Τελικά, λύθηκε το μυστήριο της Amelia Earhart;

Μια ιδιωτική εταιρεία εξερεύνησης των ωκεανών ισχυρίζεται ότι έκανε μια συναρπαστική ανακάλυψη σχετικά με ένα από τα πιο διαχρονικά μυστήρια του περασμένου αιώνα. Μετά από μια αποστολή 90 ημερών στον Ειρηνικό Ωκεανό στα τέλη του περασμένου έτους, η Deep Sea Vision εντόπισε ένα αντικείμενο σε σχήμα αεροπλάνου που πιστεύεται ότι ανήκει στην Amelia Earhart, την αεροπόρο που εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937. Οι εικόνες του αντικειμένου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα με σόναρ έχουν προκαλέσει διαμάχη σχετικά με το τι πήγε στραβά εκείνη την ημέρα και πού θα είχε προσγειωθεί το αεροσκάφος της Earhart.

Η αποστολή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο επανδρωμένο σκάφος που ονομάζεται HUGIN 6000, που φέρεται να είναι το πιο προηγμένο αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) στον κόσμο που διατίθεται στο εμπόριο, η Deep Sea Vision διερεύνησε 8500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού. Λίγο πριν από το τέλος της αποστολής της εταιρείας, το HUGIN 6000 εντόπισε θραύσματα περίπου 160km από τις ακτές του νησιού Howland, όπου η Earhart και ο πλοηγός της, Fred Noonan, υποτίθεται ότι θα ανεφοδιάζονταν με καύσιμα.

Η παρακάτω εικόνα, η οποία λήφθηκε με τη χρήση του σόναρ του HUGIN 6000, φαίνεται να απεικονίζει το περίγραμμα ενός αεροπλάνου που βρίσκεται 4.8km κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Το Deep Sea Vision ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το Lockheed 10-E Electra της Earhart.

«Η εικόνα, η οποία λήφθηκε δυτικά του προβλεπόμενου σημείου προσγείωσης της Earhart, σε μια περιοχή του Ειρηνικού που δεν έχει πληγεί από γνωστά ναυάγια, αποκαλύπτει περιγράμματα που αντικατοπτρίζουν τις μοναδικές διπλές ουρές και την κλίμακα του ιστορικού αεροσκάφους της», αναφέρει η δήλωση της Deep Sea Vision. 

Το έγγραφο συνεχίζει εξηγώντας ότι η ανακάλυψη ευθυγραμμίζεται με τη "θεωρία της γραμμής ημερομηνίας" της εξαφάνισης της Earhart: Αν η Earhart είχε ξεχάσει να γυρίσει το ημερολόγιο μια μέρα πίσω καθώς πετούσε πάνω από τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, ο πλοηγός της θα είχε κάνει ένα σφάλμα προσανατολισμού προς τα δυτικά κατά 100km. Η συντριβή του ζεύγους, επομένως, θα τους τοποθετούσε περίπου στο σημείο όπου το Deep Sea Vision βρήκε το πιθανό αεροπλάνο.

Δεν είναι όλοι έτοιμοι να δεχτούν ότι οι ισχυρισμοί της Deep Sea Vision είναι σωστοί. Η Nauticos, μια εταιρεία εξερεύνησης του βυθού με έδρα το Maine, λέει ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της παραπάνω εικόνας είναι "ασυμβίβαστα" με αυτά που αναμένει να δει από το Earhart's Electra. 

Το μέγεθος δεν είναι σωστό και έχει στρεφόμενα φτερά - η Electra της Amelia είχε ίσια φτερά. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν βρίσκεται σε μια πιθανή τοποθεσία... Το αεροπλάνο της Amelia Earhart βρισκόταν εντός της ραδιοεμβέλειας του σήματος S5 που καταγράφηκε από το σκάφος Itasca της ακτοφυλακής. Αυτό θα τοποθετούσε το αεροπλάνο της σε απόσταση 80 ναυτικών μιλίων από τον κόφτη, ενώ ήταν αγκυροβολημένο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη δυτική πλευρά του νησιού Howland.

Ο ιδρυτής της Deep Sea Vision, Tony Romeo, δήλωσε στο NPR ότι η εταιρεία του θα ερευνήσει την περιοχή όπου τραβήχτηκαν οι εικόνες του HUGIN 6000 αργότερα φέτος. Μέχρι να πραγματοποιηθεί μια πιο ενδελεχής έρευνα, δεν θα γνωρίζουμε αν η μεγάλη ανακάλυψη της Deep Sea Vision είναι έγκυρη.

[via]

Loading