Η κυβέρνηση Trump συνεχίζει να βάζει εμπόδια στις κινέζικες εταιρείες σε ό,τι αφορά την είσοδο τους στις ΗΠΑ, με τη δικαιολογία ότι κατασκοπεύουν τους πολίτες για λογαριασμό της Κίνας, αλλά και για να προστατέψουν τις αμερικανικούς κατασκευαστές από τον δύσκολο ανταγωνισμό.

Έτσι, λίγο καιρό μετά το μπλόκο στο επίσημο λανσάρισμα των smartphones της Huawei, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν προϊόντα τους στη ZTE για τα επόμενα 7 χρόνια! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα σχέδια της τελευταίας για τοποθέτηση του Qualcomm Snapdragon 845 SoC στο επερχόμενο ZTE Axon 9!

Η απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου βγήκε επειδή η ZTE κρίθηκε ένοχη από αμερικανικό δικαστήριο για την κατηγορία ότι το 2017 πούλησε και μετέφερε παράνομα προϊόντα και τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν. Η ZTE παραδέχτηκε το λάθος της και υποσχέθηκε ότι θα απολύσει άμεσα 4 υψηλόβαθμα στελέχη της, ενώ θα επιβάλει πρόστιμο σε ακόμη 35 υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι 4 απολύθηκαν, αλλά για τους υπόλοιπους 35 δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια και γι' αυτό αποφασίστηκε η επιβολή αυτού του εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

Εκτός από το πλήγμα στην εικόνα της εταιρείας, αυτή η 7ετής απαγόρευση θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη ZTE, μιας και το 25-30% των components που χρησιμοποιεί στις συσκευές της (smartphones, routers, δίκτυα κλπ.) προέρχονται από τις ΗΠΑ.

[via]

Advertisements