Starlink: Η SpaceX ετοιμάζει θωρακισμένο δορυφορικό πιάτο

Η SpaceX βλέπει το ενδιαφέρον των χρηστών σε όλο τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα αυξημένο για την υπηρεσία δορυφορικού Internet Starlink, η οποία μάλιστα έχει φτάσει σε σημείο να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από επίγειους παρόχους σε ορισμένες χώρες σύμφωνα με την Ookla. Ο Elon Musk είχε προαναγγείλει ότι μέσα στον Αύγουστο θα προσφέρει παγκόσμια κάλυψη και έως τα τέλη του 2021 θα καταφέρει να φτάσει σε ταχύτητες download της τάξεως των 300Mbps, ενώ υποσχέθηκε ότι θα μειώσουν και το ping κάτω από τα 20ms.

Το Starlink, πάντως, εξακολουθεί να είναι πρωτίστως μια υπηρεσία που έχει σκοπό να εξυπηρετήσει απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν υποδομές τηλεπικοινωνιών (όπως για παράδειγμα η πλειοψηφία των τουριστικών περιοχών της Ελλάδας…), αλλά και οχήματα (π.χ. RVs, φορτηγά, τρένα, αεροπλάνα, πλοία) που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και παράλληλα είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Σε πρώτη φάση μοιάζει δύσκολο να μικρύνει το μέγεθος του εξοπλισμού για να μπορέσει να τοποθετηθεί σε κάθε είδους όχημα, αν και κάποιος το έχει ήδη επιχειρήσει και έφαγε κλήση από την τροχαία στις ΗΠΑ, ωστόσο, για το θέμα της ανθεκτικότητας θα έχουμε σύντομα εξελίξεις.

Η SpaceX έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στην FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών) για τη δημιουργία μιας θωρακισμένης έκδοσης του δορυφορικού πιάτου του Starlink, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη για να αντέχει σε ακραίες συνθήκες προσφέροντας παράλληλα την ίδια υψηλή απόδοση στον χρήστη. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει στην αίτηση τις πλήρεις προδιαγραφές των θωρακισμένων δορυφορικών πιάτων, αλλά τα χαρακτηρίζει ως “HP” (high-performance) και ζητά ρητά την άδεια τοποθέτησης και χρήσης από επίγειους σταθμούς μέχρι και αεροσκάφη.

Πιθανότατα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιευθεί η απόφαση της FCC για το συγκεκριμένο αίτημα και θα γίνουν γνωστές όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για το θωρακισμένο δορυφορικό πιάτο Starlink. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2021 οι ταχύτητες σύνδεσης θα φτάσουν τα 300Mbps. Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν ανοίξει οι προπαραγγελίες και για την Ελλάδα, με τον εξοπλισμό να κοστίζει €499 και τη μηνιαία συνδρομή €99.

*Ακολουθήστε τοTechgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading