Το JWST μας δίνει μια ακόμα εντυπωσιακή λήψη από τον γαλαξία Cartwheel

Από τη στιγμή που το James Webb Space Telescope μπήκε σε πλήρη λειτουργία, είναι αναμενόμενο να έρχονται τακτικά στην δημοσιότητα εντυπωσιακές λήψεις με πρωτόγνωρη καθαρότητα από τα βάθη του Διαστήματος, αλλά και από πιο κοντινές περιοχές που είχαμε δει παλαιότερα κυρίως από το τηλεσκόπιο Hubble.

Αυτή τη φορά έχουμε την δυνατότητα να δούμε ένα ακόμη δείγμα των πανίσχυρων καμερών υπέρυθρης ακτινοβολίας του JWST, οι οποίες φωτογράφισαν τον Γαλαξία Cartwheel, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 500 εκατ. έτη φωτός στον αστερισμό Sculptor και αποτελεί προϊόν σύγκρουσης ενός σπειροειδή γαλαξία με έννα μικρότερο. Αυτή η σύγκρουση προκάλεσε ένα τεράστιο ωστικό κύμα από σκόνη και αέρια που δημιούργησε ριπές όπως όταν πετάς μια πέτρα μέσα στο νερό.

Ο εξωτερικός δακτύλιος επεκτείνεται σε απόσταση 440 εκατ. έτη φωτός και έχει μέγεθος 1.5 φορές αυτό του δικού μας γαλαξία Milky Way. Καθώς επεκτείνεται, συγκρούεται με τα αέρια και δημιουργούνται είτε γεννήσεις αστέρων, είτε supernovae. Από την άλλη, ο φωτεινός πυρήνας σχηματίζει έναν εσωτερικό δακτύλιο γεμάτο τεράστιες ποσότητες καυτής σκόνης και τα φωτεινότερα σημεία υποδεικνύουν ότι έχουν δημιουργηθεί γιγαντιαίες ομάδες νεαρών αστέρων.

cartwheel-galaxy-hubble.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη λήψη του Hubble είναι αρκετά θολή λόγω των τεραστίων ποσοτήτων σκόνης, όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα επάνω.

Μπορείτε να δείτε τις εικόνες που δημοσίευσε η NASA σε πλήρη ανάλυση από εδώ.

Loading