Sony WH-1000XM4 Review: Τα καλύτερα ακουστικά αυτής της κατηγορίας

Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Τα Sony WH-1000XM4 είναι τα καλύτερα ακουστικά που έχουμε δοκιμάσει ποτέ μέχρι σήμερα, όταν μιλάμε φυσικά για προϊόντα που απευθύνονται στον μέσο καταναλωτή και όχι σε επαγγελματίες. Τονίζουμε το μέχρι σήμερα, γιατί περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τα AirPods Max της Apple που, βέβαια, κοστίζουν τριπλάσια τιμή.

Τα τελευταία ακουστικά με τεχνολογία ενεργής ακύρωσης θορύβου από τη Sony παρουσιάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο ως ο διάδοχος των εξαιρετικών WH-1000XM3 και επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η εταιρεία γνωρίζει πραγματικά τι κάνει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

sony-wh-1000xm4-techgear-review-2.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ο λιτός και κλασικός σχεδιασμός ίσως δεν προδιαθέτουν σε κάτι τόσο premium, παρόλα αυτά, η αλήθεια βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία: τον ήχο. Η Sony έχει επιλέξει πλαστικό matte υλικό με χάλκινες πινελιές για το logo και γύρω από τις θέσεις των μικροφώνων, οβάλ earcups και επένδυση από μαλακό ψευδοδερμάτινο υλικό που απομονώνει πλήρως τα αυτιά, ενώ είναι πολύ ελαφριά και άνετα για να τα φοράς για ώρες χωρίς να ζεσταίνουν τα αυτιά ή να κουράζουν το κεφάλι σου. Ο σκελετός τους είναι από μεταλλικό υλικό και συνολικά μοιάζουν αρκετά ανθεκτικά για να αντέξουν στον χρόνο, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τόσο σύντομα πως θα συμπεριφερθούν τα μαξιλαράκια από τα βάλε-βγάλε. Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν είναι πιστοποιημένα σε κάποιο πρωτόκολλο για αντοχή σε νερό και σκόνη, οπότε δεν ρισκάρουμε να βγούμε βόλτα στη βροχή φορώντας τα και υποθέτουμε πως δεν ενδείκνυται η χρήση τους π.χ. στο γυμναστήριο διότι ο ιδρώτας ενδεχομένως θα φθείρει αρκετά πιο γρήγορα την ψευδοδερμάτινη επικάλυψη τους.

Απόδοση - Λειτουργίες

Με το που φορέσεις τα Sony WH-1000XM4 διαπιστώνεις απευθείας πως έχεις απομονωθεί από το περιβάλλον και μόλις τα ενεργοποιήσεις και γίνει η σύνδεση με το smartphone ή τον υπολογιστή σου, τότε βρίσκεσαι και επίσημα μέσα στην “τρύπα” σου χωρίς καν να έχεις βάλει κάτι να ακούγεται στ’ αυτιά σου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η εμπειρία, αλλά δεν θα το συνιστούσαμε χωρίς να υπάρχει αναπαραγωγή ήχου (π.χ. για κάποιον που θέλει να μην ακούει τους άλλους στο γραφείο, αλλά δεν θέλει να ακούσει μουσική) διότι δημιουργείται μια περίεργη αίσθηση πίεσης σαν να βρίσκεσαι κάτω από το νερό και όχι με τον ευχάριστο τρόπο που μπορεί να φαντάζεστε.

Τώρα, σε περίπτωση που τα συνδέσεις ενσύρματα τα 1000XM4 καλύπτουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων που ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου αυτιού, ενδεικτικό της εντυπωσιακής δουλειάς που έχει κάνει η Sony σε αυτόν τον τομέα. Για την ακρίβεια μιλάμε για εύρος συχνοτήτων από 4Hz έως 40kHz και μάλιστα με εξαιρετικά καθαρό ήχο στα μπάσα και τις μεσαίες συχνότητες, ενώ για τις υψηλές συχνότητες δεν υπάρχει σύγκριση για την κατηγορία τους. Στην ασύρματη σύνδεση μέσω Bluetooth, το υποστηριζόμενο φάσμα συχνοτήτων πιάνει ακριβώς τα όρια του ανθρώπου (20Hz - 20kHz) και το ηχητικό αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό, ακόμη και σε πολύ υψηλή ένταση. Γενικότερα απολαμβάνεις έναν τρομερά ζεστό ήχο από τα φυσικά όργανα και γλιτώνεις από το συνηθισμένο “τηγάνισμα” των ηλεκτρονικών ήχων (όσοι ακούτε techno, electronica και παρεμφερή είδη μουσικής καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοούμε).

sony-wh-1000xm4-techgear-review-6.jpg

Σε αντίθεση, πάντως, με το προηγούμενο μοντέλο, τα 1000XM4 δεν υποστηρίζουν το aptX codec της Qualcomm και αντ’ αυτού η Sony επέλεξε τα χαμηλότερης ποιότητας AAC, SBC και LDAC, διότι έχει τρομερή εμπιστοσύνη στις τεχνολογίες Hi-Res Audio και DSEE Extreme που αναβαθμίζουν την ποιότητα του συμπιεσμένου ήχου μόλις φτάσει στα ακουστικά. Ομολογουμένως, το μέσο αυτί δεν πρόκειται να αντιληφθεί κάποια αξιοσημείωτη διαφορά και η όποια καθυστέρηση στη μετάδοση του ήχου είναι απειροελάχιστη για να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην απουσία του aptX.

