Αφγανιστάν: Η γυναικεία ομάδα Ρομποτικής επιζητά σωτηρία από τον Καναδά

Η γυναικεία ομάδα ρομποτικής του Αφγανιστάν, η οποία έχει γίνει ευρέως γνωστή για τις εφευρέσεις της τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει ένα τρόπο διαφυγής από τη χώρα αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Ανησυχούν για το τι φέρνει το αύριο. Θέλουν να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται. Θέλουν να συνεχίσουν να είναι το μέλλον του Αφγανιστάν. Αλλά είναι μια εξαιρετικά αδύναμη και επικίνδυνη κατάσταση για εκείνες », δήλωσε η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Kimberley Motley στο CBC την Κυριακή.

Η Motley εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau ήταν «σπουδαίος υποστηρικτής» των κοριτσιών και συναντήθηκε μαζί τους το 2018. Η Motley επιθυμεί να βγάλει τα κορίτσια από το Αφγανιστάν ο Καναδάς με ασφάλεια και πιθανότατα να τις ανακηρύξει ως πρόσφυγες - κάτι που η χώρα έχει υποσχεθεί για άλλους 20.000 Αφγανούς.

Η αναφερόμενη ομάδα Ρομποτικής, η οποία περιλαμβάνει 20 κορίτσια ηλικίας από 12 έως 18 ετών αποτέλεσε ένα λαμπρό παράδειγμα για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα μετά την εισβολή των ΗΠΑ. Ωστόσο, η αποχώρηση των ΗΠΑ έθεσε το μέλλον του Αφγανιστάν υπό αμφισβήτηση, καθώς οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Καμπούλ την Κυριακή.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ashraf Ghani υποστηρίζεται ότι εγκατέλειψε τη χώρα και δεν έδωσε κανένα είδος μάχης εναντίον των Ταλιμπάν, μιας ομάδας γνωστής για την κακομεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών που τις αντιμετωπίζουν ως σκλάβες του σεξ.

«Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει στα μικρά κορίτσια είναι ότι οι Ταλιμπάν κυριολεκτικά πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και κυριολεκτικά βγάζουν κορίτσια έξω και τα αναγκάζουν να γίνουν νύφες παιδιών. Και μας ανησυχεί πολύ αυτό που συμβαίνει με αυτήν την ομάδα των κοριτσιών της ρομποτικής ομάδας από το Αφγανιστάν - αυτά τα κορίτσια θέλουν να γίνουν μηχανικοί, θέλουν να είναι στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης και τολμούν να ονειρευτούν ότι θα πετύχουν», είπε η Motley.

Συνέχισε, εξηγώντας γιατί ζητάει από τον Καναδά τη σωτηρία των κοριτσιών:

Λοιπόν, ο Καναδάς ήταν πολύ ευγενικός με τη γυναικεία ομάδα ρομποτικής του Αφγανιστάν. Ήρθαν στον Καναδά, διαγωνίστηκαν, κέρδισαν τον διαγωνισμό και το Rookie Star Award, την υψηλότερη τιμή που θα μπορούσαν να κερδίσουν στην κατηγορία τους για διαγωνισμό ρομποτικής
Θέλουν να μορφωθούν. Θέλουν να βρίσκονται σε ασφαλές μέρος. Θέλουν να κάνουν το Αφγανιστάν υπερήφανο και θέλουν να κάνουν τον κόσμο υπερήφανο και να συνεχίσουν με τα όνειρά τους στη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη. Πιστεύουν ότι ο Καναδάς θα ήταν ένα καταπληκτικό μέρος για το μέλλον τους

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πού μπορεί να βρίσκεται η ομάδα ρομποτικής των κοριτσιών τη δεδομένη στιγμή, αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στο Twitter ισχυρίζονται ότι ένας δημοσιογράφος του BBC είχε δει τα κορίτσια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αν αυτό είναι αλήθεια, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι είναι ασφαλείς, κάτι που δεν είναι εγγυημένο για όποιον αντιτίθεται στους Ταλιμπάν.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading