up_icon
Facebook Amazon Apple Google

Amazon, Apple, Google και Facebook ενώπιον του Κογκρέσου. Τι δήλωσαν

30 Ιουλίου 2020 Vangelis Kompos

Amazon, Apple, Google και Facebook ενώπιον του Κογκρέσου. Τι δήλωσαν

Ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ "βρέθηκαν" το απόγευμα της Τετάρτης 29/7 οι επικεφαλής των τεσσάρων κολοσσών του διαδικτύου: Ο Mark Zuckerberg, επικεφαλής της Facebook, ο Jeff Bezos της Amazon, ο Tim Cook της Apple και ο Sundar Pichai των Alphabet/Google κλήθηκαν σε ακρόαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) άπό τη δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να εξεταστεί η κυρίαρχη θέση που κατέχουν στην αγορά.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει στο προσκήνιο της μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, καθώς όλες μαζί έχουν πλέον αξία 5 τρισ. δολαρίων, την ώρα που άλλες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η επιτροπή στοχεύει να διαπιστώσει έαν οι ανταγωνιστικές επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών αυτών και η συγκέντρωση στοιχείων των χρηστών τους πλήττει τους μικρότερους ανταγωνιστές τους.

Η ακρόαση αυτή -η οποία μεταδόθηκε live μέσω του διαδικτύου - αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός καθώς στοχεύει στο να αποκαλύψει αν οι μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Το Κογκρέσο δεν έχει συχνά την ευκαιρία να εξετάσει πραγματικά αυτούς τους ισχυρούς άνδρες και τα στοιχεία που καταθέτουν (ειδικά αν κάνουν κάποιο λάθος) ενδέχεται να διαμορφώσουν τη μελλοντική τους σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση και τους πελάτες τους.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τους νομοθέτες ήταν η κλοπή περιεχομένου από την Google, η μεταχείριση των πωλητών της Amazon στον ιστότοπό της, η απόκτηση ανταγωνιστών από το Facebook και το κατάστημα εφαρμογών της Apple. Οι τέσσερις επικεφαλής υπερασπίστηκαν τις εταιρείες τους, λέγοντας ότι τα προϊόντα τους βοήθησαν τις μικρότερες επιχειρήσεις και παρέμειναν ευάλωτα στον ανταγωνισμό από τους νεοεισερχόμενους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ομάδα διασφάλισης του ανταγωνισμού της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα εξετάσει την κυριαρχία της Google στη διαδικτυακή διαφήμιση.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζει πώς οι επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών αυτών και η συγκέντρωση στοιχείων των χρηστών τους πλήττει τους μικρότερους ανταγωνιστές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακρόαση αυτή δεν θα επιφέρει απαραίτητα αλλαγή σε νομοθεσίες ή ρυθμιστικούς κανόνες. Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων προχώρησε σε ακροάσεις προκειμένου να τοποθετηθούν δημόσια και με διαφάνεια κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πρωταγωνιστές εξελίξεων.

Αν διαπιστωθούν ανάρμοστες πρακτικές, αυτές θα εξεταστούν σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και ομάδων συμφερόντων των εν λόγω εταιριών.

Ο "αμερικανικός τρόπος” του Zuckerberg

Ο Mark Zuckerberg εξετάστηκε από την επιτροπή για την απόκτηση νέων εφαρμογών κοινωνικών μέσων δικτύωσης όπως το WhatsApp, το Instagram και το Giphy. Ο ίδιος στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι το Facebook πέτυχε με "τον αμερικανικό τρόπο”, προσφέροντας προϊόντα τα οποία οι πολίτες βρήκαν αξιόλογα, αφού η εταιρεία ξεκίνησε από το τίποτα.

Ανταγωνιζόμαστε εταιρείες που εμφανίζονται σε αυτή την ακροαματική διαδικασία, όπως και πολλές άλλες που πωλούν διαφημίσεις και συνδέουν τους ανθρώπους. Επίσης ανταγωνιζόμαστε και σε παγκόσμιο επίπεδο, και εναντίον εταιρειών που έχουν πρόσβαση σε αγορές στις οποίες εμείς δεν έχουμε.
Η πιο δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων στις ΗΠΑ είναι το iMessage της Apple. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή είναι το TikTok. Η πιο δημοφιλής εφαρμογή για βίντεο είναι το YouTube. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα διαφημίσεων είναι η Amazon. Η μεγαλύτερη πλατφόρμα διαφημίσεων είναι η Google. Για κάθε δολάριο που δαπανάται για διαφήμιση στις ΗΠΑ, λιγότερο από 10 σεντς δαπανώνται στο Facebook.

Υπενθύμισε επίσης στους βουλευτές τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα, εξηγώντας ότι η χώρα αυτή της Ασίας δημιουργεί "τη δική της εκδοχή του διαδικτύου βασιζόμενη σε πολύ διαφορετικές ιδέες και εξάγει το όραμά της σε άλλες χώρες”.

Παράλληλα ο Zuckerberg επανέλαβε την έκκλησή του για την ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου για τις τεχνολογικές εταιρείες.

Η εμμονή των καταναλωτών

Από την πλευρά του ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Jeff Bezos δήλωσε ότι η Amazon κατέχει μικρό κομμάτι της συνολικής αγοράς λιανικών πωλήσεων και είναι αναγκασμένη να ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η Walmart.

Πρόσθεσε ότι η πανδημία του κορονοϊού ενίσχυσε το διαδικτυακό εμπόριο και όχι μόνο αυτό μέσω της εταιρείας του.

Η εμμονή των καταναλωτών μας έκαναν αυτό που είμαστε και μας επέτρεψε να κάνουμε ακόμη σημαντικότερα πράγματα. Πιστεύω ότι η Amazon θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά όλους τους μεγάλους θεσμούς, είτε είναι εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες ή μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ευθύνη μας είναι να περνάμε αυτό τον έλεγχο με επιτυχία

Η Apple δεν έχει κυρίαρχο μερίδιο σε καμία αγορά

Στην κατάθεσή του, ο Tim Cook ισχυρίστηκε πως η Apple δεν κυριαρχεί σε κάποια αγορά καθώς άλλες εταιρείες όπως η Google και η Samsung έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια σε αυτές: 

Γνωρίζουμε ότι οι πελάτες έχουν πολλές επιλογές και ότι τα προϊόντα μας αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό. Εταιρείες όπως η Samsung, η LG, η Huawei και η Google έχουν δημιουργήσει επιτυχημένες επιχειρήσεις με διαφορετικές προσεγγίσεις. Είμαστε εντάξει με αυτό. Ο στόχος μας είναι να είμαστε οι καλύτεροι, όχι οι μεγαλύτεροι. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε κυρίαρχο μερίδιο σε καμία αγορά ή κατηγορία προϊόντων όπου δραστηριοποιούμαστε.

Υπενθυμίζουμε στους χρήστες να κάνουν έλεγχο απορρήτου

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους νομοθέτες ήταν η κλοπή περιεχομένου από την Google και το πώς διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, δύο θέματα για τα οποία ο CEO, Sundar Pichai, σχολίασε ότι η εταιρία διατηρεί το "υψηλότερο επίπεδο" ασφάλειας και προστασίας των χρηστών.

Ο Pichai δέχτηκε τα πυρά των βουλευτών για τη συχγώνευση των δεδομένων περιήγησης χρηστών της πλατφόρμας Doubleclick (η οποία αγοράστηκε από την Google το 2007) με αυτών της Google, παρότι ο τεχνολογικός κολοσσός είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει συνδυαστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγχώνευση των προσωπικών δεδομένω επέτρεψε στην Google να ταυτοποιήσει πιο εύκολα τους χρήστες, τα προσωπικά δεδομένα τους, το ιστορικό αναζητήσεών τους στο διαδίκτυο, την τοποθεσία τους κ.ά. Ως αποτέλεσμα μπόρεσε να διαρθρώσει και να παρουσιάσει πολύ πιο στοχευμένα τις διαφημιστικές καμπάνιες της ανάλογα με τη διαδικτυακή συμπεριφορά των χρηστών.

Ο Pichai ζήτησε την ευκαιρία να "εξηγήσει" και παρουσίασε μια σειρά εργαλείων και ελέγχων που προσφέρει πλέον η Google στους χρήστες, προκειμένου "να περιορίσουν" τη συλλογή στοιχείων και δεδομένων τους καθώς και να ελέγξουν πώς χρησιμοποιούνται αυτά από την εταιρία.

Σήμερα είναι πολύ εύκολο για τους χρήστες να ελέγχουν τα δεδομένα τους. Έχουμε απλοποιήσει τις ρυθμίσεις τους, μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν την εξατομίκευση διαφημίσεων - έχουμε συνδυάσει τις περισσότερες ρυθμίσεις δραστηριότητας σε τρεις ομάδες. Υπενθυμίζουμε στους χρήστες να κάνουν έλεγχο απορρήτου. Ένα δισεκατομμύριο χρήστες το έχουν κάνει

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλη την ακροαματική διαδικασία των επικεφαλής των τεσσάρων κολοσσών του διαδικτύου:


[via NEWS247.gr]

