SpaceX: Γράφει ιστορία στέλνοντας για πρώτη φορά "μεταχειρισμένο" πύραυλο Falcon 9 σε αποστολή στο Διάστημα

Τους προηγούμενους μήνες γίναμε μάρτυρες επιτυχημένων προσεδαφίσεων των πυραύλων Falcon 9 της SpaceX (έχει ποσοστό 8/13), αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία δοκιμή επανεκτόξευσης πυραύλου που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία του Elon Musk έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει στο σχετικά κοντινό μέλλον τη δυνατότητα αποστολών στο Διάστημα με σημαντικά μειωμένο κόστος.

Η πρώτη δοκιμή επανεκτόξευσης επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου Falcon 9 είναι προγραμματισμένη για τη 01:00 ώρα Ελλάδας το πρωί της Παρασκευής από το Kennedy Space Center στο Cape Canaveral της Florida, αλλά η εκτόξευση εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες (κατά 70% δεν θα υπάρχει πρόβλημα).

Η SpaceX έχει επιλέξει τον δεύτερο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί σε αποστολή της NASA για την ανατροφοδότηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Η προσεδάφιση του δεύτερου Falcon 9 είχε γίνει, μάλιστα, σε drone πλατφόρμα της SpaceX στον Ατλαντικό Ωκεανό. Αν αναρωτιέστε γιατί δεν επέλεξαν τον πρώτο, ο Elon Musk τον έχει κρατήσει σαν κειμήλιο στα κεντρικά της εταιρείας στο Hawthorne της California.

Να σημειωθεί ότι η δοκιμή δεν θα γίνει απλά για τα μάτια του κόσμου. Πρόκειται για κανονική αποστολή με σκοπό να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος SES-10 για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στη Λατινική Αμερική, και φυσικά θα προσπαθήσουν να επαναπροσεδαφίσουν τον προωθητικό πύραυλο Falcon 9 για νέα χρήση. Ο Elon Musk ελπίζει ότι κάποια μέρη των πυραύλων Falcon 9 θα μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν έως και 100 φορές, μειώνοντας δραματικά το κόστος για τις αποστολές στο Διάστημα, αλλά ένας ολοκληρωμένος πύραυλος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί 10-20 φορές.

 

[via]

Loading