SpaceX και T-Mobile θέλουν να παρέχουν σήμα κινητής σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο

Η SpaceX έχει προχωρήσει ήδη σε μείωση των τιμών της δορυφορικής υπηρεσίας Starlink σε όλες τις χώρες όπου είναι διαθέσιμη (σ.σ. πλέον στην Ελλάδα κοστίζει €400 ο εξοπλισμός και €60 η μηνιαία συνδρομή), αλλά το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να λύσει το πρόβλημα κάλυψης που αντιμετωπίζουν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των ΗΠΑ (και στην Χαλκιδική…).

Σε κοινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ώρες από τις T-Mobile και SpaceX στις εγκαταστάσεις Starbase της τελευταίας στην Boca Chica του Texas, οι δύο εταιρείες παρουσίασαν το όραμα τους για την εξάλειψη των «νεκρών ζωνών» με την εκμετάλλευση των δορυφόρων της υπηρεσίας Starlink για την παροχή κάλυψης - σήματος οπουδήποτε δεν φτάνει η εμβέλεια των επίγειων κεραιών τηλεφωνίας.

Το video της παρουσίασης εστίασε κυρίως σε ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπου η έλλειψη σήματος θα μπορούσε να μετατραπεί σε ζήτημα ζωής και θανάτου στις πιο επείγουσες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον CEO της T-Mobile, Mike Sievert,

Θέλουμε να δώσουμε λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων 40 ετών της παρουσίας μας σε αυτήν την βιομηχανία. Αυτή η συνεργασία αφορά το κοινό όραμα για να βάλουμε ένα τέλος στις νεκρές ζώνες κινητής τηλεφωνίας.

Ο κ. Sievert ανέφερε ότι εάν έχεις καθαρό οπτικό πεδίο προς τον ουρανό, θα μπορείς να συνδεθείς στο δίκτυο της T-Mobile από το smartphone σου. Ο πάροχος θα αφιερώσει ένα τμήμα του φάσματος PCS για την νέα γενιά δορυφόρων της υπηρεσίας Starlink που θα τεθούν σε τροχιά το 2023.

Από την πλευρά του, ο Elon Musk ανέφερε τα εξής:

Ευελπιστώ ότι το κοινό αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα αυτής της ανακοίνωσης. Οι δορυφόροι θα μπορούν να παρέχουν ταχύτητα έως 2Mbps στο δίκτυο της T-Mobile, αρκετή για να καλυφθούν 1000 με 2000 ταυτόχρονες τηλεφωνικές κλήσεις ή εκατοντάδες χιλιάδες αποστολές γραπτών μηνυμάτων.

Σε πρώτη φάση η υπηρεσία θα υποστηρίζει την αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων, αλλά σύντομα θα επεκταθεί η υποστήριξη για την πραγματοποίηση κλήσεων και για χρήση data. Ο Musk ξεκαθάρισε ότι οι δορυφόροι δεν προορίζονται για αντικαταστάστες των επίγειων κεραιών τηλεφωνίας, αλλά μόνο για να λειτουργήσουν ως βοηθητικό δίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές ή ως προσωρινό δίκτυο σε περίπτωση που πάψει η λειτουργία των επίγειων κεραιών λόγω κάποιας φυσικής καταστροφής.

Τα σημερινά smartphones των χρηστών θα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο της T-Mobile, αρκεί να υποστηρίζουν οι κεραίες τους το φάσμα Band n41 στα 2.5GHz. Η beta δοκιμή θα ξεκινήσει μέσα στο 2023 και το επίσημο λανσάρισμα αναμένεται το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Elon Musk απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως για να μπορέσουν να προσφέρουν παγκόσμια κάλυψη τηλεφωνίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

[T-Mobile]

Loading