TinyCheck: Το δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εργαλείο για τον εντοπισμό stalkerware

Το TinyCheck είναι ένα μοναδικό, καινοτόμο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό stalkerware σε φορητές συσκευές. Η Kaspersky παρουσίασε ένα καινούριο hub αφιερωμένο στο TinyCheck, τονίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τις αλλαγές στον τρόπο χρήσης του. Ο ιστότοπος θα βοηθήσει επίσης στην περαιτέρω εδραίωση της κοινότητας των ενδιαφερομένων που ασχολούνται με την ανάπτυξη του εργαλείου και την καταπολέμηση του stalkerware και του spyware.

Το TinyCheck δημιουργήθηκε το 2019, μετά από μια συζήτηση μεταξύ της Kaspersky και ενός γαλλικού κέντρου στήριξης γυναικών. Ο οργανισμός υποστήριζε έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων stalkerware, αλλά δεν ήταν σίγουρος πώς να το αντιμετωπίσει από τεχνολογική άποψη. Χρειάζονταν μια λύση που θα ήταν μη ανιχνεύσιμη, εύκολη στη χρήση και που θα μπορούσε να βοηθήσει στη συλλογή στοιχείων. Ερευνητές από την Kaspersky ξεκίνησαν την προσπάθεια για να βρουν λύση.

Το TinyCheck αναπτύχθηκε ως ένα δωρεάν εργαλείο ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει και να συμβάλει στη βελτίωση του λογισμικού. Το TinyCheck δεν είναι εγκατεστημένο σε ένα smartphone, αλλά χρησιμοποιεί μια ξεχωριστή εξωτερική συσκευή: έναν μικροϋπολογιστή Raspberry Pi. Το TinyCheck στοχεύει να διευκολύνει τον εντοπισμό stalkerware στη συσκευή ενός θύματος με απλό, γρήγορο και μη επεμβατικό τρόπο. Μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα χωρίς να ειδοποιεί τον δράστη. Το TinyCheck είναι ασφαλές στη χρήση, δεν διαβάζει τα περιεχόμενα των επικοινωνιών ενός ατόμου (SMS, email, κ.λπ.), αλλά αλληλεπιδρά μόνο με τους διαδικτυακούς διακομιστές/IP με τους οποίους επικοινωνεί το smartphone. Με άλλα λόγια, το TinyCheck δεν θα ξέρει με ποιον μιλάει ένα άτομο ή τι συζητά. Το περιεχόμενο δικτύου μιας αναλυόμενης συσκευής δεν κοινοποιείται πουθενά: ούτε η Kaspersky ούτε οποιοδήποτε άλλο μέρος θα λάβει αυτά τα δεδομένα. Όλη η ανάλυση γίνεται τοπικά.

Με τα χρόνια, όλο και περισσότερες ΜΚΟ δοκιμάζουν και εφαρμόζουν το TinyCheck. Ο Bruno Pérez Juncá, επίτιμο μέλος του Stop Gender Violence Association μοιράζεται την εμπειρία του με το TinyCheck: 

Δουλεύω με συλλόγους έμφυλης βίας για πολλά χρόνια και το TinyCheck είναι αυτό που χρειάζονται τα θύματα και ο γενικός πληθυσμός. Το TinyCheck είναι παρόμοιο με ένα τεστ αντιγόνων: μια γρήγορη, οικονομική και αξιόπιστη δοκιμή για την πραγματοποίηση μιας αρχικής επιθεώρησης που μπορεί να εντοπίσει μια μόλυνση σε κάποια φορητή συσκευή

Προσφάτως, το TinyCheck τράβηξε την προσοχή ευρωπαϊκών θεσμών, δημοσιογράφων και επιχειρήσεων. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τα δικαστικά όργανα στην Ευρώπη το δοκιμάζουν επί του παρόντος για να υποστηρίξουν καλύτερα τα θύματα στη διαδικασία κατάθεσης ή έρευνας.

Το TinyCheck hub είναι ένα εξαιρετικό site για να επισκεφθείτε, να μάθετε περισσότερα για το εργαλείο και τις εφαρμογές του και να επικοινωνήσετε με την ομάδα για να συμβάλετε στην ανάπτυξή του. Η Kaspersky είναι πάντα ανοιχτή στη δημιουργία νέων συνεργασιών με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα σημαντικά θέματα του stalkerware και του spyware και στον εντοπισμό νέων τρόπων για να ωφελήσει τα θύματά του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TinyCheck, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.tiny-check.com.

Για να επικοινωνήσετε απευθείας με την ομάδα ανάπτυξης, γράψτε μας στη διεύθυνση: info@tiny-check.com.

Loading