Vangelis Kompos

Έχει επαφή με τα κομπιούτερζ από όταν απέκτησε πιτσιρικάς ένα Sinclair ZX81 με ένα ολόκληρο Kbyte μνήμης Ram, μπούκαρε στα ίντερνετς από την εποχή των BBS και των modem 1200bps.
Αποτελεί πλέον προστατευόμενο είδος καθώς επιμένει να λατρεύει τα windows, να μένει μακριά από μήλα οποιασδήποτε μορφής και να χρησιμοποιεί κουρδιστό μηχανικό ρολόι. Τρέχα γύρευε…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Meta: Συμφώνησε να πληρώσει $725 εκατ. για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

25 Δεκεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Το μεγαλύτερο, ίσως, σκάνδαλο στην ιστορία της Meta και αυτό που ουσιαστικά αποτέλεσε την κύρια αφορμή για να χαθεί σε έναν κατά πολύ μεγάλο βαθμό η όποια εμπιστοσύνη στην εταιρεία και στο κοινωνικό δίκτυο ...

Meta: Νέα εργαλεία για την προστασία των νεαρών χρηστών

22 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Meta συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως για πληθώρα ζητημάτων που αφορούν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών στα Facebook και Instagram, με αποτέλεσμα να...

Facebook: Τέλος στην εμφάνιση πολιτικών, θρησκευτικών και σεξουαλικών προτιμήσεων

20 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Κάποτε το Facebook ζητούσε να μοιραστείς οτιδήποτε αφορά την προσωπική σου ζωή, αλλά πλέον βλέπουμε πως οι προτεραιότητες της Meta έχουν αλλάξει. Η εταιρεία έχει αρχίσει να ενημερώνει τους χρήστες ότι από την ...

Zuckerberg: Το WhatsApp πολύ πιο ασφαλές και ιδιωτικό από το iMessage της Apple

19 Οκτωβρίου 2022 Christos Elpidis

Οι σχέσεις μεταξύ Apple και Meta διαταράχθηκαν οριστικά λόγω του περίφημου App Tracking Transparency που έχει στερήσει σημαντικά έσοδα απο την τελευταία επειδή θεωρητικά δεν μπορεί να παρακολουθεί την ...

Meta: Απορρίφθηκε η έφεση της, υποχρεώνεται να πουλήσει το Giphy

18 Οκτωβρίου 2022 Christos Elpidis

Η απόφαση της βρετανικής Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (Competion and Markets Authority - CMA) να κρίνει ως μονοπώλιο την εξαγορά της υπηρεσίας Giphy από την τότε Facebook (νυν Meta) δεν ανετράπη από την έφεση ...

Facebook: Νέοι τρόποι για να διαμορφώσεις αυτά που εμφανίζονται στο Feed

06 Οκτωβρίου 2022 Christos Elpidis

Εκτός από περισσότερες διαφημίσεις, η Meta ανακοίνωσε ότι φέρνει νέες επιλογές για τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου Facebook προκειμένου να διαμορφώσουν καλύτερα τον αλγόριθμο του κεντρικού Feed για να ...

Meta: Άμεση και εύκολη εναλλαγή μεταξύ λογαριασμών σε Facebook και Instagram

27 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Meta ανακοίνωσε την προσθήκη νέων λειτουργιών σε Facebook και Instagram για να καταστήσει ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη την εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών λογαριασμών του ίδιου χρήστη, αλλά και για την εύκολη ...

Meta: Συνεργατικές διαφημίσεις για τις παραδόσεις στην περιοχή των καταναλωτών

21 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Ενημέρωση από τη Meta Οι άνθρωποι θέλουν προσωποποιημένες, εύκολες εμπειρίες αγορών που παρέχουν χρήσιμες συστάσεις για τα τοπικά τους παντοπωλεία. Στην πραγματικότητα, το 57% των αγοραστών ειδών παντοπωλείου ...

Community Chats: Ξεκινά το «πάντρεμα» των Facebook Groups με το Messenger

14 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Meta ανακοίνωσε επίσημα μέσω του CEO της, Mark Zuckerberg, ότι ξεκινά τις δοκιμές της λειτουργίας Community Chats για τα Facebook Groups μέσα από την πλατφόρμα Messenger, κάτι που πολύ απλά θα μπορούσαμε να ...

Facebook Gaming: Οριστικό κλείσιμο των εφαρμογών για Android και iOS

31 Αυγούστου 2022 Christos Elpidis

Δεν μακροημέρευσε τελικά η απόπειρα της Meta να ανταγωνιστεί τα Twitch και YouTube, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα σταματήσει την λειτουργίας της εφαρμογής Facebook Gaming για συσκευές Android και ...

Loader
please wait
techgear_icon