up_icon
Reviews Gadgets Sony

Sony WH-1000XM4 Review: Τα καλύτερα ακουστικά αυτής της κατηγορίας

21 Δεκεμβρίου 2020 Christos Elpidis

Sony WH-1000XM4 Review: Τα καλύτερα ακουστικά αυτής της κατηγορίας

Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Τα Sony WH-1000XM4 είναι τα καλύτερα ακουστικά που έχουμε δοκιμάσει ποτέ μέχρι σήμερα, όταν μιλάμε φυσικά για προϊόντα που απευθύνονται στον μέσο καταναλωτή και όχι σε επαγγελματίες. Τονίζουμε το μέχρι σήμερα, γιατί περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τα AirPods Max της Apple που, βέβαια, κοστίζουν τριπλάσια τιμή.

Τα τελευταία ακουστικά με τεχνολογία ενεργής ακύρωσης θορύβου από τη Sony παρουσιάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο ως ο διάδοχος των εξαιρετικών WH-1000XM3 και επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η εταιρεία γνωρίζει πραγματικά τι κάνει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

sony-wh-1000xm4-techgear-review-2.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ο λιτός και κλασικός σχεδιασμός ίσως δεν προδιαθέτουν σε κάτι τόσο premium, παρόλα αυτά, η αλήθεια βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία: τον ήχο. Η Sony έχει επιλέξει πλαστικό matte υλικό με χάλκινες πινελιές για το logo και γύρω από τις θέσεις των μικροφώνων, οβάλ earcups και επένδυση από μαλακό ψευδοδερμάτινο υλικό που απομονώνει πλήρως τα αυτιά, ενώ είναι πολύ ελαφριά και άνετα για να τα φοράς για ώρες χωρίς να ζεσταίνουν τα αυτιά ή να κουράζουν το κεφάλι σου. Ο σκελετός τους είναι από μεταλλικό υλικό και συνολικά μοιάζουν αρκετά ανθεκτικά για να αντέξουν στον χρόνο, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τόσο σύντομα πως θα συμπεριφερθούν τα μαξιλαράκια από τα βάλε-βγάλε. Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν είναι πιστοποιημένα σε κάποιο πρωτόκολλο για αντοχή σε νερό και σκόνη, οπότε δεν ρισκάρουμε να βγούμε βόλτα στη βροχή φορώντας τα και υποθέτουμε πως δεν ενδείκνυται η χρήση τους π.χ. στο γυμναστήριο διότι ο ιδρώτας ενδεχομένως θα φθείρει αρκετά πιο γρήγορα την ψευδοδερμάτινη επικάλυψη τους.

Απόδοση - Λειτουργίες

Με το που φορέσεις τα Sony WH-1000XM4 διαπιστώνεις απευθείας πως έχεις απομονωθεί από το περιβάλλον και μόλις τα ενεργοποιήσεις και γίνει η σύνδεση με το smartphone ή τον υπολογιστή σου, τότε βρίσκεσαι και επίσημα μέσα στην “τρύπα” σου χωρίς καν να έχεις βάλει κάτι να ακούγεται στ’ αυτιά σου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η εμπειρία, αλλά δεν θα το συνιστούσαμε χωρίς να υπάρχει αναπαραγωγή ήχου (π.χ. για κάποιον που θέλει να μην ακούει τους άλλους στο γραφείο, αλλά δεν θέλει να ακούσει μουσική) διότι δημιουργείται μια περίεργη αίσθηση πίεσης σαν να βρίσκεσαι κάτω από το νερό και όχι με τον ευχάριστο τρόπο που μπορεί να φαντάζεστε.

Τώρα, σε περίπτωση που τα συνδέσεις ενσύρματα τα 1000XM4 καλύπτουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων που ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου αυτιού, ενδεικτικό της εντυπωσιακής δουλειάς που έχει κάνει η Sony σε αυτόν τον τομέα. Για την ακρίβεια μιλάμε για εύρος συχνοτήτων από 4Hz έως 40kHz και μάλιστα με εξαιρετικά καθαρό ήχο στα μπάσα και τις μεσαίες συχνότητες, ενώ για τις υψηλές συχνότητες δεν υπάρχει σύγκριση για την κατηγορία τους. Στην ασύρματη σύνδεση μέσω Bluetooth, το υποστηριζόμενο φάσμα συχνοτήτων πιάνει ακριβώς τα όρια του ανθρώπου (20Hz - 20kHz) και το ηχητικό αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό, ακόμη και σε πολύ υψηλή ένταση. Γενικότερα απολαμβάνεις έναν τρομερά ζεστό ήχο από τα φυσικά όργανα και γλιτώνεις από το συνηθισμένο “τηγάνισμα” των ηλεκτρονικών ήχων (όσοι ακούτε techno, electronica και παρεμφερή είδη μουσικής καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοούμε).

