Η ιστορία μεταξύ ΗΠΑ και Huawei είναι πλέον γνωστή ακόμα και σε όσους δεν έχουν επαφή με τον χώρο της Τεχνολογίας και απ' ό,τι φαίνεται τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά για την κινέζικη εταιρεία. Σύμφωνα με αναφορές από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς διότι βλέπει τη Huawei όχι απλά να μην πτοείται, αλλά να αναπτύσσεται με ακόμα πιο δυναμικό ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το επόμενο, ωστόσο, πρόβλημα έρχεται εκ των έσω για τις ΗΠΑ, και μάλλον δεν το περίμενε κανείς.
Σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ βρίσκεται σε δίλημμα: από τη μία πλευρά, ένας νόμος του 2019 απαγορεύει στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να υπογράφουν συμβάσεις με εταιρείες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό Huawei, από την άλλη πλευρά, η Huawei είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και έχει ριζώσει βαθιά σε πολλές χώρες, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.
Το Πεντάγωνο έχει ζητήσει εξαιρέσεις για να παρακάμψει τους περιορισμούς του τμήματος 889 του νόμου για την έγκριση της εθνικής άμυνας του 2019. Πιστεύουν ότι οι περιορισμοί θα επηρεάσουν σοβαρά την ικανότητα του Υπουργείου Άμυνας να αγοράζει διάφορα υλικά εφοδιασμού, όπως ιατρικές προμήθειες, φάρμακα, ρουχισμό κ.λπ. Ένας πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είχε καλές προθέσεις, αλλά δεν έλαβε πλήρως υπόψη του τις δυσκολίες και τις πρακτικές επιπτώσεις σε επίπεδο εφαρμογής. Σε ορισμένες χώρες, είναι απλώς αδύνατο να αποφευχθεί ο εξοπλισμός της Huawei. Εάν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ που είναι αρμόδιες για τη νομοθεσία δεν έχουν συμπεριλάβει εξαιρέσεις στον επικείμενο νόμο για την εξουσιοδότηση της εθνικής άμυνας του 2025.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως πιέσει τα ΗΑΕ να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό της Huawei, αλλά τα τελευταία αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να μείνει στάσιμη η συμφωνία της χώρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35. Παρόμοιες καταστάσεις συνέβησαν επίσης στη Σαουδική Αραβία και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ορισμένες από τις οποίες πίστευαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούσαν να παράσχουν εναλλακτικές λύσεις με πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Ορισμένοι που τηρούν μια φανατική στάση απέναντι στην Κίνα έχουν επικρίνει το Πεντάγωνο ότι δεν είναι αρκετά επιθετικό, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την τεράστια κλίμακα προμηθειών του για να αναγκάσει τις σχετικές εταιρείες να κάνουν αλλαγές.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο επιμένει ότι η παραίτηση είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση κρίσιμων αποστολών εφοδιασμού στον Ινδο-Ειρηνικό, την Ευρώπη και την Αφρική, όπου το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ βασίζεται στα δίκτυα της Huawei για την εργασία του, από τις ειδικές δυνάμεις σε αποστολές στην Αφρική έως τους ανώτερους αξιωματούχους του Πενταγώνου που παρακολουθούν το Paris Air Show.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η απαλλαγή θα χρησιμοποιηθεί μόνο για αγορές που είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών θα συνεχίσει να υπόκειται σε περιορισμούς. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας αναγνώρισε επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν απαλλαγές σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν αποκάλυψε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
[via]