Starlink: Ταχύτητες εφάμιλλες ή/και καλύτερες από τους παρόχους επίγειων δικτύων

Μπήκαμε στον Αύγουστο και θεωρητικά μέσα σε αυτόν τον μήνα η υπηρεσία δορυφορικού Internet της SpaceX, το Starlink, θα προσφέρει παγκόσμια κάλυψη (ή τουλάχιστον αυτό είχε υποσχεθεί πριν από μερικές ημέρες ο Elon Musk). Το Starlink χρησιμοποιείται πλέον από 90,000 χρήστες σε όλο τον κόσμο, με τους 20,000 να προστίθενται μέσα στον τελευταίο μήνα, και γι’ αυτό η Ookla αποφάσισε να πραγματοποίηση μια πρώτη έρευνα και σύγκριση των ταχυτήτων που προσφέρει απέναντι σε επίγειους και δορυφορικούς παρόχους.

Όπως μπορείτε να δείτε στα αποτελέσματα της έρευνας της, το Starlink όχι μόνο αφήνει χιλιόμετρα πίσω τους ανταγωνιστές παρόχους δορυφορικού Internet (Viasat και HughesNet), αλλά σε ορισμένες χώρες ξεπερνά τις επιδόσεις ακόμη και των επίγειων παρόχων σε ταχύτητες download και upload. Επίσης, ο μέσος χρόνος απόκρισης βρίσκεται κοντά στα 45ms και η SpaceX έχει αναφέρει πολλές φορές που θα καταφέρει να τον μειώσει κάτω από 20ms μέσα στους επόμενους μήνες, άρα θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο στα περίπου 14ms των επίγειων παρόχων.

Οι δοκιμές της Ookla έγιναν σε ΗΠΑ, Καναδά, Χιλή, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Κολομβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία, Γαλλία και Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία καταγράφει τις μεγαλύτερες ταχύτητες download, ενώ στη Γερμανία ξεπερνά τους τοπικούς παρόχους επίγειων δικτύων.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2021 οι ταχύτητες σύνδεσης θα φτάσουν τα 300Mbps. Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν ανοίξει οι προπαραγγελίες και για την Ελλάδα, με τον εξοπλισμό να κοστίζει €499 και τη μηνιαία συνδρομή €99.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading