Xiaomi 12 Pro Review: Υπέροχο σε όλα εκτός από την αυτονομία


Ακόμη ένα premium smartphone της Xiaomi έμεινε για αρκετό καιρό στα χέρια μας προκειμένου να αποκτήσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τις επιδόσεις του. Αυτή τη φορά ασχολούμαστε με το Xiaomi 12 Pro, ένα smartphone που είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα εδώ και μερικές εβδομάδες διεκδικώντας μερίδιο στην premium κατηγορία των συσκευών που κοστίζουν περισσότερα από €1000.

xiaomi-12-pro-techgear-review.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Όταν θέλεις να παίξεις μπάλα σε αυτό το επίπεδο, είναι αναμενόμενο πως θα φροντίσεις να κερδίσεις τον υποψήφιο αγοραστή από την πρώτη ελάχιστη επαφή που θα έχει με το προϊόν σου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να διαφοροποιηθείς ιδιαίτερα από τους ανταγωνιστές, αλλά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τη Xiaomi πως δεν το προσπαθεί.

Στην περίπτωση του Xiaomi 12 Pro απολαβάνουμε μια αρκετά μεγάλη συσκευή με πολυτελή κατασκευή από γυαλί και αλουμίνιο, με matte φινίρισμα που παραδόξως μαζεύει δαχτυλιές και βρωμιά πιο εύκολα απ’ ό,τι περιμένει κανείς. Παρά το μεγάλο μέγεθος, η ελαφριά καμπύλωση βοηθά στην εργονομία για να το νιώθεις άνετο και σταθερό στο χέρι σου, αλλά προφανώς δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να το διαχειριστείς με ένα χέρι (εκτός αν είσαι ο…Αντετοκούμπο).

xiaomi-12-pro-techgear-review-1.jpg

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει χωρίς δεύτερη σκέψη το μεγάλο camera module στην επάνω αριστερή γωνία, το οποίο προεξέχει αρκετά από το υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να μην είναι σταθερή η συσκευή όταν την ακουμπάς επάνω σε κάποια σκληρή επιφάνεια (γραφείο, τραπέζι κλπ.). Στη δεξιά πλευρά έχουμε τα volume και power buttons, στο επάνω μέρος ηχείο stereo, μικρόφωνο και αισθητήρα υπερύθρων, και στο κάτω μέρος δεύτερο ηχείο stereo, μικρόφωνο, υποδοχή USB-C και υποδοχή για κάρτες SIM.

Η γενικότερη αίσθηση που σου αφήνει είναι αυτής μιας πραγματικά πολυτελούς συσκευής και παρά το μεγάλο μέγεθος είναι αρκετά ευχάριστη στο κράτημα, με σωστή κατανομή του βάρους (περίπου 200gr), σχετικά μικρό πάχος (8.2mm) και επίσης σωστή την τοποθέτηση των κουμπιών στο κατάλληλό ύψος για να φτάνει ο μέσος χρήστης φυσιολογικά με το ένα χέρι.

xiaomi-12-pro-techgear-review-5.jpg

Οθόνη

Από τη στιγμή που μιλάμε για μεγάλο μέγεθος, αντιλαμβάνεστε ότι η οθόνη του Xiaomi 12 Pro είναι η κύρια αιτία για αυτό το γεγονός. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα από τα κύρια selling points της συσκευής και ο στόχος της εταιρείας είναι ξεκάθαρος: να προσφέρει μια όσο το δυνατόν πιο ιδανική εμπειρία παρακολούθησης περιεχομένου σε κάθε συνθήκη.

Γι’ αυτό επέλεξε AMOLED LTPO panel μεγέθους 6.73’’ με ανάλυση QHD+ (3200 x 1440) με υποστήριξη Dolby Vision και HDR10+, αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας από 1Hz έως 120Hz, ενώ η μέγιστη φωτεινότητα αγγίζει τα 1500nits για να έχεις απολαμβάνεις εντυπωσιακή ευκρίνεια ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας.

Στις μετρήσεις που κάναμε παρατηρήσαμε ότι συνήθως η οθόνη ρίχνει τον ρυθμό ανανέωσης στα 10Hz όταν βλέπουμε στατική εικόνα, τον ανεβάζει στα 60Hz κατά την διάρκεια αναπαραγωγής video και μεταπηδά απευθείας στα 120Hz μόλις αγγίξεις την οθόνη. Επομένως, η Xiaomi ακολουθεί το ίδιο marketing trick με τους άλλους κατασκευαστές, υπό την έννοια ότι πρακτικά η οθόνη προσαρμόζεται σε τρεις σταθερές τιμές Hz και δεν κινείται με ροή σε όλο το εύρος από το 1Hz έως τα 120Hz. Δεν μας χαλάει ιδιαίτερα αυτό, από τη στιγμή που στα περισσότερα σενάρια η οθόνη λειτουργεί άψογα και ταυτόχρονα εξοικονομεί ενέργεια.

