up_icon
Network Technology

Απαραίτητο το 5G όσο το νερό και το ρεύμα – Η σημασία των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη καθημερινότητα

21 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

Απαραίτητο το 5G όσο το νερό και το ρεύμα – Η σημασία των νέων τεχνολογιών στη  σύγχρονη καθημερινότητα

Τα οφέλη της ασύρματης συνδεσιμότητας σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο Τουρισμός, η Βιομηχανία, η Υγεία και το Εμπόριο ανέδειξε η ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία Vantage Towers Greece, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη σημασία της κυβερνοασφάλειας.

Με τίτλο «Connect Smart: Gain Customers – Increase Enterprise Values» η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Grande Bretagne, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιου Στάβερη και εκπροσώπων κορυφαίων εταιρειών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στάβερης, η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του ψηφιακού μετασχηματισμού και να προχωρήσει μπροστά. Σημείωσε ότι το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη και οι υπόλοιπες νέες τεχνολογίες έχουν αδιαμφισβήτητο αντίκτυπο στην οικονομία, αυξάνουν την αποδοτικότητα, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και φέρνουν την επανάσταση σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, η υγεία και το εμπόριο. Για παράδειγμα στην υγεία, οι νέα τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν πιο ακριβείς διαγνώσεις, πιο εξειδικευμένες θεραπείες, αλλά και την απομακρυσμένη παρακολούθηση και φροντίδα των ασθενών. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η αγορά της ηλεκτρονικής υγείας στην Ευρώπη θα αγγίξει τα 70 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers, Αθανάσιος Έξαρχος, υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια η πανδημία του κορονοϊου αποτέλεσε απλά το έναυσμα για να ακολουθήσει μια αλματώδης πρόοδος στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. «Και το ευτυχές γεγονός είναι ότι η χώρα μας δεν έμεινε πίσω στην προσπάθεια αυτή» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το ταξίδι η Vantage Towers Greece, ως ο πρώτος και μοναδικός ανεξάρτητος πάροχος παθητικών υποδομών στη χώρα.

Ο κ. Έξαρχος χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη συμβολή της Vantage Towers για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σμίκρυνση του ψηφιακού κοινωνικού χάσματος. «Οι υποδομές μας έχουν κεντρικό ρόλο τόσο για τη γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη του 5G στη χώρα μας, όσο και για την προώθηση της συνδεσιμότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, στόχος μας είναι να «Συνδέσουμε Έξυπνα» όλο το οικοσύστημα και να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ όλων μας, με σκοπό την επιτάχυνση της πορείας του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και την ανάδειξη της ωφέλειας από την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με έμφαση στον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, την Υγεία, το Εμπόριο και το Επιχειρείν γενικότερα» προσέθεσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Τις ολοκληρωμένες λύσεις κάλυψης για κάθε ανάγκη, που προσφέρουν οι υποδομές της Vantage Towers, ανέλυσε η Σίλεια Κάνταρου, Business Development Manager της εταιρείας, που έχει πλέον παρουσία σε περισσότερα από 5.270 σημεία πανελλαδικά. Στάθηκε στη σημασία ανάπτυξης των δικτύων του 5G για να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι τεχνολογίες του αύριο. Αναφέρθηκε στα νέα προϊόντα της εταιρείας, όπως οι έξυπνοι ιστοί στις πόλεις, οι ιστοί φιλικοί προς το περιβάλλον και κινητές γεννήτριες για το δίκτυο, σημειώνοντας ότι η Vantage Towers αναζητά συνεχώς νέες θέσεις σε όλη τη χώρα για το ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο της. «Στο πλαίσιο αυτό προσφέρουμε σημαντικό σταθερό εισόδημα, εγγυημένο για πολλά χρόνια, ευελιξία στη μορφή της οικονομικής συναλλαγής (δυνατότητα προκαταβολής μισθωμάτων), με ασφάλεια και σιγουριά λόγω της σχέσης με μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παθητικών υποδομών στην Ευρώπη και υψηλού επιπέδου συνδεσιμότητα και δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης κάλυψης σε συνδυασμό με υπηρεσίες εσωτερικής κάλυψης 4G/5G» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κάνταρου.

Την εκτίμηση ότι το 5G σε εσωτερικούς χώρους γίνεται τόσο απαραίτητο όσο το νερό και το ρεύμα στοιχειοθέτησε ο Αναστάσης Γιόβας, Senior Account Manager της Vantage Towers, λέγοντας ότι οι υψηλές συχνότητες του 5G δεν εισχωρούν στο εσωτερικό του κτιρίου. Παρουσίασε το DAS (Distributed Antenna System), ένα σύστημα χαμηλής εκπομπής που καλύπτει όλο τον εσωτερικό χώρο ενός κτιρίου ή ενός κτιριακού συγκροτήματος, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική και αξιόπιστη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε συνεργασία με όλους τους παρόχους, για όλους τους εσωτερικούς χώρους δημόσιων υποδομών ιδιωτικών κτιρίων και επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, βιομηχανία, εμπορικά κέντρα από το μέλλον, ρομποτική χειρουργική, ευφυής νοσοκομειακή κλίνη, υποστήριξη on-call εφημερίων, τηλεπαρακολούθηση χρονίως πασχόντων, βιοσήματα και εικόνες από ασθενοφόρα).

