Ύποπτος serial killer συνελήφθη από δείγμα DNA που δόθηκε από συγγενή σε ιστοσελίδα-υπηρεσία γενεαλογικού δέντρου

Ίσως έχετε ακούσει και εσείς για την ύπαρξη ιστοσελίδων-υπηρεσιών που προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν περισσότερα για το γενεαλογικό τους δέντρο στέλνοντας ένα δείγμα του DNA τους (συνήθως σάλιο), όπως για παράδειγμα τα 23andMe και Ancestry. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, όμως, είναι το ενδεχόμενο να μοιράζονται το DNA των ανυποψίαστων χρηστών με την αστυνομία για έρευνες εγκλημάτων.

Η είδηση μας έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου την περασμένη Τρίτη συνελήφθη ο Joseph James DeAngelo Jr. με την κατηγορία ότι είναι ο φημισμένος "Golden State Killer", που διέπραξε τουλάχιστον 45 βιασμούς και 12 φόνους τις δεκαετίες των '70s και '80s, και μέχρι σήμερα θεωρείται από τις μεγαλύτερες ήττες των Αρχών του San Francisco.

Θα αφήσουμε στην άκρη το αστυνομικό ρεπορτάζ της υπόθεσης και θα στραφούμε κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκαν στην σύλληψη του, διότι ήδη γίνεται μεγάλη κουβέντα για την προστασία των πολύ ευαίσθητων δεδομένων που μοιράζονται οι χρήστες με αυτού του είδους τις ιστοσελίδες-υπηρεσίες, σε μια περίοδο όπου ακόμη αιωρείται το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και του Facebook.

Στο θέμα μας, η αστυνομία πήρε στα χέρια της τα δείγματα DNA από μια τέτοια ιστοσελίδα-υπηρεσία (δεν κατονομάζει ποια είναι αυτή) και τα σύγκρινε με ένα δείγμα αίματος που είχε βρεθεί σε σκηνή εγκλήματος που αποδίδεται στον "Golden State Killer". Τελικά, βρήκαν ότι ένα από τα δείγματα ταιριάζει και ανήκει σε κάποιον συγγενή του DeAngelo, οποίος χρησιμοποίησε την υπηρεσία εντελώς ανυποψίαστος. Όπως καταλαβαίνετε, ο φερόμενος δράστης συνελήφθη χωρίς καν να έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος μια τέτοια υπηρεσία.

Ανεξάρτητα αν θα αποδειχθεί η ενοχή του ή όχι, εγείρονται εκ νέου πολύ σοβαρά ερωτήματα για την προστασία των πολύ προσωπικών δεδομένων των χρηστών και αυτές οι ειδήσεις δίνουν πάτημα στους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η προσθήκη βιομετρικών αισθητήρων στα smartphones (π.χ. για την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, ίριδας, προσώπου κλπ.) έγινε με το πρόσχημα της ασφάλειας, αλλά ουσιαστικά αποτέλεσε τον πιο εύκολο τρόπο για να συλλεχθούν βιομετρικές πληροφορίες για εκατομμύρια χρήστες.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των 23andMe και Ancestry δήλωσαν κατηγορηματικά πως έχουν αρνηθεί όλα τα αιτήματα των Αρχών για διαμοιρασμό των δεδομένων DNA που έχουν στα χέρια τους, με εξαίρεση μια υπόθεση διερεύνησης ενός βιασμού το 2014 για την οποία είχε εκδοθεί σχετικό ένταλμα.

[via]

Loading