up_icon
Android Google Software

Android P: Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος [Video]

09 Μαΐου 2018 Christos Elpidis

Android P: Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος [Video]

Πολύ ενδιαφέρουσα, όπως κάθε χρονιά άλλωστε, η κεντρική παρουσίαση της Google στο συνέδριο I/O για τους προγραμματιστές, με τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας προεξάρχοντος του CEO, Sundar Pichai, να αναφέρονται σε όλα τα νέα projects τους. Η κορωνίδα, φυσικά, δεν είναι άλλη από την επόμενη έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος, η οποία παραμένει "αβάπτιστη" ως Android P. Ας δούμε τι νέο φέρνει!

Ένα εξυπνότερο smartphone με την τεχνολογία machine learning στο επίκεντρο

Το Android P φιλοδοξεί να καταστήσει το smartphone ακόμη πιο έξυπνο, να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στον κάθε χρήστη. Σαν παράδειγμα, η εταιρεία αναφέρει τη συνεργασία της με την DeepMind για να αναπτύξει τη λειτουργία Adaptive Battery, η οποία δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση της μπαταρίας μόνο για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί περισσότερο ο χρήστης, κλείνοντας ταυτόχρονα όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές που "τρέχουν" στο background. Αντίστοιχα, εκμεταλλεύονται την τεχνολογία machine learning για τη λειτουργία Adaptive Brightness, η οποία μαθαίνει πως να προσαρμόζει την φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το περιβάλλον.

Σε όλο το εύρος της πλατφόρμας, το smartphone θα βοηθά τον χρήστη να κερδίζει όσο το δυνατόν περισσότερα από τη συσκευή του προτείνοντας του ενέργειες που θα τον ενδιαφέρουν περισσότερο και προβλέποντας την επόμενη κίνηση του. Τα App Actions θα σε βοηθούν να πραγματοποιείς την επόμενη ενέργεια σου πιο γρήγορα επειδή θα αντιλαμβάνονται τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα, μόλις συνδέσεις τα ακουστικά σου, το Android P θα σου εμφανίσει την αγαπημένη σου playlist από το Spotify για να συνεχίσεις την ακρόαση. Σύμφωνα με τη Google, τα Actions θα εμφανίζονται στο Launcher, το Google Play Store, το Google Search και τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant.

Εκτός, όμως, από τα App Actions, το Android P έχει να προσφέρει κάτι ακόμα πιο έξυπνο: πόσο πιο γρήγορα θα γινόταν όλα αν οι εμφανιζόταν την κατάλληλη στιγμή οι εφαρμογές που χρειάζεσαι περισσότερο; Εδώ έρχονται τα Slices. Για παράδειγμα, αν πραγματοποιήσεις αναζήτηση με τη λέξη Lyft στο Google Search, τότε θα σου εμφανιστεί ένα διαδραστικό Slice που θα σου εμφανίζει ταυτόχρονα το κόστος και την διάρκεια της διαδρομής, έτσι ώστε να πραγματοποιήσεις κράτηση στην υπηρεσία άμεσα.

Η Google είναι έτοιμη να μοιραστεί την τεχνολογία machine learning με τους developers των εφαρμογών, έτσι ώστε να εμπλουτιστούν και οι third-party υπηρεσίες/εφαρμογές με πιο έξυπνες λειτουργίες που θα εκτελούνται στη συσκευή και όχι σε κάποιον cloud server. Γι' αυτό διαθέτει το ML Kit μέσω του Firebase για όποιον ενδιαφέρεται. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή διαιτολογίου θα μπορεί εύκολα να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία Smart Text Recognition για να καταγράφει τις διατροφικές πληροφορίες και το custom API του ML Kit θα κατηγοριοποιεί περισσότερες από 200 διαφορετικές τροφές με την βοήθεια της κάμερας του smartphone.