xiaomi-12-pro-techgear-review-9.jpg

Η απόκριση στην αφή φτάνει στα 480Hz, αριθμός μεγαλύτερος από την πλειοψηφία των μη gaming smartphones, κάτι που διαπιστώνεις από την εξαιρετικά ομαλή συμπεριφορά της μόλις ακουμπήσεις και σύρεις το δάκτυλο επάνω της, καθώς και στα games. Σημειώστε ότι το MIUI 13 περιλαμβάνει επιλογή για να αποφεύγεται η αναγνώριση τυχαίων αγγιγμάτων, μια λειτουργία που είναι σαφέστατα ευπρόσδεκτη σε κάθε συσκευή με κυρτή οθόνη.

Σε ό,τι αφορά την φωτεινότητα, αναφέραμε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλή η ευκρίνεια στο έντονο φως της ημέρας, γεγονός που κοστίζει, όμως, στην ενεργειακή κατανάλωση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας, τόσο σε ταχύτητα προσαρμογής στις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος, όσο και σε απόδοση.

xiaomi-12-pro-techgear-review-10.jpg

Φυσικά, δεν λείπουν οι επιλογές ρύθμισης των χρωμάτων με βάση το προσωπικό γούστο του χρήστη και μάλιστα αυτή τη φορά η Xiaomi έχει δώσει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία σε όσους αποφασίσουν (και πολύ καλά θα κάνουν) να πειραματιστούν. Πέρα από τα κλασικά vivid και original modes, η οθόνη του Xiaomi 12 Pro μπορεί να διαχωρίσει το περιεχόμενο σε συμβατό με την χρωματική γκάμα sRGB ή την γκάμα P3, προκειμένου να το απεικονίσει με τον κατάλληλο τρόπο.

Στα θετικά κρατάμε, επίσης, τα πολύ μικρά bezels προς όλες τις πλευρές (στο κάτω μέρος ελαφρώς μεγαλύτερο το περιθώριο) και την πολύ μικρή οπή κεντρικά επάνω για τον αισθητήρα της εμπρόσθιας κάμερας. Συνολικά, η οθόνη του Xiaomi 12 Pro είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει αυτήν την χρονιά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει βαθμολογηθεί με A+ από το DisplayMate.

xiaomi-12-pro-techgear-review-11.jpg

Hardware - Απόδοση

Και σε αυτόν τον τομέα τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ακόμα και η απλή ανάγνωση των specs αρκεί για να πείσει τον χρήστη ότι το Xiaomi 12 Pro είναι ένα «θηρίο» που δεν αντιμετωπίζει ούτε την παραμικρή υποψία δυσκολίας ακόμα και σε πολύ εκτεταμένη και απαιτητική χρήση. Εδώ να αναφέρουμε, λοιπόν, ότι το Xiaomi 12 Pro έρχεται με επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen1, 12GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1.

Για να είμαστε ειλικρινείς, στις πρώτες εβδομάδες χρήσης παρατηρήσαμε σημαντική πτώση στην απόδοση όταν η μπαταρία έπεφτε στα επίπεδα του 30-35%, αλλά με τα updates που έφτασαν στην συσκευή διορθώθηκε το θέμα. Αυτό που δεν διορθώθηκε, ωστόσο, είναι η αρκετά υψηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Ένα άλλο θεματάκι που αντιμετωπίσαμε αφορά τον αισθητήρα εγγύτητας, κάτι που έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα reviews άλλων συσκευών της Xiaomi. Η εταιρεία έχει επιλέξει να αφήσει στην άκρη την χρήση φυσικού αισθητήρα εγγύτητας και αντ’ αυτού επιλέξει να στέλνει ένα υπερηχητικό σήμα από το επάνω ακουστικό της συσκευής. Αυτό το σήμα «χτυπά» στο αυτί και επιστρέφει στο smartphone, αλλά δεν λειτουργεί πάντοτε με αξιοπιστία με αποτέλεσμα η οθόνη να σβήνει σε διάφορες περιπτώσεις (π.χ. κατά την διάρκεια κλήσης, χρήσης της κάμερας κλπ.). Δεν είναι κάτι σπουδαίο από πλευράς λειτουργικότητας, αλλά δεν παύει να είναι εκνευριστικό και σίγουρα δεν αρμόζει μια τέτοια αστοχία σε μια premium συσκευή.

xiaomi-12-pro-techgear-review-3.jpg


Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων σε θέματα ταχύτητας και αξιοπιστίας, αλλά μας έκανε εξίσου πολύ θετική εντύπωση το σύστημα αναγνώρισης προσώπου για βιομετρικό ξεκλείδωμα, καθώς αναγνωρίζει το πρόσωπο από σχετικά μεγάλη απόσταση.