Ειδικά για την ενεργή ακύρωση θορύβου (ANC) έχει τοποθετηθεί ο ξεχωριστός επεξεργαστής QN1 HD, χάριν στον οποίο βελτιστοποιείται η απόδοση ανάλογα με τον σχήμα των αυτιών του χρήστη. Όλες οι παραμετροποιήσεις που αφορούν τον ήχο μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη μέσα από την εφαρμογή της Sony, η οποία προσφέρει πραγματικά τόσες πολλές δυνατότητες που σίγουρα καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς. Δεν λείπει, φυσικά, το πολυδιαφημισμένο 360º Audio που ουσιαστικά αποτελεί ένα software trick της Sony για να προσδώσει όγκο στον ήχο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρά υποκειμενικό αν αρέσει ή όχι και δεν αποδίδεται εύκολα με λόγια αν δεν το δοκιμάσεις ο ίδιος.

Από πλευράς χρηστικότητας και λειτουργιών δεν έχουμε καμία απολύτως ένσταση. Αφού συνδέσεις τα ακουστικά σου και ξεκινήσει η αναπαραγωγή όλα γίνονται πανεύκολα. Χάριν στον αισθητήρα εγγύτητας μόλις απομακρυνθεί το ακουστικό από το αυτί σου σταματά η αναπαραγωγή, εάν κρατήσεις την παλάμη σου επάνω στο δεξί ακουστικό τότε μειώνεται αυτόματα η ένταση για να μιλήσεις με κάποιον δίπλα σου, ενώ με swipes επάνω στο δεξί ακουστικό μπορείς να ανεβοκατεβάζεις την ένταση και να αλλάζεις κομμάτια. Επίσης, εάν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και απομόνωσης μιλήσεις λίγο πιο δυνατά αυτόματα σταματά η αναπαραγωγή της μουσικής διότι αντιλαμβάνονται πως ξεκινάς μια κουβέντα με κάποιον. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ambient Mode για να ακούς ούτως ή άλλως τι συμβαίνει γύρω σου και να μην βρίσκεσαι θαμμένος στη γυάλα σου.

sony-wh-1000xm4-techgear-review-7.jpg

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μπορείς να έχεις ταυτόχρονα συνδεδεμένα τα 1000XM4 σε δύο συσκευές (π.χ. laptop και smartphone) με τις μεταβάσεις από τη μία στην άλλη να πραγματοποιούνται αστραπιαία. Με βάση τα όσα μας είπαν συνομιλητές μας, η ποιότητα του μικροφώνου είναι εξαιρετική για τηλεφωνικές κλήσεις και τηλεδιασκέψεις, επομένως, απλοποιούνται σημαντικά οι βαρετές διαδικασίες σε σενάριο γραφείο του τύπου “μισό λεπτό να κλείσω τη μουσική, να βγάλω τα ακουστικά, να σηκώσω το τηλέφωνο κλπ.”.

Κλείνουμε με το κομμάτι της αυτονομίας, ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας για τέτοιου είδους ακουστικά. Με κάθε ειλικρίνεια έχουμε ξεχάσει πότε τα φορτίσαμε για τελευταία φορά. Το επίσημο νούμερο της Sony είναι οι 30 ώρες αναπαραγωγής με ενεργοποιημένο το ANC και λέει την αλήθεια. Αν απενεργοποιήσεις το ANC τότε σίγουρα υπερβαίνουν αυτό το όριο. Η πλήρης φόρτιση τους, πάντως, απαιτεί σχεδόν 3 ώρες, γι’ αυτό καλό θα είναι όταν έρθει η ώρα να τα βάλεις για φόρτιση π.χ. όταν πέσεις για ύπνο.

Συμπέρασμα

Το πόρισμα της δοκιμής το αναφέραμε στην εισαγωγή. Τα Sony WH-1000XM4 είναι τα κορυφαία ακουστικά αυτής της κατηγορίας και προσφέρουν μια τρομερή εμπειρία ήχου, πάμπολες επιλογές παραμετροποίησης, έξυπνο σύστημα διαχείρισης και πολύ μεγάλη αυτονομία. Σίγουρα δεν είναι φτηνά, μιας και κινούνται στο όριο των €300, αλλά αν έχεις να δώσεις αυτά τα χρήματα είναι μια πολύ καλή επένδυση.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading