Εγκαίνια για τον ποδηλατόδρομο με ενσωματωμένα ηλιακά panels που παρέχει ηλεκτρισμό σε τρία σπίτια

solar_road

Πριν από μερικούς μήνες είδαμε το project Solar Roadways (για επίστρωση δρόμων και πεζοδρομίων με ηλιακούς συλλέκτες) να κερδίζει την υποστήριξη του κοινού μέσα από την σχετική καμπάνια στην πλατφόρμα Indiegogo, αφού έφτασε τα $2.200.000 και οι εμπνευστές της ιδέας ζητούσαν $1.000.000 για να ξεκινήσουν. Τη στιγμή, όμως, που αυτοί ξεκινούν, στην Ολλανδία έχουν προχωρήσει στην πρακτική εφαρμογή μιας παρόμοιας ιδέας.

Συγκεκριμένα, στις 12 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί μια λωρίδα για ποδήλατα μήκους 70 μέτρων στην κωμόπολη Κρόμενι (25km έξω από το Άμστερνταμ) η οποία διαθέτει ενσωματωμένα ηλιακά panels. Η τοποθέτηση του δρόμου έγινε στα κομμάτια που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, με τα ηλιακά panels τοποθετημένα μέσα σε γυαλί πάχους 1 ίντσας για να αντέχουν μέχρι και το βάρος μιας νταλίκας χωρίς κίνδυνο να σπάσουν.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αυτή η μικρή λωρίδα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τριών σπιτιών, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα στροφής των panels ανάλογα με τη θέση του Ήλιου για μέγιστη απορρόφηση ακτινοβολίας.

Στόχος τους είναι να μεγαλώσουν το κομμάτι στα 100m μέχρι το 2016, ενώ πιο μακροπρόθεσμα ελπίζουν ότι θα γεμίσουν όλους τους δρόμους με τέτοια ηλιακά panels για να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες σπιτιών, επιχειρήσεων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Που βρίσκεται το πρόβλημα; Είναι πολύ ακριβή η κατασκευή τους, κάτι που αποδεικνύεται από τα €3 εκατ. που δαπανήθηκαν για αυτή τη μικρή λωρίδα. Πάντως, αναμένεται ότι στο κοντινό μέλλον θα μειωθεί σημαντικά το κόστος κατασκευής των ηλιακών panels, με αποτέλεσμα να μειωθεί και η κατασκευή τέτοιων δρόμων.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Featured, Misc, Technology. Bookmark the permalink.