Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή των πρώτων μπαταριών ιόντων νατρίου

Πριν από δύο χρόνια, η Natron Energy ήταν απασχολημένη με την προετοιμασία των ειδικά σχεδιασμένων μπαταριών που δεν περιλαμβάνουν λίθιο για να ξεκινήσει την μαζική παραγωγή. Η εταιρεία ξέφυγε λίγο από τον προγραμματισμό της για το 2023, αλλά δεν έμεινε πολύ πίσω όσον αφορά τη μαζική παραγωγή των μπαταριών. Μάλιστα, ξεκίνησε επίσημα την παραγωγή των ταχείας φόρτισης, μακράς διάρκειας ζωής μπαταριών νατρίου χωρίς λίθιο, φέρνοντας στην αγορά μια νέα ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Το νάτριο είναι 500 με 1000 φορές πιο άφθονο από το λίθιο στον πλανήτη μας, ενώ η εξεύρεση του δεν απαιτεί τον ίδιο τύπο εξόρυξης που πλήττει το περιβάλλον. Επιπλέον, η Natron Energy σημειώνει ότι οι μπαταρίες ιόντων νατρίου κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από άφθονα διαθέσιμα υλικά που περιλαμβάνουν επίσης αλουμίνιο, σίδηρο και μαγγάνιο. Τα υλικά για τη χημεία των ιόντων νατρίου της Natron προέρχονται από μια αξιόπιστη εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού με έδρα τις ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχουν γεωπολιτικές διαταραχές, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για τα κοινά υλικά ιόντων λιθίου, όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο.

Η τεχνολογία ιόντων νατρίου έχει προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια ως ένα πιο αξιόπιστο, δυνητικά φθηνότερο μέσο αποθήκευσης ενέργειας. Αν και η ενεργειακή πυκνότητά του υστερεί σε σχέση με το ιόν λιθίου, πλεονεκτήματα όπως η ταχύτερη ανακύκλωση, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και η ασφαλέστερη, μη εύφλεκτη τελική χρήση έχουν καταστήσει το ιόν νατρίου μια ελκυστική εναλλακτική λύση, ιδίως για σταθερές χρήσεις όπως η εφεδρική αποθήκευση σε κέντρα δεδομένων και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Natron ιδρύθηκε το 2013 και είναι ένας από τους πρωτοπόρους σε αυτό το νέο κύμα έρευνας και καινοτομίας των ιόντων νατρίου. Καθώς τα περισσότερα μοντέλα ιόντων νατρίου παραμένουν σε εργαστηριακό επίπεδο, η Natron έχει θέσει σε λειτουργία μία από τις πρώτες μεγάλες παραγωγικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου προσφέρουν μια μοναδική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, με μεγαλύτερη ισχύ, ταχύτερη επαναφόρτιση, μεγαλύτερο κύκλο ζωής και μια απολύτως ασφαλή και σταθερή χημεία", δήλωσε στην εκδήλωση ο ιδρυτής και co-CEO της Natron, Colin Wessells. "Ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας μας εξαρτάται από την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων, καινοτόμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας. Εμείς στη Natron είμαστε υπερήφανοι που παρέχουμε μια τέτοια μπαταρία χωρίς τη χρήση ορυκτών από συγκρούσεις ή υλικών με αμφισβητήσιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις".

Η Natron λέει ότι οι μπαταρίες της φορτίζουν και εκφορτίζονται με ρυθμούς 10 φορές ταχύτερους από ό,τι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, ένα επίπεδο άμεσης ικανότητας φόρτισης/εκφόρτισης που καθιστά τις μπαταρίες έναν πρωταρχικό υποψήφιο για τα σκαμπανεβάσματα της εφεδρικής αποθήκευσης ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση χρήσης βοηθά επίσης η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής των 50.000 κύκλων.

[via]

Loading