Ξεπέρασαν το 1 εκατ. παγκοσμίως οι διαδικτυακές επιθέσεις με θέμα το gaming τον Απρίλιο του 2021

Το 2020, ενώ οι χώρες παγκοσμίως βρίσκονταν σε καραντίνα, ο αριθμός των online gamers εκτοξεύτηκε. Στην πραγματικότητα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020, ο αριθμός τόσο των ενεργών χρηστών όσο και των χρηστών που έπαιζαν ταυτόχρονα παιχνίδια στο Steam (η πιο δημοφιλής online gaming διαδικτυακή πλατφόρμα, κοινότητα και κατάστημα) σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών. Αυτό το ρεκόρ έσπασε και πάλι τον Μάρτιο του 2021, με την πλατφόρμα να αγγίζει τους σχεδόν 27 εκατομμύρια χρήστες.

Φυσικά, καθώς τα διαδικτυακά παιχνίδια έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο αναζητούν τρόπους να εκμεταλλευτούν αυτήν την τάση για προσωπικό τους όφελος. Την άνοιξη του 2020, οι ερευνητές της Kaspersky διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εντοπισμών από web antivirus ιστοσελίδων με ονόματα που εκμεταλλεύονταν το gaming (δηλαδή ονόματα δημοφιλών παιχνιδιών και πλατφορμών): μια αύξηση της τάξης του 54% στον ημερήσιο αριθμό των αποκλεισμένων ανακατευθύνσεων τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020.

Ακόμα και μετά την υποχώρηση των περιορισμών κυκλοφορίας την άνοιξη, ο αριθμός των διαδικτυακών απειλών που εκμεταλλεύτηκαν το gaming συνέχισε να αυξάνεται, σημειώνοντας μια αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο του 2020 με περίπου 2.500.000 επιθέσεις. Μετά από μια πτώση στις αρχές του 2021, ο αριθμός των διαδικτυακών επιθέσεων αυξήθηκε και πάλι, φτάνοντας τις 1.125.010 τον Απρίλιο του 2021, μια αύξηση της τάξης του 34% συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2021.


Όπως συνέβη και πέρυσι, το πιο δημοφιλές παιχνίδι που χρησιμοποιήθηκε ως δέλεαρ είναι το Minecraft, αν και όπως διαφαίνεται το 2021, το Counter Strike: Global Offensive ξεπερνά σταθερά το Minecraft ως το πιο διάσημο παιχνίδι που χρησιμοποιείται για δόλωμα. Υπήρξε ακόμα μια σημαντική άνοδος στο Dota ως δέλεαρ το καλοκαίρι του 2020. Οι πιο συνηθισμένες απειλές ήταν τα διάφορα Trojans (κακόβουλα αρχεία που επιτρέπουν στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να κάνουν τα πάντα, από τη διαγραφή και τον αποκλεισμό δεδομένων έως τη διακοπή της απόδοσης του υπολογιστή) που παρουσιάζονταν ως δωρεάν εκδόσεις, ενημερώσεις ή επεκτάσεις για δημοφιλή παιχνίδια, καθώς και προγράμματα cheat.

Όπως δήλωσε η Maria Namestnikova, Επικεφαλής της παγκόσμιας ομάδας Έρευνας και Ανάλυσης στη Ρωσία (GReAT),

Υπάρχει σήμερα ένας πρωτόγνωρος αριθμός gamers παγκοσμίως -σχεδόν 3 δισεκατομμύρια- και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας ωραίος τρόπος για να χαλαρώσεις ενάντια στη συνεχιζόμενη αναστάτωση. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο θα εξακολουθήσουν να ενδιαφέρονται για τη βιομηχανία, και δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίζουν παιχνίδια στις συσκευές εργασίας τους, αυτό θέτει σε κίνδυνο τους πόρους της εταιρείας. Ωστόσο, οι gamers ακόμα μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουν τις βασικές βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις διαδικτυακές επιθέσεις που σχετίζονται με παιχνίδια στη Securelist.

Για να παραμείνετε ασφαλείς από επιθέσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) όπου είναι δυνατόν για την προστασία των gaming λογαριασμών σας.
  • Να είστε προσεκτικοί για τυχόν απατεώνες και πειρατικά αντίγραφα βιντεοπαιχνιδιών, καθώς είναι ένα από τα αγαπημένα θέλγητρα που χρησιμοποιούνται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.
  • Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή, αξιόπιστη λύση ασφάλειας που δεν θα επιβραδύνει τον υπολογιστή σας ενώ παίζετε, όπως το Kaspersky Total Security. Λειτουργεί ομαλά με το Steam και άλλες υπηρεσίες gaming.
  • Είναι ασφαλέστερο να αγοράζετε παιχνίδια μόνο από επίσημους ιστότοπους και να περιμένετε τις εκπτώσεις - πραγματοποιούνται αρκετά συχνά, οπότε δεν θα περιμένετε για πολύ.
  • Προσοχή στις εκστρατείες phishing και στους άγνωστους gamers. Είναι μια καλή επιλογή να ελέγχετε ξανά τον ιστότοπο στον οποίο έχετε μεταβεί μέσω συνδέσμου που λάβατε μέσω email και την επέκταση ενός αρχείου που πρόκειται να ανοίξετε.
  • Προσπαθήστε να μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους προς εξωτερικούς ιστότοπους από το game chat και ελέγξτε προσεκτικά τη διεύθυνση οποιουδήποτε πόρου σας ζητά να εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας: η σελίδα μπορεί να είναι ψεύτικη.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading