up_icon
Internet Security Social networks

Με αυτά τα βήματα μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλειά σας στα social media

27 Μαρτίου 2019 Yannis Elpidis

Με αυτά τα βήματα μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλειά σας στα social media

Το θέμα της ασφάλειας των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις, καθώς τα κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων με στόχο την κλοπή προσωπικών δεδομένων γίνονται όλο και συχνότερα. Εντωμεταξύ, οι λειτουργίες και οι ρυθμίσεις των social media αλλάζουν συνεχώς, και οι χρήστες, για να μπορούν να προστατεύουν τις προσωπικές τους πληροφορίες, χρειάζεται να ελέγχουν τακτικά τις ρυθμίσεις ασφαλείας των λογαριασμών τους. Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολλά και διαφορετικά, η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχτεί περίπλοκη. Για το λόγο αυτό, η ESET συγκέντρωσε στον παρακάτω οδηγό βασικά βήματα που αν οι χρήστες ακολουθήσουν, θα μπορούν με ευκολία να διατηρούν τον έλεγχο της ασφάλειας των λογαριασμών τους στα social media.

Ρυθμίσεις πρόσβασης στο λογαριασμό

Αρχικά καλό είναι να ενεργοποιούνται λειτουργίες πιστοποίησης διπλού παράγοντα, που πλέον προσφέρονται από τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά social media εμφανίζουν επίσης λίστα με συσκευές από τις οποίες γίνεται σύνδεση στο λογαριασμό, η οποία θα πρέπει να ελέγχεται για ύποπτες κινήσεις, ενώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε και τη δυνατότητα λήψης ειδοποιήσεων αν πραγματοποιηθεί νέα σύνδεση. Τέλος, ελέγχετε τακτικά τις εφαρμογές στις οποίες έχετε δώσει δικαιώματα πρόσβασης στον λογαριασμό σας, καταργώντας εκείνες που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Ορατότητα περιεχομένου και αναρτήσεων

Ένα σημαντικό στοιχείο ασφαλείας είναι σε ποιον δίνετε άδεια να δει τις αναρτήσεις σας. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία του προφίλ που αναγκαστικά είναι δημόσια, όπως για παράδειγμα η εικόνα ή το όνομα χρήστη. Οι περισσότεροι όμως ιστότοποι θα επιτρέψουν να κρατήσετε τις υπόλοιπες πληροφορίες σας προστατευμένες, δίνοντας σας τη δυνατότητα να επιλέξετε σε ποιο κοινό και μέχρι ποιο επίπεδο είναι ορατό το περιεχόμενό σας. Ακόμα κι αν έχετε επιλέξει ορατότητα μόνο σε περιορισμένο κοινό, είναι καλό να θυμάστε ότι βρίσκεστε σε μία online πλατφόρμα και οφείλετε να δίνετε μεγάλη προσοχή στο περιεχόμενο που ανεβάζετε.

Στοιχεία επικοινωνίας και τοποθεσία

Τα social media προσφέρουν πολλές επιλογές επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών, όπως άμεσα μηνύματα, email, τηλέφωνο, μέχρι και ταχυδρομική διεύθυνση, η οποία μάλιστα μπορεί να μην χρειάζεται καν να πληκτρολογηθεί, εφόσον είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία GPS/γεωεντοπισμού. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να περιορίσετε την ορατότητα των στοιχείων επικοινωνίας σας, το ποιος μπορεί να σας αναζητήσει, και φυσικά, να απενεργοποιήστε τη λειτουργία GPS.

Αποστολή μηνυμάτων και σχολίων

Ορισμένοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν να περιορίσετε ποιος μπορεί να σας στείλει μήνυμα ή ποιος μπορεί να σχολιάσει τις αναρτήσεις σας. Σας δίνεται η δυνατότητα να το κάνετε επιλέγοντας ή αποκλείοντας ομάδες ή συγκεκριμένους χρήστες.

Ετικέτες φωτογραφιών και βίντεο

Εάν θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να εγκρίνετε κατά πόσο άλλοι χρήστες μπορούν να σας προσθέσουν με ετικέτα σε φωτογραφίες ή βίντεο, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη επιλογή. Συνήθως, κάποιος μπορεί να σας προσθέσει με ετικέτα χωρίς να χρειαστεί έγκριση από την πλευρά σας, από προεπιλογή.

Παρακολούθηση δραστηριότητας και διαφημίσεις

Οι περισσότεροι ιστότοποι - και όχι μόνο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης - χρησιμοποιούν λειτουργίες παρακολούθησης της δραστηριότητας σας για να προβάλλουν εξατομικευμένες διαφημίσεις. Ορισμένα social media προσφέρουν τη δυνατότητα να προσαρμόζετε τον τρόπο ή τον χρόνο παρακολούθησης ή τις διαφημίσεις που εμφανίζονται.

Ειδοποιήσεις

Οι ειδοποιήσεις που λαμβάνετε από κοινωνικούς ιστότοπους μπορεί να σας ενημερώνουν όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο και ανεπιθύμητο. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα «κύμα» ιδιωτικών πληροφοριών που αποστέλλονται μέσω ενός μη κρυπτογραφημένου καναλιού, οπότε μπορεί ενδεχομένως να πέσουν σε λάθος χέρια. Για να προστατεύσετε τις πληροφορίες σας, μπορείτε να επεξεργαστείτε τη μορφή και τις μεθόδους λήψης ειδοποιήσεων, επιλέγοντας ακόμη και την κρυπτογράφησή τους, αν προσφέρεται.

Αυτόματη αναπαραγωγή

Το περιεχόμενο που «τρέχει» αυτόματα χρησιμοποιείται από επιτήδειους για εκτέλεση κακόβουλων ενεργειών. Απενεργοποιώντας τη λειτουργία «αυτόματης αναπαραγωγής» θα χρειαστεί να κάνετε κλικ κάθε φορά για να δείτε τα βίντεο που έχουν δημοσιεύσει οι χρήστες, αλλά τουλάχιστον θα έχετε αποφύγει τη πιθανότητα να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Yannis Elpidis

Είμαι ένας λάτρης της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Γνώρισα τον πρώτο μου υπολογιστή στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ήταν "love at first sight" που λένε και στο χωριό μου. Θα με βρείτε καθημερινά στη "Darkpony Digital".

Αγαπημένο μότο:
 "There are 10 kinds of people, those who understand binary and those who don't."

ΣΧΟΛΙΑ
techgear_icon