Apple: Αποφεύγει για την ώρα το πρόστιμο ύψους €13 δισ. της ΕΕ

Αρκετοί μπορεί να θυμάστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ρίξει το 2016 πρόστιμο ύψους €13 δισ. στην Apple για μη καταβολή φόρων στην Ιρλανδία, μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε τότε από την επίτροπο Margrethe Vestager ως σημαντική νίκη απέναντι στο σκανδαλώδες προνόμιο που είχε δώσει η Ιρλανδική κυβέρνηση στην αμερικανική εταιρεία.

Η κ. Vestager τόνιζε στις δηλώσεις της πως καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσφέρει τέτοια προνόμια, διότι είναι ενάντια στους κανονισμούς για τον ανταγωνισμό στις χώρες της ΕΕ. Ο CEO της Apple, κ. Tim Cook, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ιρλανδίας είχαν σχολιάσει την απόφαση λέγοντας πως είναι απαράδεκτη και προχώρησαν σε έφεση.

Τα χρόνια πέρασαν, η έφεση εκδικάστηκε πρόσφατα και η νέα απόφαση που εξέδωσε το δεύτερο μεγαλύτερο δικαστήριο της ΕΕ ήταν ανατρεπτικό. Η Apple δικαιώθηκε και δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το πρόστιμο των €13 δισ., διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρουσίασε νομικά επιχειρήματα που να αποδεικνύουν την προνομιακή μεταχείριση της Apple! Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας υποδέχτηκε τη νέα απόφαση με επίσημη δήλωση που την επικροτεί:

Η Ιρλανδία ήταν πάντοτε ξεκάθαρη πως δεν παρέχει κανενός είδους ειδική μεταχείριση στην Apple. Οι φόροι που κατεβλήθησαν από την εταιρεία ήταν καθόλα νόμιμοι και σύμφωνοι με τους φορολογικούς κανόνες του κράτους.

Από την πλευρά της, η Apple εκτιμά πως η όλη υπόθεση δεν ξεκίνησε για το πόσο της φορολογίας, αλλά για το που πληρώνονται αυτοί οι φόροι.

Η ιστορία δεν τελειώνει, όμως, εδώ. Η Margrethe Vestager δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και θα σκεφτεί τα επόμενα βήματά της, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για νέα έφεση (έχει δικαίωμα να το κάνει μέσα στους επόμενους 2 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της αρχής που θέλει όλες τις εταιρείες να πληρώνουν δίκαιους φόρους. Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ προσφέρουν τέτοια φορολογικά προνόμια, τότε βλάπτεται σοβαρά ο ανταγωνισμός.

[via]

Loading