Xvision Spine System: Η επαυξημένη πραγματικότητα στην υπηρεσία της Χειρουργικής

Η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) έχει συνδεθεί περισσότερο με το gaming και τα ειδικά φίλτρα στις κάμερες των smartphones, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση περιορίζεται μόνο στους τομείς της διασκέδασης. Απόδειξη η πρόσφατη έγκριση που έδωσε η FDA (Food and Drug Administration) στις ΗΠΑ για ένα νέο χειρουργικό εργαλείο.

Πρόκειται για το Xvision Spine System της Augmedics, ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χειρούργους να βλέπουν την ανατομία της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς σε τρεις διαστάσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Για ν’ αποκτήσουν αυτήν την όραση απαιτείται να φορέσουν ένα ειδικό headset που “διαπερνά” το δέρμα και τον ιστό του ασθενούς για να βλέπουμε μόνο τα οστά του, ενώ το σύστημα ενισχύεται από περαιτέρω λογισμικό που επιτρέπει τη διαχείριση των εργαλείων και των εμφυτευμάτων με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Η εταιρεία πιστεύει ότι το Xvision Spine System θα βοηθήσει σημαντικά τους χειρούργους στην πραγματοποίηση μικροεπεμβάσεων καθότι θα τους παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ακριβή θέση των τομών.

Όπως εξηγεί ο CEO της εταιρείας, κ. Nissan Elimelech, στην ιστοσελίδα Digital Trends,

Το Xvision Spine System (XVS) είναι ένα σύστημα καθοδήγησης επαυξημένης πραγματικότητας, το πρώτο στο είδος του για χειρουργικές επεμβάσεις. Η φιλοσοφία πίσω από τη λειτουργία του είναι παρόμοια με αυτήν των παραδοσιακών συστημάτων για τη χειρουργική καθοδήγηση, υπό την έννοια ότι παρατηρούμε συγκεκριμένα σημεία αναφοράς επάνω στον ασθενή.
Οι πληροφορίες αυτές μας δίνονται προεγχειρητικά ή ενδοεγχειρητικά μέσω αξονικής τομογραφίας. Με τα σημερινά μέσα, ο χειρούργος πρέπει να ελέγχει τις πληροφορίες σε κάποια άλλη διδιάστατη οθόνη μακριά από τον ασθενή και έπειτα να επιστρέφει στα εργαλεία του. Με το δικό μας σύστημα τα πάντα γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα, καθώς οι πληροφορίες εμφανίζονται μπροστά του και προβάλλονται επάνω στον ασθενή σε μια πολύ ζωντανή τρισδιάστατη εικόνα.
Η άδεια που λάβαμε από τη FDA μας ανοίγει το δρόμο για την πώληση αυτών των συσκευών σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, κάτι που θα ξεκινήσει να γίνεται μέσα στο τρέχον τρίμηνο

Εκτός από την ευκολία και τη βελτίωση στην εικόνα που βλέπει ο χειρούργος, το Xvision Spine System είναι σημαντικά φθηνότερο σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα πλοήγησης που συνήθως είναι και πολύ ογκώδη.


[via]

Loading