Αυστραλός ο φερόμενος δημιουργός του Bitcoin και η αστυνομία έκανε επιδρομή στο σπίτι του [Video]

craig_wrightΕπιδρομή στο σπίτι του επιχειρηματία του χώρου της τεχνολογίας Craig Steven Wright, πραγματοποίησε η αυστραλιανή αστυνομία – λίγες ώρες μετά από δημοσιεύματα του Wired και του Gizmodo, τα οποία τον υποδείκνυαν ως το πραγματικό πρόσωπο πίσω από την ψευδή ταυτότητα του «Satoshi Nakamoto», του δημιουργού του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, πάνω από 10 αστυνομικοί κατέφθασαν στο σπίτι του την Τετάρτη, στο προάστιο Γκόρντον του Σίδνεϊ, και πραγματοποίησαν έρευνες- ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστραλιανής αστυνομίας, οι επιδρομές δεν σχετίζονταν με τα περί Bitcoin, αλλά με φορολογικά ζητήματα. Κάποιες αναφορές κάνουν λόγο και για επιδρομή στο σπίτι του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Wired, ο 44χρονος Ράιτ είναι άγνωστος στο μεγαλύτερο μέρος του «κοινού» του συγκεκριμένου «κρυπτονομίσματος», και ο ίδιος, σε συνδιάσκεψη στο Λας Βέγκας (Bitcoin Investor's Conference) αυτοπροσδιορίστηκε ως «πρώην ακαδημαϊκός που κάνει έρευνες για τις οποίες δεν ακούει κανείς». Ωστόσο, η moderator του panel, Μισέλ Σέβεν (bitcoin blogger), ρωτώντας τον για την ιδιότητά του και την ενασχόλησή του με το Bitcoin, έλαβε την απάντηση ότι «είμαι λίγο από όλα, έχω Master στη Νομική, Master στη Στατιστική, καναδυό διδακτορικά...» και ότι ασχολείται με το θέμα του ψηφιακού νομίσματος «εδώ και πολύ καιρό», παράλληλα «κρατώντας χαμηλό προφίλ».

Το Wired αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του τα πιο «δυνατά» στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την ταυτότητα του «Satoshi Nakamoto» (υπενθυμίζοντας παράλληλα την ιστορία με τον άνδρα που είχε υποδειχθεί από το Newsweek ως ο «πραγματικός»).

«Τα στοιχεία δείχνουν τον Κρεγκ Στίβεν Ράιτ, έναν άνδρα ο οποίος ουδέποτε εμφανίστηκε στις λίστες των «κυνηγών» του Nakamoto- αλλά το προφίλ του ταιριάζει σε κάθε λεπτομέρεια, όπως υποστηρίζεται (αν και, όπως τονίζεται, «και πάλι δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι το μυστήριο έχει λυθεί»).

Τα πρώτα στοιχεία εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο, από διαρροή εγγράφων σε αναλυτή («Gwern Branwen»), ο οποίος τα διέθεσε στο Wired. Παράλληλα, γίνεται λόγος για αναφορά ρευστοποίησης εταιρείας του Ράιτ, στο πλαίσιο προσπάθειας δημιουργίας μιας «τράπεζας» βασισμένης στο Bitcoin, ενώ αναφέρεται ότι την 1η Δεκεμβρίου τo Wired προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ράιτ μέσω κρυπτογραφημένου email, για να λάβει απάντηση η οποία παρέπεμπε (μέσω αναφοράς) σε βιβλία του συγγραφέα Ουίλιαμ Γκίμπσον, «πατέρα» του cyberpunk. Όπως επισημαίνεται, η ίδια αναφορά υπήρχε και στο bio του λογαριασμού Twitter του Ράιτ, ενώ το email είχε προέλθει από ΙΡ στον Παναμά υπό τον έλεγχο του Vistomail, της ίδιας υπηρεσίας που χρησιμοποιούσε ο «Satoshi Nakamoto». Σε κάθε περίπτωση, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα στοιχεία μπορεί να είναι πολλά, αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτομερές «hoax».

Σε παρεμφερή συμπεράσματα έχει οδηγηθεί και το Gizmodo, το οποίο επίσης επικαλείται έγγραφα τα οποία έχουν διασταυρωθεί με συνεντεύξεις, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι ως συνδημιουργός φέρεται ο Ντέιβ Κλάιμαν, Αμερικανός ειδικός σήμανσης σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος πέθανε το 2013. Όπως σημειώνεται, το Gizmodo έχει στην κατοχή του επιβεβαιωμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ράιτ έχει τουλάχιστον δύο φορές ισχυριστεί πως ο ίδιος και ο Κλάιμαν ενεπλάκησαν στη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος.

[via HuffingtonPost.gr]

Loading