Ookla: Μέση ταχύτητα Internet στην Ελλάδα τα 23.08Mbps

Υπάρχει παντού γρήγορο Internet; Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει και είναι εμφανές μέσω των στατιστικών του Speedtest GlobalIndex που δημοσίευσε πρόσφατα η Ookla. Η εν λόγω εταιρεία συλλέγει στατιστικά καταγράφοντας εκατομμύρια τεστ ταχύτητας από χρήστες σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην κορυφή των μετρήσεων. Με αυτά τα δεδομένα αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα δυνατό οικιακό δίκτυο για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα μέγιστα, έστω και από μία αργή σύνδεση στο Internet.

Η Ελλάδα «σερφάρει με φρένο»

Με μια μέση ταχύτητα στα 23,08Mbps, οι ελληνικές συνδέσεις στο Internet είναι αρκετά πιο αργές από το παγκόσμιο μέσο όρο που βρίσκεται στα 58,66Mbps. Έτσι, σύμφωνα με την Speedtest GlobalIndex, αυτή η ταχύτητα την κατατάσσει μόλις στην 88η θέση. Οι πιο «τυχεροί» χρήστες σε παγκόσμια κατάταξη είναι όσοι διαμένουν στη Σιγκαπούρη με ταχύτητες που φτάνουν τα 197,50Mbps. Αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στις μετρήσεις τους, παρά μόνο η Ρουμανία που κατέχει την 4η θέση με 136,95Mbps και η Γαλλία με 109,83Mbps στην 14η θέση της κατάταξης.

Οπτικές Ίνες: Αργές γραμμές αντί για γρήγορο δίκτυο

Αυτές οι αργές επιδόσεις δεν μας εκπλήσσουν, αφού και ο OECD (Οργανισμός για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2019 νούμερα που δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, σχεδόν το 0.2% των ελληνικών συνδέσεων χρησιμοποιούσαν οπτικές ίνες. Έτσι, στις μετρήσεις της OECD, η Ελλάδα κατέλαβε την 38η θέση ανάμεσα σε, δυστυχώς, 38 χώρες στις οποίες συλλέχθηκαν τα δεδομένα — με μια εμφανή απόκλιση από την πρώτη χώρα, που είναι η Νότια Κορέα (78.46%).

Ακόμα και το WiFi «σέρνεται» σαν χελώνα

Εφόσον οι δικτυακές υποδομές της Ελλάδας είναι τόσο πίσω συγκριτικά με αυτές άλλων χωρών, είναι πολύ σημαντικό για τους χρήστες να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έστω και αυτές τις διαθέσιμες ταχύτητες. Η λύση βεβαίως δεν είναι να έχουμε παντού απλωμένα καλώδια, πράγμα που πολλές φορές είναι και πρακτικά αδύνατον, ειδικά όταν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο WiFi σε μεγάλα σπίτια, με πολλά επίπεδα – ορόφους ή σε μεγάλα γραφεία. Πιθανή λύση θα μπορούσαν να είναι οι ενισχυτές δικτύου WiFi (repeaters), ωστόσο και αυτοί έχουν τα προβλήματα τους καθώς ενδέχεται να παρουσιάσουν απώλεια σήματος και διακοπές της σύνδεσης. Η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων είναι το γεγονός ότι οι WiFi repeaters χρησιμοποιούν τεχνικά το «backbone» που φρενάρει το σήμα σε περίπτωση που παρεμβάλλονται τοίχοι ή άλλα εμπόδια όπως τζάμια ή ταβάνι.

Ισχυρό WiFi με Powerline

Παρά τα πολλά προβλήματα υπάρχει λύση και αυτή δεν είναι άλλη από τον συνδυασμό της εξελιγμένης τεχνολογίας Powerline και τις προηγμένες WiFi λειτουργίες, που επιτρέπουν στο Internet να φτάσει τη μέγιστη παρεχόμενη ταχύτητα σε όλες τις συσκευές — χωρίς απώλειες σε οποιοδήποτε μέρος εντός και εκτός του σπιτιού. Η τεχνολογία Powerline χρησιμοποιεί την υπάρχουσα καλωδιακή εγκατάσταση ρεύματος για να μεταφέρει το σήμα σε όλες τα επιθυμητά σημεία. Με αυτό τον τρόπο, αδιαπέραστα ταβάνια και τοίχοι δεν αποτελούν πλέον κανένα εμπόδιο.

Οι νέοι προσαρμογείς Powerline με δυνατότητα Mesh WiFi, όπως οι devolo Magic, καλύπτουν ουσιαστικά όλο το σπίτι σαν ένα πλέγμα WiFi, επιτρέποντας να ταξιδεύει το σήμα από την ταράτσα ως το υπόγειο!Hνέα σειρά devolo Magic, περιλαμβάνει αρκετούς αντάπτορες για την επέκταση του Internet με πολύ υψηλές ταχύτητες σε όλο το σπίτι. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία powerline της devolo κάθε χρήστης μπορεί να απολαύσει τις αγαπημένες του ασχολίες στο Internet, όπως το streaming, οι βίντεο-κλήσεις, το online gaming και οτιδήποτε άλλο επιθυμεί, χωρίς διακοπές και κολλήματα.

Loading