up_icon
Android Google Software

Android N: Διαθέσιμη η preview έκδοση! Τι νέο φέρνει [Videos]

10 Μαρτίου 2016 Christos Elpidis

Android N: Διαθέσιμη η preview έκδοση! Τι νέο φέρνει [Videos]

android_n_preview

Θα περίμενε κανείς ότι η πρώτη επίσημη επαφή με το Android N θα γινόταν μετά το συνέδριο Google I/O 2016 (18-20 Μαΐου), ωστόσο, η Google μας ξάφνιασε όλους λανσάροντας μια preview έκδοση του νέου λειτουργικού συστήματος για συσκευές Nexus!

Η έκδοση preview είναι διαθέσιμη για όσους συμμετέχουν στο Android N Beta Program και μπορούν να την κατεβάσουν από εδώ για τα Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 6, Nexus 9, Nexus 9 LTE, Nexus Player και Pixel C.

Ας δούμε τι καινούργιο θα φέρει (μέχρι στιγμής) η νέα έκδοση.

Split Windows

Οι χρήστες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανοίγουν δύο εφαρμογές ταυτόχρονα και να ρυθμίζουν το μέγεθος που θα καταλαμβάνουν στην οθόνη. Η δυνατότητα αυτή θα υποστηρίζεται από tablets και smartphones, επομένως, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους έχουν συσκευές με μεγάλη οθόνη (5.5''+).

Νέο σύστημα ειδοποιήσεων

Όπως είδαμε σε προηγούμενη αναφορά μας, το σύστημα ειδοποιήσεων αναβαθμίζεται και φέρνει στο επίκεντρο την πληροφορία. Οι καρτέλες των ειδοποιήσεων ομαδοποιούνται, αλλά ο χρήστης μπορεί να ενεργεί σε καθεμία ξεχωριστά, καθώς και να απαντά σε εισερχόμενα μηνύματα απευθείας από αυτές.

Νέο μενού ρυθμίσεων

Έχουμε αναφερθεί ήδη στις αλλαγές που έγιναν στο κεντρικό μενού ρυθμίσεων, αλλά τώρα έρχεται η επιβεβαίωση για πολλές από αυτές. Οι χρήστες θα επωφεληθούν από το νέο εικονίδιο "hamburger" που εμφανίζει όλες τις κύριες κατηγορίες των ρυθμίσεων, ανεξάρτητα σε ποια βρίσκεται μέσα ο χρήστης (άρα δεν χρειάζεται να κάνεις back για να μεταφερθείς στην κεντρική σελίδα). Επίσης, έχουν προστεθεί νέες ξεχωριστές κατηγορίες για τον Ήχο, τις Ειδοποιήσεις κ.ά, άλλαξε ελαφρώς ο σχεδιασμός και εμφανίζονται πλέον περισσότερες βασικές πληροφορίες στο κεντρικό μενού (π.χ. πόσα data έχεις ξοδέψει).

Νέες επιλογές στα Quick Settings

Ακόμη ένας τομέας που έχουμε δει τις προηγούμενες ημέρες είναι αυτός των γρήγορων ρυθμίσεων (Quick Settings). Ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει και να τοποθετήσει τα quick settings για τις πιο σημαντικές λειτουργίες της συσκευής του ανάλογα με τις ανάγκες του.

Βελτιωμένο Doze mode για εξοικονόμηση μπαταρίας

Η Google σύστησε το Doze mode με την έλευση του Android Marshmallow, επιτρέποντας στις συσκευές να "πέφτουν σε βαθύ ύπνο" όταν δεν χρησιμοποιούνται για αρκετή ώρα, έτσι ώστε να μην ξοδεύεται άσκοπα η μπαταρία. Πλέον, το Doze mode θα επεκταθεί και σε άλλες λειτουργίες, τις οποίες θα μάθουμε αναλυτικότερα στο συνέδριο.

Προφανώς είναι πολύ νωρίς για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το Android N, πόσο μάλλον από τη στιγμή που πρόκειται για preview έκδοση. Παρόλα αυτά, έρχονται σιγά σιγά στη δημοσιότητα ορισμένες ενδιαφέρουσες αλλαγές και στο περιβάλλον χρήσης:

  • Από την αρχική οθόνη, με διπλό tap στο κουμπί Recents (δηλαδή το τετράγωνο) θα μεταφερθείτε στην εφαρμογή που χρησιμοποιήσατε τελευταία.
  • Αν βρίσκεστε ήδη μέσα σε μια ανοιχτή εφαρμογή, τότε με διπλό tap στο Recents θα μεταφερθείτε στην αμέσως προηγούμενη ανοιχτή εφαρμογή.
  • Αν βρίσκεστε μέσα στο menu Recents, συνεχίστε να πατάτε το κουμπί μέχρι να έρθει μπροστά σας η εφαρμογή που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε. Όταν σταματήσετε, τότε θα τη δείτε σε fullscreen.
  • Με ανοιχτό το menu Recents, κρατήστε πατημένο για λίγο το κουμπί Recents για να μεταφερθείτε σε split-screen view.
  • Από το μενού των ρυθμίσεων μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της οθόνης (φαίνεται να υπάρχουν 3 επιλογές), αλλά και το μέγεθος των εικονιδίων των εφαρμογών.
  • Έχει προστεθεί οθόνη "Emergency Info" στην οποία μπορείτε να προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με την υγεία σας, έτσι ώστε να σας βοηθήσει κάποιος αν πάθετε κάτι.

 

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
techgear_icon