Ένα πιο απλό και πιο εύχρηστο περιβάλλον χρήσης

Με το Android P, η Google πραγματοποιεί μια στροφή στην απλότητα. Η εμφάνιση και η εμπειρία χρήσης γίνεται πιο εύκολη με το νέο σύστημα πλοήγησης, το οποίο θυμίζει αρκετά αυτό του iPhone X. Η εταιρεία προσθέτει νέες χειρονομίες που θα απλοποιήσουν την πλοήγηση από την κεντρική οθόνη και όχι μόνο. Αυτό θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό για τις συσκευές Android που έχουν υιοθετήσει τις full-screen οθόνες με notch και δεν διαθέτουν home button, ενώ διευκολύνεται σημαντικά η χρήση με το ένα χέρι.

Με ένα απλό swipe προς τα επάνω, ο χρήστης μεταφέρεται στο επανασχεδιασμένο Overview για να βλέπει τις ανοιχτές εφαρμογές. Με ένα απλό άγγιγμα μεταφέρεται σε κάποια από αυτές. Εδώ, όμως, έρχεται και μια νέα πολύ χρήσιμη λειτουργία για αυτούς που πραγματικά δουλεύουν αρκετά το multitasking, το Smart Text Selection. Η λειτουργία αυτή αναγνωρίζει για ποιο λόγο διαλέγεις κάποια λέξη από το κείμενο και σου προτείνει σχετικές ενέργειες, ενώ δουλεύει απευθείας μέσα από το Overview.

Ακόμη, το Android P φέρνει μαζί του επανασχεδιασμένα Quick Settings, έναν νέο τρόπο να βγάζεις screenshots, απλούστερα volume controls, ευκολότερη διαχείριση των ειδοποιήσεων και πολλά άλλα που θα δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ευαισθητοποίηση και έλεγχος της ψηφιακής ζωής

Αυτό το γνωρίζαμε μερικές ώρες πριν την παρουσίαση, αλλά είχαμε μια πιο αναλυτική παρουσίαση από την εταιρεία. Η Google αναγνωρίζει ότι πολύς κόσμος έχει παγιδευτεί στην τεχνολογία, υπό την έννοια ότι δυσκολεύεται να "ξεκολλήσει" από το smartphone για να ασχοληθεί με την πραγματική ζωή του. Γι' αυτό προσθέτει νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα τον χρόνο που ξοδεύει επάνω στη συσκευή του, αλλά και για να την αφήσει στην άκρη όταν πρέπει.

Ένα από αυτά είναι το Android Dashboard, το οποίο θα δείχνει στον χρήστη αναλυτικά πόσο χρόνο ξοδεύει σε συγκεκριμένες εφαρμογές, πόσες φορές, ξεκλείδωσε το smartphone και πόσες ειδοποιήσεις έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη, το App Timer είναι ένα εργαλείο που θα του επιτρέπει να θέτει χρονικό περιορισμό στην χρήση μιας εφαρμογής, θα τον ειδοποιεί όταν φτάνει στο όριο που έχει θέσει και θα μετατρέπει το εικονίδιο της εφαρμογής σε ασπρόμαυρο για να του υπενθυμίσει ότι "αρκετά έπαιξε PUBG για σήμερα".

Το νέο Do Not Disturb mode σιγεί τόσο τις κλήσεις και τις ειδοποιήσεις, αλλά και όλες τις οπτικές ενοχλήσεις που "πετάγονται" στην οθόνη σου, ενώ όταν θα αφήνεις το smartphone με την οθόνη γυρισμένη επάνω στο τραπέζι, τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα το Do Not Disturb mode. Τέλος, η λειτουργία Wind Down θα ενεργοποιεί το Night Light όταν σκοτεινιάζει, θα βάζει την συσκευή σε Do Not Disturb mode και θα μετατρέπει την οθόνη σε ασπρόμαυρη την ώρα που έχεις δηλώσει ότι βρίσκεσαι στο κρεβάτι.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, το Android P θα φέρει μαζί του εκατοντάδες βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά, τα οποία θα αναλυθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το Android P

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το Android P από τώρα, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι η έκδοση Android P Beta είναι ήδη διαθέσιμη για τα Google Pixel, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi MIX 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 και Essential PH-1.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Samsung Galaxy S23: Αποκαλυπτήρια αρχές Φεβρουαρίου, αναλυτικά specs από την FCC

29 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Άρχισαν να πληθαίνουν οι φήμες και οι πληροφορίες για τη σειρά Samsung Galaxy S23, καθώς τα Galaxy S23 και Galaxy S23+ πέρασαν πρόσφατα από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC), ενώ ιστοσελίδα από τη ...