Σημαντική ενότητα της ημερίδα αποτέλεσε η κυβερνοασφάλεια, με τον Χρήστο Βιδάκη, Risk Advisory Partner and leader of Cyber Risk Services, Deloitte Greece να αναλύει πώς αναδιαμορφώνεται το τοπίο. Υπογράμμισε ότι παράλληλα με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη και κυβερνοπόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν αναπτύξει εξειδικευμένα εργαλεία. Εκτίμησε ότι αυτό μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε, αναμένοντας το επόμενο διάστημα περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και στάθηκε στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στη αντιμετώπιση των απειλών.

Εξειδικεύοντας το θέμα της κυβερνοασφάλειας σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ο Χρήστος Στεφανέσκου, System Engineer της Fortinet τόνισε ότι έχει μεγαλώσει η επιφάνεια των επιθέσεων στο χώρο της φιλοξενίας, καθώς πολλά ξενοδοχεία είναι πλέον έξυπνα και επομένως πιο εκτεθειμένα. Υποστήριξε ότι οι παραδοσιακές λύσεις είναι παρωχημένες και εξήγησε ότι η εταιρεία του εφαρμόζει νέα αρχιτεκτονική μέσω ελέγχου όλου του δικτύου μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, ασφαλίζοντας χρήστες και συσκευές όπου και να βρίσκονται.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καρδαράς, Director of Security & Integrated Systems Division, Intracom Telecom, παρουσίασε τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης για τη φυσική ασφάλεια των εγκαταστάσεων, λέγοντας πως το 60-70% των απειλών είναι κατά των κρίσιμων υποδομών (νερό, ρεύμα, πυρηνικά εργοστάσια, κινητή τηλεφωνία, τράπεζες). Συμπλήρωσε πως η εταιρεία παρέχει συστήματα που δημιουργούν επίγνωση της κατάστασης κι ένα κοινό σύστημα, ώστε να υπάρχει γρήγορα επιχειρησιακή εικόνα ενός περιστατικού και να βοηθήσει τον χειριστή σε πραγματικό χρόνο να λάβει μια απόφαση.

Αναφερόμενος στο ξενοδοχείο του μέλλοντος ο Μάνος Κοκκίνης, Intelligent Edge Pre-Sales Consultant at Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company, έκανε λόγο για ένα έξυπνο ξενοδοχείο, στο οποίο θα υπάρχει συνεχής πρόσβαση σε ένα ασφαλές δίκτυο. Σημείωσε πως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό η εταιρεία του επαναπροσδιορίζει την εμπειρία του πελάτη, προκειμένου οι ξενοδόχοι να γνωρίζουν τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του πελάτη τους.

Συμμετέχοντας σε συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Ηλίας Παλιαλέξης για την πορεία της πράσινης επιχείρησης του αύριο, ο Ευάγγελος Αγγελόπουλος, Co-Founder, Fuelics υποστήριξε πως όσο και να θέλουμε θα είμαστε εξαρτημένοι από το diesel, λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να αποτελεί κύριο καύσιμο. Εξήγησε πως οι αισθητήρες που τοποθετεί η εταιρεία παρέχουν πλήρη δεδομένα και προειδοποιούν αν συμβαίνει κάτι (π.χ. διαρροή ή μια φωτιά), ενώ αν δεν υπάρχουν ικανά δεδομένα δεν μπορείς να αναπτύξεις σωστές λύσεις. Σημείωσε πως έχουν ήδη τοποθετηθεί αισθητήρες σε θέσεις στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και στο λεβητοστάσιο 10 σχολείων του Ηρακλείου Κρήτης. Στη δική του τοποθέτηση ο Θοδωρής Παππάς, General Manager της ETHER επισήμανε ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την ενεργειακή κρίση και στάθηκε στη σημασία των σωστών μετρήσεων, επισημαίνοντας πως ο,τιδήποτε δεν μπορεί να μετρηθεί δεν μπορεί να ελεγχθεί και ο,τιδήποτε δεν μπορεί να ελεγχθεί δεν μπορεί να βελτιωθεί.

