Το TikTok έχει βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για τη συμβολή του στον ψηφιακό εθισμό των παιδιών και των εφήβων, γι' αυτό ακολουθεί πλέον μια απρόσμενα «παραδοσιακή» προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος: τον διαλογισμό. Η εταιρεία ανακοίνωσε την εισαγωγή καθοδηγούμενων ασκήσεων διαλογισμού, που θα λειτουργούν ως υπενθυμίσεις για την αποσύνδεση και τη χαλάρωση, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Η νέα λειτουργία θα ενεργοποιείται αυτόματα για όλους τους χρήστες κάτω των 18 ετών.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ανησυχίες γύρω από την επίδραση των social media στον ύπνο, την ψυχική υγεία και τη γενικότερη ευημερία των νέων εντείνονται. Το TikTok έχει επανειλημμένα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ για ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών, την έκθεσή τους σε ακατάλληλο περιεχόμενο και την ενίσχυση ανθυγιεινών συνηθειών.
Η νέα λειτουργία περιλαμβάνει καθοδηγούμενα ηχητικά μηνύματα διαλογισμού, τα οποία παρεμβάλλονται στη ροή περιεχομένου «For You» των εφήβων, εφόσον χρησιμοποιούν την εφαρμογή μετά τις 10 το βράδυ. Στην πρώτη φάση, εμφανίζεται ένα διακριτικό μήνυμα υπενθύμισης. Εάν ο χρήστης το αγνοήσει, τότε εμφανίζεται ένα πιο «επιθετικό» μήνυμα πλήρους οθόνης, το οποίο είναι πιο δύσκολο να αγνοηθεί. Παράλληλα, το σύστημα συνοδεύεται από χαλαρωτική μουσική, ενισχύοντας το αίσθημα ηρεμίας.
Η επιλογή παραμένει διαθέσιμη και για ενήλικες χρήστες μέσω της σελίδας ρυθμίσεων "Screen Time" στην εφαρμογή. Ωστόσο, η διαφορά είναι πως στους ανηλίκους ενεργοποιείται αυτόματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 98% των νεαρών χρηστών που συμμετείχαν σε σχετικές δοκιμές κράτησε ενεργή τη λειτουργία καθοδηγούμενου διαλογισμού.
Οι βλαβερές συνέπειες της χρήσης οθονών πριν τον ύπνο είναι καλά τεκμηριωμένες από την επιστημονική κοινότητα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA κατέδειξε ότι η χρήση ψηφιακών συσκευών στο κρεβάτι σχετίζεται με 33% μεγαλύτερη πιθανότητα κακής ποιότητας ύπνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μια άλλη μελέτη στο Frontiers in Psychiatry ανέδειξε ότι η συνήθεια αυτή αυξάνει τον κίνδυνο αϋπνίας κατά 59% στους εφήβους και νέους ενήλικες. Μάλιστα, κάθε επιπλέον ώρα χρήσης μειώνει τον ύπνο κατά περίπου 24 λεπτά.
Η επιστημονική έρευνα συμφωνεί πως ακόμη και μικρές αλλαγές στη βραδινή συμπεριφορά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να έχουν σημαντική θετική επίδραση. Ο διαλογισμός, ειδικά όταν εντάσσεται σε μία ρουτίνα περιορισμού της χρήσης οθονών, βοηθά στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και στην ενίσχυση του ύπνου.