sony-wh-1000xm4-techgear-review-6.jpg

Σε αντίθεση, πάντως, με το προηγούμενο μοντέλο, τα 1000XM4 δεν υποστηρίζουν το aptX codec της Qualcomm και αντ’ αυτού η Sony επέλεξε τα χαμηλότερης ποιότητας AAC, SBC και LDAC, διότι έχει τρομερή εμπιστοσύνη στις τεχνολογίες Hi-Res Audio και DSEE Extreme που αναβαθμίζουν την ποιότητα του συμπιεσμένου ήχου μόλις φτάσει στα ακουστικά. Ομολογουμένως, το μέσο αυτί δεν πρόκειται να αντιληφθεί κάποια αξιοσημείωτη διαφορά και η όποια καθυστέρηση στη μετάδοση του ήχου είναι απειροελάχιστη για να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην απουσία του aptX.

Ειδικά για την ενεργή ακύρωση θορύβου (ANC) έχει τοποθετηθεί ο ξεχωριστός επεξεργαστής QN1 HD, χάριν στον οποίο βελτιστοποιείται η απόδοση ανάλογα με τον σχήμα των αυτιών του χρήστη. Όλες οι παραμετροποιήσεις που αφορούν τον ήχο μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη μέσα από την εφαρμογή της Sony, η οποία προσφέρει πραγματικά τόσες πολλές δυνατότητες που σίγουρα καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς. Δεν λείπει, φυσικά, το πολυδιαφημισμένο 360º Audio που ουσιαστικά αποτελεί ένα software trick της Sony για να προσδώσει όγκο στον ήχο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρά υποκειμενικό αν αρέσει ή όχι και δεν αποδίδεται εύκολα με λόγια αν δεν το δοκιμάσεις ο ίδιος.

Από πλευράς χρηστικότητας και λειτουργιών δεν έχουμε καμία απολύτως ένσταση. Αφού συνδέσεις τα ακουστικά σου και ξεκινήσει η αναπαραγωγή όλα γίνονται πανεύκολα. Χάριν στον αισθητήρα εγγύτητας μόλις απομακρυνθεί το ακουστικό από το αυτί σου σταματά η αναπαραγωγή, εάν κρατήσεις την παλάμη σου επάνω στο δεξί ακουστικό τότε μειώνεται αυτόματα η ένταση για να μιλήσεις με κάποιον δίπλα σου, ενώ με swipes επάνω στο δεξί ακουστικό μπορείς να ανεβοκατεβάζεις την ένταση και να αλλάζεις κομμάτια. Επίσης, εάν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και απομόνωσης μιλήσεις λίγο πιο δυνατά αυτόματα σταματά η αναπαραγωγή της μουσικής διότι αντιλαμβάνονται πως ξεκινάς μια κουβέντα με κάποιον. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ambient Mode για να ακούς ούτως ή άλλως τι συμβαίνει γύρω σου και να μην βρίσκεσαι θαμμένος στη γυάλα σου.

sony-wh-1000xm4-techgear-review-7.jpg

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μπορείς να έχεις ταυτόχρονα συνδεδεμένα τα 1000XM4 σε δύο συσκευές (π.χ. laptop και smartphone) με τις μεταβάσεις από τη μία στην άλλη να πραγματοποιούνται αστραπιαία. Με βάση τα όσα μας είπαν συνομιλητές μας, η ποιότητα του μικροφώνου είναι εξαιρετική για τηλεφωνικές κλήσεις και τηλεδιασκέψεις, επομένως, απλοποιούνται σημαντικά οι βαρετές διαδικασίες σε σενάριο γραφείο του τύπου “μισό λεπτό να κλείσω τη μουσική, να βγάλω τα ακουστικά, να σηκώσω το τηλέφωνο κλπ.”.

Κλείνουμε με το κομμάτι της αυτονομίας, ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας για τέτοιου είδους ακουστικά. Με κάθε ειλικρίνεια έχουμε ξεχάσει πότε τα φορτίσαμε για τελευταία φορά. Το επίσημο νούμερο της Sony είναι οι 30 ώρες αναπαραγωγής με ενεργοποιημένο το ANC και λέει την αλήθεια. Αν απενεργοποιήσεις το ANC τότε σίγουρα υπερβαίνουν αυτό το όριο. Η πλήρης φόρτιση τους, πάντως, απαιτεί σχεδόν 3 ώρες, γι’ αυτό καλό θα είναι όταν έρθει η ώρα να τα βάλεις για φόρτιση π.χ. όταν πέσεις για ύπνο.