Ο Γεώργιος Ασπιώτης, Sr Partner Development Manager, Microsoft Hellas στάθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία που έχει η προσωποιημένη προσέγγιση του πελάτη από τις εταιρείες μέσα από τη νέα τεχνολογία, βασισμένη σε αλγορίθμους, προσθέτοντας ότι κλειδί αποτελεί να επιτευχθεί ένα μάρκετινγκ σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, ο Δημήτρης Σιαπάτης, Logistic Systems Director, Jungheinrich Hellas χαρακτήρισε τον κορονοϊο ως την απόλυτη καταιγίδα για τα logistics, εξηγώντας ότι λειτούργησε σαν επιταχυντής. Όπως είπε γεννήθηκε η ανάγκη για αυτοματισμούς και για κοινωνική απόσταση και προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η συμβολή του 5G στα logistics.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος, Μαρίνα Πρωτονοταρίου.

To “Connect Smart” Roadshow από την Vantage Towers Greece συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη στις 2 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace και την Πάτρα στις 15 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Achaia Beach.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Project Kuiper: Αυτός είναι ο εξοπλισμός για την υπηρεσία δορυφορικού Internet της Amazon

17 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

Πίσω στο 2019 η Amazon είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζει και αυτή μια δορυφορική υπηρεσία παροχής Internet σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι σαν το Starlink της SpaceX δηλαδή, αλλά χρειάστηκε να περάσουν αρκετά ...

COSMOTE: Απεριόριστα data και ομιλία για δύο συνδέσεις κινητής με 29€ η καθεμία

17 Μαρτίου 2023 Techgear Team

Απεριόριστα data και ομιλία με μόνο 29€ το μήνα για καθεμία από δύο συνδέσεις κινητής προσφέρει το COSMOTE Gigamax Family Unlimited. Οι συνδρομητές COSMOTE και τα μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να ...

WHAT’S UP: Ανανέωση υπολοίπου μόλις με 8€

16 Μαρτίου 2023 Techgear Team

Μόλις με 8€ μπορούν πλέον να ανανεώνουν το υπόλοιπο στο καρτοκινητό τους οι χρήστες του WHAT’S UP, ενώ παράλληλα με την χαμηλή αυτή ανανέωση υπολοίπου, μπορούν όσοι επιθυμούν βασική χρήση να ενεργοποιούν το νέο...

Deutsche Telekom: Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας που παρουσίασε στο MWC 2023

06 Μαρτίου 2023 Techgear Team

Την ανθρωποκεντρική τεχνολογία έφερε στο προσκήνιο η Deutsche Telekom στο Mobile World Congress (MWC) 2023 στη Βαρκελώνη, προβάλλοντας καινοτόμες λύσεις δικτυακών υποδομών αλλά και σύγχρονες εφαρμογές. Όπως ...

Samsung: Ξεκλειδώνει την αμφίδρομη δορυφορική επικοινωνία με το νέο chipset της

23 Φεβρουαρίου 2023 Christos Elpidis

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα το νέο Exynos Modem 5300, το οποίο θα ξεκλειδώσει την αμφίδρομη επικοινωνία των μελλοντικών smartphones της εταιρείας με δορυφορικά δίκτυα σε απομακρυσμένες ή πληγείσες περιοχές ...

Ασφαλές WiFi: Προστατέψτε το οικιακό σας δίκτυο με devolo

22 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

H online σύνδεση έχει γίνει για όλους μία αυτονόητη διαδικασία της καθημερινότητας. Πλέον οι περισσότερες συσκευές που διαθέτουμε στο σπίτι μας, από την τηλεόραση μέχρι και την ηλεκτρική σκούπα, απαιτούν ...

COSMOTE και Vodafone: Τα μέτρα στήριξης για Τουρκία - Συρία

07 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

Άμεση η αντίδραση των COSMOTE και Vodafone στην τραγωδία που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, με τους δύο παρόχους να εκδίδουν σήμερα ανακοινώσεις σχετικά με την υποστήριξη των συνδρομητών τους που επικοινωνούν...

Ψηφιακά Εργαλεία: Ξεκινά η διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών COSMOTE με επιδότηση 90%, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

31 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Άνοιξε η πλατφόρμα έκδοσης και διαχείρισης επιταγών (vouchers) για τους δικαιούχους του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», στο οποίο συμμετέχει η CΟSMOTE. Το πρόγραμμα προσφέρει ...

COSMOTE 5G: Ξεπέρασε το 80% πληθυσμιακής κάλυψης σε όλη την Ελλάδα

16 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Ξεπέρασε το 80% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, του μεγαλύτερου 5G δικτύου της χώρας, με την COSMOTE να πετυχαίνει, και με το παραπάνω, τον φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για το 2022. H ...

Nova - Wind: Ολοκληρώθηκε η ενοποίηση, αυτά είναι τα νέα πακέτα της εταιρείας

12 Ιανουαρίου 2023 Techgear Team

Η Nova ολοκλήρωσε σήμερα την ενοποίηση της με τη WIND ύστερα από τη συμφωνία εξαγοράς που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2022. Η Nova επίσης ανακοίνωσε τα ανανεωμένα προϊόντα για κινητή, σταθερή, internet και ...

Loader
please wait
techgear_icon