Ευρωπαία Επίτροπος: Σχεδόν απίθανο να περάσει το ACTA

Σε ομιλία που έδωσε την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαία Επίτροπος και υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes, δήλωσε ότι η συμφωνία κατά της πειρατείας ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement) είναι σχεδόν απίθανο να γίνει πραγματικότητα:

“Πιθανότατα δε θα υπάρξουν SOPA και ACTA. Θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις για να καταστήσουμε το Internet ένα μέρος ελευθερίας και καινοτομίας για όλους τους πολίτες”

Παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί από 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (καθώς επίσης και από ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία κ.α.), η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να γίνει νόμος.

Η συμφωνία ερευνάται αυτή τη στιγμή σε βάθος από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο περί ιδιωτικότητας. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, Peter Hustinx, δημοσίευσε ένα 20σέλιδο έγγραφο απαριθμώντας τις ελλείψεις του ACTA.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι μελλοντικά θα δούμε κάποια αντίστοιχη νομοθεσία για θέματα που αφορούν το Διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα την πειρατεία. Η Neelie Kroes ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της:

“Ναι το Internet θα πρέπει να είναι ανοιχτό και θα πρέπει να είναι ελεύθερο. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να μετατραπεί σε μια Άγρια Δύση χωρίς νόμους.”

[πηγή theverge]

This entry was posted in Internet, Misc and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ευρωπαία Επίτροπος: Σχεδόν απίθανο να περάσει το ACTA

  1. Pingback: Τρεις στις τέσσερις ευρωπαϊκές επιτροπές ψηφίζουν κατά του ACTA