Tianwen-1: Επιτυχημένη η εκτόξευση της πρώτης αποστολής στον πλανήτη Άρη από την Κίνα

Μετά τα ΗΑΕ και το Hope, ήρθε η σειρά της Κίνας να πραγματοποιήσει επιτυχή εκτόξευση για την πρώτη αποστολή της στον πλανήτη Άρη. Ονομάζεται Tianwen-1 και στο διαστημικό σκάφος συμπεριλαμβάνεται άκατος, rover και σύστημα προσγείωσης, το οποίο θα φτάσει στον κόκκινο πλανήτη σε 7 μήνες με σκοπό να εξερευνήσει την επιφάνειά του.

Τα τρία μέρη (orbiter, lander, rover) θα συνεργαστούν με σκοπό να μελετήσουν τη γεωλογική σύσταση κάτω από την επιφάνεια, αρκεί φυσικά τα δύο τελευταία να προσεδαφιστούν με επιτυχία. Το orbiter θα χαρτογραφήσει τον πλανήτη και θα τραβά κατά καιρούς φωτογραφίες της επιφάνειας.

tianwen-1.jpg

Μέχρι στιγμής μόνο οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να προσεδαφίσουν rover στον πλανήτη Άρη με επιτυχία (Curiosity), καθώς οι δύο Ευρωπαϊκές αποστολές απέτυχαν και οι Ρώσοι κατάφεραν να διατηρήσουν επικοινωνία με το δικό τους Mars 3 μόλις για 20 δευτερόλεπτα το 1971.

Η επόμενη αποστολή στον πλανήτη Άρη είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα από τη NASA (30 Ιουλίου 2020), η οποία θα στείλει το rover Perseverance για να εντοπίσει ίχνη ζωής και να συλλέξει δείγματα που μπορεί κάποτε να επιστρέψουν στη Γη για περαιτέρω μελέτες.

Loading