Ιστορική στιγμή: Ζωντανά η εκτόξευση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της Space X! [Update 2]


Update 2
[30/05/2020]: NASA και SpaceX είναι έτοιμες για τη δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης, η οποία καιρού επιτρέποντος θα πραγματοποιηθεί στις 22:22 ώρα Ελλάδας! Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά από το video στο τέλος του άρθρου.

Update [27/05/2020]: Ακυρώθηκε η εκτόξευση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και μεταφέρεται για το ερχόμενο Σάββατο.

Λίγη ώρα απομένει για να γίνουμε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής για τη SpaceX, τη NASA και την Εξερεύνηση του Διαστήματος γενικότερα, καθώς στις 23:33 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη η πρώτη επανδρωμένη αποστολή από ιδιωτική εταιρεία με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και μάλιστα θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live-streaming (βλ. video παρακάτω).

Η SpaceX θα χρησιμοποιήσει έναν πύραυλο Falcon 9 για να μεταφέρει την κάψουλα Crew Dragon στον ISS, με πλήρωμα τους αστροναύτες της NASA, Robert Behnken και Douglas Hurley. Οι τελευταίοι θα παραμείνουν εκεί από μερικές εβδομάδες έως και μήνες, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η NASA, αλλά αυτό είναι δευτερεύων ζήτημα τη σημερινή ημέρα.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή που φεύγει από τις ΗΠΑ από την εποχή του Space Shuttle (1981 έως 2011), μιας και η NASA τα τελευταία χρόνια “αναγκάζεται” να στέλνει τους αστροναύτες της μέσω των διαστημικών σκαφών Soyuz της Ρωσίας. Αποτελεί μια τεράστια νίκη για τον Elon Musk απέναντι στη Boeing, από την οποία είχε επίσης ζητηθεί η κατασκευή κάψουλας για το πλήρωμα (το Starliner) και πολλοί πόνταραν ότι αυτή θα ήταν η νικήτρια στον διαγωνισμό απέναντι στην εταιρεία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

spacex-nasa-iss.jpg

Ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά για τους δύο αστροναύτες και από εκεί και πέρα, να δούμε αν θα καταφέρει η SpaceX να επιστρέψει πίσω με ασφάλεια τόσο τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9, όσο και το Crew Dragon. Αυτό, άλλωστε, είναι το τεράστιο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η εταιρεία και κατ’ επέκτασιν η Ανθρωπότητα για να μειωθεί δραματικά το κόστος των αποστολών στο Διάστημα.

Loading