SpaceX: Απόλυτη επιτυχία στην πρώτη εκτόξευση επανδρωμένης αποστολής

Επιτυχημένη ήταν η δεύτερη προσπάθεια της SpaceX, το Σάββατο (30/05/2020) για να θέσει σε τροχιά δύο αστροναύτες της NASA. Η διαδικασία, την οποία παρακολούθησε από κοντά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κύλησε ομαλά και η αποστολή είναι σε πορεία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η αποστολή αυτή έχει τραβήξει πάνω της τα βλέμματα όλου του πλανήτη, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 2011, όταν αποσύρθηκαν τα διαστημικά λεωφορεία της NASA, που οι ΗΠΑ στέλνουν αστροναύτες στον ISS από αμερικάνικο έδαφος και με αμερικάνικο μέσο. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ο αμερικανικός διαστημικός οργανισμός χρησιμοποιεί μια ιδιωτική εταιρία για να μεταφέρει πλήρωμά του στο διάστημα.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Elon Musk απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA. Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται ότι οι δύο αστροναύτες θα φτάσουν στον ISS για να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσδεσης του Crew Dragon.

Loading