Steve Wozniak: Αγωγή κατά του YouTube για videos-απάτες

Κάποτε θα γινόταν και αυτό. Μπορεί η Google να διατείνεται πως κάνει ό,τι μπορεί για να μη δημοσιεύεται παραπλανητικό υλικό στις πλατφόρμες της και μάλιστα έχει εντείνει τις προσπάθειες εν μέσω της πανδημίας COVID-19, παρόλα αυτά, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που δείχνουν μια “υποκρισία”, καθώς εξακολουθούν να κυκλοφορούν επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας και διάφορα scams που εξαπατούν τους χρήστες.

Μία από αυτές τις άπατες ήταν ένα video στο YouTube, οι δημιουργοί του οποίου χρησιμοποίησαν το όνομα και φωτογραφίες του Steve Wozniak (συνιδρυτής της Apple) με σκοπό να προωθήσουν μια καμπάνια που τον ήθελε να διπλασιάζει τα bitcoins που προσφέρουν τα θύματα σε συγκεκριμένη διεύθυνση. Ο Woz δεν έμεινε άπραγος και προχώρησε σε αγωγή κατά του YouTube, με την υπόθεση του να έχει φτάσει ήδη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το YouTube φιλοξενούσε σταθερά μια ροή από τέτοια videos-απάτες και promos που χρησιμοποιούσαν φωτογρφίες και videos του Steve Wozniak και άλλων διάσημων επιχειρηματιών του χώρου της Τεχνολογίας, εξαπατώντας πολλούς χρήστες της πλατφόρμας με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια δολάρια. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, διάφορα screenshots ως αποδεικτικά στοιχεία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το YouTube γνώριζε για τις απάτες και δεν έκανε τίποτα για να αφαιρεθούν εγκαίρως τα συγκεκριμένα videos.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο του ενάγοντα, όσο και άλλων χρηστών, για να αναλάβει δράση το YouTube και να σταματήσει αυτήν την απάτη, το YouTube είτε καθυστέρησε πολύ είτε αρνήθηκε να το κάνει. Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας και άρνησης είναι να πληγεί σημαντικά η φήμη του Wozniak και να χαθούν εκατομμύρια δολάρια από τους χρήστες. Εκτός από την αποζημίωση, ζητάμε να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη πρακτική φιλοξενίας, προώθησης και αποκόμισης κέρδους από αυτά τα εγκληματικά παραπλανητικά videos.

Εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge ότι “αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα αυτά τα φαινόμενα εξαπάτησης στην πλατφόρμα τους και ενεργούν ταχύτατα μόλις εντοπίσουν πως κάποιο video παραβιάζει την πολιτική Ορθής Χρήσης”.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πριν από μερικές ημέρες στο Twitter, με τους hackers να αποκτούν τον έλεγχο πολλών λογαριασμών επιφανών χρηστών και εταιρειών για να προωθήσουν μια απάτη σχετική με Bitcoins. Η Twitter αντέδρασε σχετικά γρήγορα (μέσα σε 2 ώρες) κλειδώνοντας τους λογαριασμούς και αφαιρώντας τα επίμαχα tweets.

[via]

Loading