SpaceX: Γράφει ιστορία με την πιστοποίηση της NASA για το Crew Dragon

Όπως αναμενόταν, η NASA έδωσε και επίσημα πλέον πιστοποίηση στη SpaceX για το πρώτο εμπορικό διαστημικό σύστημα στην ιστορία που θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο πλαίσιο του Commercial Crew Program της υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν την νέα επανδρωμένη αποστολή του Crew Dragon προς τον ISS, η οποία θα μεταφέρει πλήρωμα 4 ατόμων με σκοπό να παραμείνουν στον σταθμό για περίπου 6 μήνες.

Σύμφωνα με τη NASA, η κάψουλα Crew Dragon μαζί με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 και τα σχετικά επίγεια συστήματα ελέγχου της SpaceX, αποτελεί το πρώτο διαστημικό σκάφος που κερδίζει τη σχετική πιστοποίηση μετά από σχεδόν 40 χρόνια και την εποχή του Space Shuttle.

Ο Elon Musk, ο οποίος ίδρυσε τη SpaceX το 2002 με το όνειρο να δημιουργήσει επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους που θα μειώσουν δραματικά το κόστος του ταξιδιού στο Διάστημα (και φυσικά τα κατάφερε), δήλωσε ότι η ομάδα της SpaceX εργάστηκε απίστευτα σκληρά για να αναπτύξει, να δοκιμάσει και να εκτοξεύσει το πρώτο εμπορικό διαστημικό σύστημα στην ιστορία προκειμένου να πάρει την πιστοποίηση της NASA, ενώ θεωρεί πως αυτή η επιβράβευση από τη NASA θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση τους για την επιστροφή στη Σελήνη, το ταξίδι στον Άρη και (πολύ) μακροπρόθεσμα τον εποικισμό της Ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.

Ο Jim Bridenstine, επικεφαλής της NASA, τόνισε ότι είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι πλέον μπορούν και πάλι να πραγματοποιούν επανδρωμένες διαστημικές αποστολές από Αμερικανικό έδαφος χρησιμοποιώντας πυραύλους και διαστημικά σκάφη Αμερικανικής κατασκευής. Θεωρεί τεράστιο επίτευγμα για τη NASA και τη SpaceX, αλλά και απόδειξη ότι μπορούν να συνεργαστούν στενά για μελλοντικές αποστολές.

Η επερχόμενη επανδρωμένη αποστολή SpaceX Crew-1 θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί με τη σφραγίδα της πιστοποίησης από τη NASA και είναι προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[NASA]

Loading