Για τον ήχο και συγκεκριμένα για την ποιότητα των δύο ηχείων stereo έχουμε να δώσουμε μόνο συγχαρητήρια στη Xiaomi, η οποία από τότε που αποφάσισε να δει σοβαρά το θέμα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Το Xiaomi 12 Pro προσφέρει στον χρήστη την δυνατότητα να ακούσει μουσική και να παρακολουθήσει videos με υψηλή ένταση, καθαρό ήχο και βαθιά μπάσα χωρίς καν να χρειάζεται ακουστικά. Τα ηχεία έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Harman Kardon, είναι συμβατά με την τεχνολογία Dolby Atmos και υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω παραμετροποίησης με το equalizer.

xiaomi-12-pro-techgear-review-8.jpg

Θα κλείσουμε την ενότητα της απόδοσης παραδοσιακά με την μπαταρία και την αυτονομία. Στην περίπτωση του Xiaomi 12 Pro έχεις λόγους να χαμογελάς και λόγους να μπαίνεις σε σκέψεις. Από τη μία πλευρά ενθουσιάζεσαι (δικαιότατα μάλιστα) με τον φορτιστή ισχύος 120W που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο, καθώς και με τις επιλογές φόρτισης για να βοηθήσεις στην μακροζωΐα της μπαταρίας, από την άλλη απογοητεύσαι από το γεγονός ότι μια μπαταρία χωρητικότητας 4600mAh ξοδεύεται τόσο εύκολα ακόμα και όταν δεν κάνεις υπερβολές.

Ξεκινώντας από τα θετικά, εάν επιλέξεις την ultra-fast φόρτιση σε ισχύ 120W έχεις γεμίσει πλήρως την μπαταρία του Xiaomi 12 Pro μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά. Αν το πας πιο συντηρητικά σε φόρτιση με ισχύ 67W και πάλι γεμίζεις στο 100% μέσα σε περίπου 35 λεπτά! Παράλληλα, το Xiaomi 12 Pro υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση σε ισχύ 50W, καθώς και αντίστροφη φόρτιση άλλων συσκευών σε ισχύ 10W. Από όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα και αν εξαντλείται η μπαταρία είναι ζήτημα μερικών λεπτών να την επαναφέρεις σε καλά επίπεδα. Εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν παρατηρούμε σοβαρή άνοδο της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της φόρτισης.

Στο αρνητικό σκέλος, ωστόσο, δεν νοείται σε ναυαρχίδα του 2022 η αυτονομία σε πραγματική χρήση της οθόνης να κινείται στα επίπεδα των 4 ωρών. Είχαμε πολλά χρόνια να χρησιμοποιήσουμε smartphone που δεν σου αφήνει ένα 20-30% υπόλοιπο μπαταρίας στο τέλος της ημέρας, μιας και το Xiaomi 12 Pro με φυσιολογική χρήση είτε απαιτούσε φόρτιση είτε άφηνε μετά βίας ένα 10%.

xiaomi-12-pro-techgear-review-2.jpg


Λογισμικό

Το Xiaomi 12 Pro έρχεται με το MIUI 13 βασισμένο στο Android 12, μια ακόμη έκδοση της ROM που δυστυχώς δεν ακολουθεί την σχεδιαστική γραμμή Material You της Google και τουλάχιστον στο αισθητικό κομμάτι θυμίζει περισσότερο το iOS παρά Android.

Όπως το γνωρίζουμε και από τα υπόλοιπα smartphones των Xiaomi και Redmi, το MIUI προσφέρει πληθώρα επιλογών παραμετροποίησης και είναι αρκετά γεμάτο με «αόρατο» bloatware που δυστυχώς καταλαμβάνει χώρο και ξοδεύει από τους πόρους του συστήματος αν δεν το απενεργοποιήσεις / διαγράψεις.

xiaomi-12-pro-techgear-review-7.jpg

Κάμερες

Η Xiaomi επένδυσε αρκετά στις κάμερες του Xiaomi 12 Pro, καθώς τοποθέτησε τρεις αισθητήρες 50MP στο πίσω μέρος και αισθητήρα 32MP στην πρόσοψη για να καλύψει κάθε ανάγκη του μέσου χρήστη.

Συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος έχουμε κύριο αισθητήρα 50MP Sony IMX707 f/1.9 μεγέθους 1/1.28’’ με OIS μαζί με δύο αισθητήρες 50MP Samsung JN1 μεγέθους 1/2.76’’, εκ των οποίων ο ένας έρχεται με τηλεφακό για 2x οπτικό zoom και διάφραγμα f/1.9, ενώ ο δεύτερος με υπερευρυγώνιο φακό 115° και διάφραγμα f/2.2.

