About This Image: Έτσι θα αντιμετωπίσει η Google τα deepfakes

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Google I/O 2023 ήταν και αυτό της προστασίας των χρηστών από τις δημιουργίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς έχουν γίνει δυσδιάκριτα τα όρια με την πραγματικότητα τόσο στα κείμενα, όσο και στις εικόνες.

Ειδικά για το τελευταίο, η Google ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία με ονομασία «About This Image» που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι στη μηχανή αναζήτησης Google Search στις ΗΠΑ με σκοπό να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση από τις deepfake δημιουργίες.

Στο επίσημο blog αναφέρεται πως το εργαλείο θα εμφανίζει στους χρήστες τρεις πληροφορίες για κάθε εικόνα που βλέπει στο Google Search. Η αρχή θα γίνεται με την πρώτη φορά που έγινε καταγραφή (indexed) της εικόνας από τη Google, μετά η ιστοσελίδα όπου βρέθηκε για πρώτη φορά online και τέλος αν έχει εμφανιστεί σε άλλες ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα ή ακόμη και fact-checking sites.

Ουσιαστικά, το About This Image θα δημιουργεί ένα ξεχωριστό προφίλ για κάθε εικόνα που βλέπουμε προκειμένου να ελέγχουμε την προέλευση και την αξιοπιστία της.

[Google]

Loading