WiFi Direct: Επικοινωνία μεταξύ συσκευών WiFi, το τέλος του Bluetooth;

Η WiFi Alliance έρχεται να ταράξει τα νερά με την πιστοποίηση WiFi Direct, που θα ενεργοποιήσει την επικοινωνία μεταξύ συσκευών WiFi με χρήση των σημερινών standards. Από σήμερα μάλιστα, έχει ξεκινήσει την πιστοποίηση συσκευών WiFi Direct, οι οποίες δε θα χρειάζονται κάποιο ασύρματο δίκτυο, καθώς ουσιαστικά μετατρέπονται σε micro-hotspots! Φυσικά, η επικοινωνία μεταξύ συσκευών WiFi δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο, καθώς ως γνωστόν τα Nintendo DS μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά η τεχνολογία που χρησιμοποιούν ανήκει αποκλειστικά στη Nintendo.

Με την τεχνολογία WiFi Direct, θεωρητικά θα επιτρέπεται για παράδειγμα η απευθείας αποστολή εικόνας από μία μνήμη Eye-Fi σε έναν ασύρματο εκτυπωτή! Συν τοις άλλοις, από τη στιγμή που το WiFi Direct είναι βασισμένο κυρίως σε software, πολλές από τις σημερινές συσκευές θα έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης.

Οι ταχύτητες για το WiFi Direct βασίζονται στα κανάλια 802.11 b/g/n, οπότε μιλάμε για ρυθμό εντός της συσκευής που αγγίζει τα 300Mbps. Ακόμη, το εύρος του θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ρόλο και αναμένεται ότι οι μελλοντικές συσκευές WiFi Direct θα αγγίζουν τις σημερινές αποστάσεις ενός ασύρματου δικτύου (π.χ. σε ένα σπίτι).

Μπορεί αυτό να σημαίνει το τέλος του Bluetooth; Παρά το γεγονός ότι το Bluetooth αφορά συνήθως πολύ κοντινές αποστάσεις, όπως τα ακουστικά, πρέπει να σημειωθεί ότι το WiFi Direct θα χρησιμοποιεί τους ίδιους αναμεταδότες με τις υπόλοιπες λειτουργίες WiFi, άρα δεν υπάρχει λόγος για να μην το χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές.

Loading