Συμπέρασμα

Το πόρισμα της δοκιμής το αναφέραμε στην εισαγωγή. Τα Sony WH-1000XM4 είναι τα κορυφαία ακουστικά αυτής της κατηγορίας και προσφέρουν μια τρομερή εμπειρία ήχου, πάμπολες επιλογές παραμετροποίησης, έξυπνο σύστημα διαχείρισης και πολύ μεγάλη αυτονομία. Σίγουρα δεν είναι φτηνά, μιας και κινούνται στο όριο των €300, αλλά αν έχεις να δώσεις αυτά τα χρήματα είναι μια πολύ καλή επένδυση.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

vivo Y35 Review: Εμφάνιση, κάμερα και αυτονομία σε entry-level τιμή

25 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Ακόμη ένα μοντέλο της σειράς vivo Y βρίσκεται στα χέρια μας για τις καθιερωμένες δοκιμές και αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με το smartphone που τράβηξε τα βλέμματα πολλών καταναλωτών τις τελευταίες ημέρες, ...

MSI Modern 15 Review: Μια τίμια πρόταση για mainstream laptop

21 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Είναι γεγονός ότι η MSI έχει συνδέσει το όνομα της κυρίως με τον χώρο του gaming και φημίζεται ιδιαίτερα για τα πανίσχυρα gaming laptops που λανσάρει κατά καιρούς. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ...

POCO M5 Review: Όμορφο, με τεράστια αυτονομία και πολύ προσιτή τιμή

11 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η απόφαση της Xiaomi να δημιουργήσει ξεχωριστά brands για τις entry-level και mid-range κατηγορίες αποδείχτηκε σε βάθος χρόνου πολύ σωστή, καθώς έχει καταφέρει να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς. ...

vivo Y22s Review: Μια τίμια επιλογή με συγκεκριμένους συμβιβασμούς

10 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Με την αγορά να βρίθει από επιλογές στην entry-level και τη mid-range κατηγορία, είναι ομολογουμένως δύσκολο για μια εταιρεία να κάνει την πραγματική διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της διότι θα πρέπει να...

HUAWEI FreeBuds 2 Pro Review: Με το βλέμμα στην κορυφή!

08 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Έχοντας δοκιμάσει όλα τα ασύρματα ακουστικά που έχει κατασκευάσει η HUAWEI τα τελευταία χρόνια, αποφάσισα αυτήν την φορά, στην περίπτωση δηλαδή των HUAWEI FreeBuds 2 Pro, να «καθυστερήσω» λίγο περισσότερο την ...

Sony Xperia 5 IV Review: Compact ναυαρχίδα με σπουδαία κάμερα, αλλά με το γνωστό θέμα

06 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Κάθε review που αφορά smartphone της Sony θα μπορούσε να ξεκινά με την ίδια εισαγωγή εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και στην περίπτωση του Sony Xperia 5 IV, το οποίο είχαμε στα χέρια μας...

POCO F4 GT Review: Ένα gaming smartphone διαφορετικό από τα άλλα

25 Οκτωβρίου 2022 Christos Elpidis

Είναι γεγονός ότι η Xiaomi έχει μπερδέψει αρκετά το κοινό με τα rebranding που πραγματοποιεί ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνεται, ενώ αλλάζει και την φιλοσοφία των σειρών που λανσάρει. Όπως για ...

Samsung Galaxy Z Flip4 Review: Με καίριες αναβαθμίσεις, αλλά και περιθώρια βελτίωσης

03 Οκτωβρίου 2022 Christos Elpidis

Με το Samsung Galaxy Z Fold4 η εταιρεία απέδειξε ότι τα foldables μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά εργαλεία στα χέρια των επαγγελματιών χρηστών, αλλά με το Galaxy Z Flip4 στοχεύει να επαναλάβει την περυσινή...

Sony Xperia 10 IV Review: Καλό σαν entry-level, αλλά με mid-range τιμή

21 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Sony έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια μια συγκεκριμένη πολιτική στο λανσάρισμα νέων smartphones, με το Xperia 1 να αποτελεί την ναυαρχίδα της, το Xperia 5 την compact έκδοση της ναυαρχίδας που σε ορισμένες...

HUAWEI Watch GT 3 Pro Review: Απίστευτη πολυτέλεια και αυτονομία, αλλά θέλει δουλειά το λογισμικό

29 Αυγούστου 2022 Christos Elpidis

Ακόμη ένα καλοκαίρι παρέα με νέα smartwatches της HUAWEI, αυτή τη φορά με τα δύο μοντέλα της σειράς HUAWEI Watch GT 3 Pro, τα οποία χρησιμοποιούμε εδώ και αρκετές εβδομάδες για να βγάλουμε όσο το δυνατόν πιο ...

Loader
techgear_icon