Η εφαρμογή της κάμερας περιλαμβάνει τα κλασικά modes που γνωρίζουμε από την πλειοψηφία των smartphones της εταιρείας, με τα βασικά μπροστά και τα πιο εξειδικευμένα στο More, αλλά ο χρήστης έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει το περιβάλλον χρήσης ανάλογα με τις επιθυμίες τους. Πάνω - κάτω ό,τι συναντάμε συνήθως σε μια τυπική εφαρμογή κάμερας.

Οι λήψεις σε συνθήκες καλού φωτισμού είναι πραγματικά τρομερές και θα το διαπιστώσετε στην γκαλερί που ακολουθεί (παρότι οι εικόνες δεν είναι περασμένες σε πλήρη ανάλυση). Είμαστε εντυπωσιασμένοι από την καθαρότητα και το υψηλότατο επίπεδο λεπτομέρειας στις περιοχές του κάδρου με τις έντονες διαφορές στον φωτισμό, τον εξαιρετικό διαχωρισμό του ουρανού από τα σύννεφα, την σωστή απόδοση των διάφορων κοντινών αποχρώσεων (π.χ. σε φύλλα, γρασίδι), όπως και την ελάχιστη καμπύλωση στις γωνίες όταν χρησιμοποιούμε τον υπερευρυγώνιο φακό.

Μια ενδιαφέρουσα καινοτομία είναι η δυνατότητα εστίασης στα μάτια κατά την λήψη πορτραίτου, με την κάμερα του Xiaomi 12 Pro να αλλάζει αυτόματα την εστίαση από το πρόσωπο στα μάτια ανάλογα με την απόσταση από την οποία τραβάς. Μοιάζει μικρό, αλλά είναι πραγματικά σπουδαίο για να παίρνεις πάντοτε σωστά εστιασμένες λήψεις πορτραίτων και να μην γεμίζεις την γκαλερί με συνεχόμενα καρέ του ίδιου κάδρου. Πολύ καλή η απόδοση των διαφορετικών τόνων του χρώματος για μεγαλύτερη αληθοφάνεια, αλλά δεν αποφεύγει ούτε η Xiaomi την υπερβολή στον διαχωρισμό των μικρών στοιχείων από το φόντο (π.χ. τα μαλλιά).

Σε ό,τι αφορά τις νυχτερινές λήψεις, μάλλον δεν χρειάζεται καν να επιλέξεις το Night mode στην περίπτωση του Xiaomi 12 Pro. Είναι τόσο καλό το επίπεδο των λήψεων που δεν σου δημιουργείται η ανάγκη να πορευτείς με την «ασφάλεια» του ξεχωριστού mode. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, το Night mode χειροτερεύει την λήψη διότι προσπαθεί υπερβολικά να καλύψει τον θόρυβο των σκοτεινών σημείων υπερτονίζοντας τα φωτεινά σημεία του κάδρου. Δεν χάνετε τίποτα με τους πειραματισμούς, απλά αν θέλετε μια συμβουλή, καλύτερα να μείνετε στο Normal mode και το Xiaomi 12 Pro θα κάνει το θαύμα του.

Για τα videos γίνεται δουλίτσα χάριν στην συνεργασία των συστημάτων OIS και EIS, με υποστηριζόμενη ανάλυση έως 8K στα 24fps ή 4K στα 60fps (HDR10+).

Επίλογος

Αν εξαιρέσουμε τον τομέα της αυτονομίας, το Xiaomi 12 Pro δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τους ανταγωνιστές του στην premium κατηγορία των Android smartphones. Η πολυτελής κατασκευή, το πανίσχυρο hardware, η κορυφαία οθόνη και οι εξαιρετικές επιδόσεις της κάμερας είναι λόγοι ικανοί για να οδηγήσουν τον υποψήφιο αγοραστή στην επιλογή του. Από την άλλη, θα πρέπει να δουλέψει πολύ περισσότερο το MIUI, να βελτιώσει την αυτονομία και να δώσει προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά στην επόμενη απόπειρα της…

Xiaomi 12 Pro - Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.73’’ AMOLED LTPO QHD+ (3200 x 1440, 1-120Hz, Dolby Vision, HDR10+, 1500nits) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen1
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.9 OIS + 50MP f/2.2 ultrawide 115º + 50MP f/1.9 PDAF telephoto (2x οπτικό zoom)
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.5
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • Ηχεία stereo Harman Kardon
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, IR, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 12 με MIUI 13
  • Μπαταρία 4600mAh με φορτιστή 120W (ασύρματη φόρτιστη 50W)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 163.6 χ 74.6 x 8.2mm
  • Βάρος 204gr
Loading