Sir Ian Wilmut: Απεβίωσε ο «πατέρας» της κλωνοποιημένης Dolly

Ένας από τους πρωτεργάτες του τομέα της Γενετικής, ο Sir Ian Wilmut, απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών, όπως επιβεβαίωσε το University of Edinburgh. Ο Wilmut ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που άφησε την παγκόσμια κοινότητα άναυδη στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 με την Dolly, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο στον κόσμο.

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις και τα ηθικά διλήμματα που προέκυψαν, η δουλειά της ομάδας του Wilmut αποδείχθηκε επαναστατική για τον χώρο, καθώς οι τεχνικές κλωνοποίησης άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων θηλαστικών που θα μπορούσαν να παράγουν θεραπευτικές πρωτεΐνες μέσα στο γάλα τους, ενώ γενικότερα βοήθησαν σε πληθώρα ερευνών για τα βλαστοκύτταρα και την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών.

Εκείνα τα χρόνια, βέβαια, μέχρι και ο ίδιος ο Bill Clinton (πρόεδρος των ΗΠΑ) είχε εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες του και πρότεινε να απαγορευτεί η κλωνοποίηση:

Η τεχνολογία αυτή έχει την προοπτική να απειλήσει τους ιερούς δεσμούς της οικογένειας και τον πυρήνα των ιδανικών της κοινωνίας μας. Στην χειρότερη μορφή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακόβουλες στοχευμένες πράξεις ή ακόμα και στην δημιουργία συγκεκριμένων τύπων παιδιών που θα τα αντιμετωπίζουν ως αντικείμενα παρά σαν ξεχωριστές προσωπικότητες.

Η επιστημονική κοινότητα, βέβαια, εξυμνεί το έργο του Wilmut χαρακτηρίζοντας τον ως «τιτάνα της Επιστήμης που μεταμόρφωσε τον τρόπο σκέψης των ερευνητών».

[via]

Loading