SpaceX: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρόσδεση του Crew Dragon στον ISS

Μετά τη χθεσινοβραδυνή επιτυχημένη εκτόξευση, η SpaceX ολοκλήρωσε πριν από λίγο και την πρόσδεση του Crew Dragon στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Οι δύο αστροναύτες, Robert Benhken και Douglas Hurley ξεκινούν από σήμερα τη διαμονή τους στον ISS για να κάνουν παρέα στους Chris Cassidy, Anatoly Ivanishin και Ivan Vagner που βρίσκονται ήδη εκεί. Η αποστολή των πρώτων ανθρώπων που έστειλε ιδιωτική εταιρεία στο Διάστημα θα διαρκέσει έως και 4 μήνες.

Ο Douglas Hurley δήλωσε για το γεγονός τα εξής:

Είναι μια τεράστια τιμή να συμμετέχω στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή των ΗΠΑ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από 9 χρόνια. Οφείλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στους άντρες και τις γυναίκες στα Hawthorne McGregor και Kennedy Space Center για την απίστευτη δουλειά των τελευταίων ετών που κατέστησαν δυνατή αυτήν την αποστολή.

Η πρόσδεση του Crew Dragon αποτελεί ένα ακόμη πολύ μεγάλο επίτευγμα για τη SpaceX, λόγω του αυτοματοποιημένου συστήματός του. Το διαστημικό σκάφος είναι σχεδιασμένο να προσεγγίζει τον ISS και να ολοκληρώνει τη διαδικασία πρόσδεσης χωρίς καμία ανθρώπινη παρεμβολή, κάτι το οποίο είχε καταφέρει και στη δοκιμαστική αποστολή χωρίς πλήρωμα. Αυτή τη φορά, προφανώς, το στοίχημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο και πρέπει να σημειωθεί ότι στις παλαιότερες μεταφορές εξοπλισμού και φορτίου στον ISS, δεν υπήρχε ενσωματωμένο το συγκεκριμένο αυτόματο σύστημα πρόσδεσης. Ως εκ τούτου, οι αστροναύτες του ISS έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τον ρομποτικό βραχίονα του σταθμού για να πιάσουν το Crew Dragon και να το κουμαντάρουν για να προσδεθεί.

Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας και μάλιστα οι Benhken και Hurley πειραματίστηκαν λίγο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, το οποίο διήρκησε 19 ώρες, μία αφότου έγινε η εκτόξευση και άλλη μία προτού φτάσουν στον ISS. Η χειροκίνητη διαχείριση γίνεται μέσω οθονών αφής που αναγνωρίζουν τα αγγίγματα των αστροναυτών, παρά το γεγονός ότι φορούν ειδικά γάντια.

Να που συμβαίνουν και ωραία πράγματα μέσα στο 2020


Loading