Xiaomi 13: Επίσημη παρουσίαση την 1η Δεκεμβρίου μαζί με το MIUI 14

28 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Xiaomi επιβεβαίωσε με κάθε επισημότητα την ημερομηνία παρουσίασης της σειράς Xiaomi 13 για την αγορά της Κίνας, καθώς απέστειλε προσκλήσεις για εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου...

vivo Y35 Review: Εμφάνιση, κάμερα και αυτονομία σε entry-level τιμή

25 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Ακόμη ένα μοντέλο της σειράς vivo Y βρίσκεται στα χέρια μας για τις καθιερωμένες δοκιμές και αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με το smartphone που τράβηξε τα βλέμματα πολλών καταναλωτών τις τελευταίες ημέρες, ...

Oppo Reno9: Ανακοινώθηκε επίσημα η νέα σειρά με τρία value-for-money μοντέλα

25 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Η Oppo ανακοίνωσε επίσημα τη σειρά Oppo Reno9, η οποία περιλαμβάνει τρία μοντέλα: το ομώνυμο mid-range βασικό μοντέλο, και τα upper mid-range Reno9 Pro και Reno9 Pro+, με το τελευταίο να αποτελεί την πιο ισχυρή...

Google Messages: Αντιδράσεις στα μηνύματα με όλα τα emoji

25 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Μπορεί να μην έχει καταφέρει να πείσει την Apple για να υιοθετήσει τα RCS, αλλά η Google δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει την εφαρμογή - υπηρεσία Messages με νέες λειτουργίες που θα την ...

HONOR 80 Series: Επίσημα η νέα σειρά με αξιόλογα specs και πολύ καλές τιμές

23 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Εκτός από το HONOR Magic Vs, η εταιρεία παρουσίασε επίσημα και τα τρία μοντέλα της σειράς HONOR 80 που περιλαμβάνει το ομώνυμο βασικό μοντέλο, το κορυφαίο HONOR 80 Pro και το πιο προσιτό HONOR 80 SE. Το HONOR ...

HONOR Magic Vs: Επίσημα το νέο foldable της εταιρείας με μικρές αναβαθμίσεις

23 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Όπως το είχε προαναγγείλει, η HONOR προχώρησε στα επίσημα αποκαλυπτήρια του δεύτερης γενιάς foldable με ονομασία HONOR Magic Vs, το οποίο έρχεται με λεπτότερη (6.1mm ανοικτό, 12.9mm κλειστό) και ελαφρύτερη ...

vivo X90 και vivo X90 Pro: Οι νέες ναυαρχίδες με δυνατές κάμερες και φορτιστή 120W

23 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Εκτός από άκρως εντυπωσιακό και πανίσχυρο vivo X90 Pro+, η εταιρεία αποκάλυψε και τα δύο πιο «γήινα» μοντέλα της σειράς, τα vivo X90 και vivo X90 Pro. Αμφότερα έρχονται με επεξεργαστή MediaTek Dimensity 9200, ...

vivo X90 Pro+: Επίσημα η νέα ναυαρχίδα με αισθητήρα 1’’ και Snapdragon 8 Gen2

22 Νοεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Όπως αναμενόταν, η vivo προχώρησε πριν από λίγο στα αποκαλυπτήρια του vivo X90 Pro+, για το οποίο δεν διστάζει να ισχυριστεί ότι αποτελεί τον βασιλιά των smartphones με αισθητήρα μεγέθους 1’’. Η εταιρεία ...

Samsung Galaxy Tab Active4 Pro: Το ανθεκτικό tablet που φέρνει design, επιδόσεις και αυτονομία σε δύσκολα επαγγελματικά περιβάλλοντα

18 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Η εταιρεία που είναι γνωστή για τις καταναλωτικές συσκευές της, ταυτόχρονα ασχολείται πολύ ενεργά και με τις συσκευές που αφορούν τους επαγγελματίες που εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες (π.χ. ...

Loader
techgear_icon