Starlink: Έφτασε ήδη τους 10.000 χρήστες η υπηρεσία δορυφορικού Internet της SpaceX


Μπορεί να μην έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα η ανάπτυξη του περίφημου Starlink, τουλάχιστον όχι όσο γρήγορα περίμενε ο Elon Musk στις αρχικές εξαγγελίες του, παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η SpaceX σημειώνει πολύ μεγάλη πρόοδο στην υλοποίηση του οράματος της για παροχή δορυφορικού Internet σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς υποδομές.

Σε αναφορά της εταιρείας προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC), η SpaceX σημειώνει ότι η απόδοση του δικτύου της δεν είναι θεωρητική ή πειραματική, καθώς ήδη προσφέρει ταχύτητες άνω των 100/20 Mbps (download/upload) με καθυστέρηση μικρότερη των 31ms στους πάνω από 10.000 χρήστες που εξυπηρετεί μέσα από τη beta λειτουργία του Starlink σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

starlink-antenna.jpg

Η συγκεκριμένη αναφορά της SpaceX προς την FCC δεν απεστάλη τυχαία, καθώς η εταιρεία αιτείται να χαρακτηριστεί η Starlink και επίσημα πλέον ως “πάροχος τηλεπικοινωνιών”, έτσι ώστε να λάβει έγκριση λειτουργίας στις πολιτείες Alabama, Connecticut, New Hampshire, New York, Tennessee, Virginia και West Virginia.

Ο προσδιορισμός της Starlink Services ως παρόχου τηλεπικοινωνιών είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, καθώς θα βοηθήσει την εταιρεία να επιταχύνει τις διαδικασίες για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών με ταχύτητες εφάμιλλες αυτών των επίγειων υποδομών σε αστικές περιοχές. Ευελπιστούμε ότι η FCC θα εγκρίνει το αίτημα μας πριν τις 7 Ιουνίου 2021, προκειμένου να προλάβουμε την καταληκτική ημερομηνία της Επιτροπής για τη δήλωση των παρόχων τηλεπικοινωνιών.

Υπενθυμίζουμε ότι η beta λειτουργία του Starlink ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, αφού ο εξοπλισμός Starlink Kit (περιλαμβάνει κεραία και WiFi router για να συνδεθείς με τους δορυφόρους) στοιχίζει $499 και η μηνιαία συνδρομή $99. Παρά το υψηλό κόστος, μέσα στο πρώτο δίμηνο από το άνοιγμα της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η SpaceX δέχτηκε περισσότερα από 700.000 αιτήματα για συμμετοχή στη beta λειτουργία.

starlink-antenna.jpg

Μέχρι σήμερα, η SpaceX έχει θέσει σε τροχιά περισσότερους από 1000 δορυφόρους και μάλιστα σήμερα είναι προγραμματισμένη ακόμα μία αποστολή. Η FCC έχει δώσει έγκριση για 11943 δορυφόρους, ενώ η SpaceX εκτιμά πως μέχρι το 2024 θα έχει ανεβάσει 4425 δορυφόρους για να υποστηρίξει το Starlink και έπεται συνέχεια. Φανταζόμαστε ότι το κόστος θα μειωθεί σε πιο λογικές τιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading