Μπορούμε να πούμε πολλά για τον Donald Trump, αλλά τουλάχιστον δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι ο άνθρωπος δεν μασάει τα λόγια του. Χωρίς να καθυστερήσει καθόλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα βάζοντας στο στόχαστρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να τους ασκήσει πίεση για να είναι υπόλογα για το περιεχόμενο που αναρτάται στα κοινωνικά δίκτυα τους. Ταυτόχρονα, έχει δώσει εντολές στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και στον Γενικό Εισαγγελέα να ξεκινήσουν νέες έρευνες για αυτές τις εταιρείες.
Σήμερα, υπογράφω αυτό το προεδρικό διάταγμα με σκοπό να προστατεύσω την ελευθερία λόγου και τα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών
Όλα ξεκίνησαν από την κίνηση της Twitter να μαρκάρει ως “παραπλανητικό περιεχόμενο” δύο tweets του Donald Trump σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ ήρθε άμεσα και ουσιαστικά με αυτό το διάταγμα εταιρείες όπως οι Facebook και Twitter θα έχουν στο εξής νομική ευθύνη για αυτά που γράφουν οι χρήστες στις πλατφόρμες τους, ενώ θα είναι εκτεθειμένες και απέναντι σε αστικές αγωγές.
Κατά την υπογραφή του διατάγματος, ο Donald Trump δήλωσε ότι το Twitter έχει μετατραπεί σε “συντάκτη με συγκεκριμένη άποψη-ιδεολογία”, ενώ κατηγορεί τη Facebook “και ίσως άλλους” για τον ίδιο λόγο.
Το Twitter έχει μια ασπίδα. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Στο εξής δεν θα έχουν αυτήν την ασπίδα. Αν μπορούσα θα τους έκλεινα, αλλά θα έπρεπε να περάσουμε πρώτα από μια νομική διαδικασία.
Η αντίδραση της Twitter για το προεδρικό διάταγμα είναι ότι αποτελεί μια “αντιδραστική και πολιτικοποιημένη προσέγγιση απέναντι σε έναν νόμο - όροσημο”. Αυτός ο νόμος - ορόσημο περιγράφεται στο Άρθρο 230 ως εξής: “Κανένας πάροχος ή χρήστης μια διαδραστικής υπηρεσίας δεν αντιμετωπίζεται ως εκδότης ή κοινωνός οποιονδήποτε πληροφοριών δημοσιεύονται από κάποιον άλλον χρήστη”
Το Άρθρο 230 προστατεύει την Αμερικανική Καινοτομία και την Ελευθερία της Έκφρασης, και υποστηρίζεται από δημοκρατικές αξίες. Οι προσπάθειες να διαβρωθούν μονομερών απειλούν το μέλλον του Διαδικτυακού λόγου και των Ελευθεριών του Διαδικτύου
Με το προεδρικό διάταγμα, ο πρόεδρος Trump επιδιώκει να καταργήσει αυτήν την προστασία που προσφέρει το Άρθρο 230 στα κοινωνικά δίκτυα, μετατρέπωντας τα σε “εκδότες”.
Σε ό,τι αφορά τις εντολές που δόθηκαν στην Γενική Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, αυτές είναι σαφείς: να εντοπίσουν αθέμιτες ή παραπλανητικές πρακτικές σε αυτά, υπό την έννοια ότι υπάρχει προκατάληψη για το περιεχόμενο που επιτρέπουν να δημοσιευθεί και διαμοιραστεί στις πλατφόρμες τους.
Επιπλέον, ο Trump ζητά από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών να δημιουργήσει νέους κανόνες που θα προστεθούν στο Άρθρο 230 για να σταματήσει και συνταγματικά η προστασία των κοινωνικών δικτύων στο θέμα της διαχείρισης του περιεχομένου που δημοσιεύουν, ενώ απαγορεύει τις ομοσπονδιακές δαπάνες για διαφήμιση σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο “παραβιάζει τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης”.
Τέλος, το προεδρικό διάταγμα αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος θα δημιουργήσει το Tech Bias Reporting Tool, ένα εργαλείο για τη συλλογή παραπόνων που αφορούν τη λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Το γραφείο Ψηφιακής Στρατηγικής του Λευκού Οίκου θα συλλέγει, επίσης, πληροφορίες που μοιράζονται δημόσια στα κοινωνικά δίκτυα και θα δημιουργήσει λίστες παρακολούθησης χρηστών με βάση τις αλληλεπιδράσεις που έχουν με το περιεχόμενο ή άλλους χρήστες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις είναι άμεσες και πολλές, τόσο από τους άμεσα εμπλεκόμενους (βλ. Twitter), όσο και από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) που χαρακτηρίζει το προεδρικό διάταγμα ως μια “κατάφωρη και αντισυνταγματική απειλή για την τιμωρία των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης που δυσαρεστούν τον πρόεδρο”.
Ο Πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να ξαναγράψει ένα καταστατικό του Κογκρέσου με ένα διάταγμα που επιβάλλει μια λανθασμένη ερμηνεία του Άρθρου 230. Το Άρθρο 230 παρέχει κίνητρα στις κοινωνικές πλατφόρμες να φιλοξενούν κάθε είδους περιεχόμενο χωρίς τον φόβο να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτό. Επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση, όχι τη λογοκρισία. Ακόμα και τα tweets του Προέδρου Trump προστατεύονται από αυτό το άρθρο, όπως και η Twitter (που τα μάρκαρε) για να μην είναι υπόλογη για τις δηλώσεις του.
Από την άλλη, η Τεχνολογική Ένωση Καταναλωτών (CTA) συμφωνεί ότι το προεδρικό διάταγμα έρχεται σε σύγκρουση με την υφιστάμενη νομοθεσία και το χαρακτηρίζει “αντισυνταγματικό” και “λανθασμένο”.
Η σημερινή ανακοίνωση θα επιβαρύνει την καινοτομία, θα μειώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και θα οδηγήσει σε άσκοπες αγωγές μεταξύ δικηγόρων. Υποστηρίζουμε ξεκάθαρα τις προσπάθειες για την προστασία και την ενίσχυση της ελευθερίας έκφρασης, ωστόσο, αυτό το προεδρικό διάταγμα δεν είναι η απάντηση.
Όλα αυτά πυροδοτήθηκαν μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες. Είναι να απορεί κανείς για το τόσο γρήγορα αντανακλαστικά του Donald Trump και της κυβέρνησης του, εκτός αν ετοιμάζαν κάτι τέτοιο εδώ και καιρό, περιμένοντας απλά την αφορμή. Όπως και να ‘χει, το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να εγκριθεί οριστικά από δικαστήριο…