ToTok: Η εφαρμογή messaging αποδεικνύεται εργαλείο παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΑΕ

Η υποψία ότι κάποιες εφαρμογές messaging αποτελούν εργαλεία παρακολούθησης για τις κυβερνήσεις και τις μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το πράγμα ξεφεύγει από τη σφαίρα της συνωμοσιολογίας ή τουλάχιστον αυτό θέλουν να πιστέψουμε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η The New York Times, η εφαρμογή messaging ToTok, δημοφιλής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι στην πραγματικότητα κατασκοπευτικό εργαλείο παρακολούθησης των πολιτών για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών τους. Στα ΗΑΕ δεν επιτρέπεται παντού η χρήση άλλων υπηρεσιών messaging (π.χ. WhatsApp, Viber), με αποτέλεσμα το ToTok να είναι η βασική επιλογή για εκατομμύρια χρήστες. Από τα ευρήματα, όμως, των ερευνητών αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιείται ξεκάθαρα για την παρακολούθηση όλων των συνομιλιών, των φωτογραφιών και videos που ανταλλάσσονται, και φυσικά της τοποθεσίας του κάθε χρήστη.

Σύμφωνα με τον ερευνητή ασφαλείας, κ. Patrick Wardle, η συγκεκριμένη πολιτική είναι σημαντικά πιο επιτυχημένη και εύκολη από το χακάρισμα των συσκευών των πολιτών. Απλά τους πείθεις να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή και τί ποιο εύκολο από μια εγκεκριμένη εφαρμογή messaging σε χώρες όπου δεν είναι απόλυτα ελεύθερη η χρήση ανταγωνιστικών υπηρεσιών;

Η αντίδραση των Google και Apple στο δημοσίευμα ήταν άμεση, καθώς αμφότερες απέσυραν την εφαρμογή ToTok από τα καταστήματα τους, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από τους δημιουργούς της εφαρμογής.

[via]

Loading