Bluetooth LE Audio: Έτοιμο το νέο πρότυπο, φέρνει σημαντικές αναβαθμίσεις στον ήχο

Ο οργανισμός Bluetooth SIG ανακοίνωσε επίσημα ότι οριστικοποιήθηκαν οι προδιαγραφές του νέου προτύπου Bluetooth LE Audio, το οποίο θα φέρει σημαντικές αναβαθμίσεις στις συσκευές που θα το υποστηρίζουν, αρκετές εκ των οποίων αναμένονται σύντομα στην αγορά.

Ένα από τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το Bluetooth LE Audio είναι το LC3 codec, που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη απόδοση στον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται ο ήχος σε μια συσκευή. Ο χρήστης είτε θα απολαμβάνει ελαφρώς βελτιωμένο ήχο, αλλά με το μισό bit rate σε σύγκριση με τα προηγούμενα πρότυπα Bluetooth, είτε θα εκτοξεύει την εμπειρία ακρόασης σε νέα επίπεδα ποιότητας διατηρώντας το ίδιο bit rate με σήμερα. Η πρώτη περίπτωση μεταφράζεται σε σημαντικά χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση, άρα θα μπορείς να αυξήσεις την αυτονομία της συσκευής σου.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εργαλείο Auracast, που θα επιτρέπει στον χρήστη να συνδέσει πληθώρα διαφορετικών συσκευών ήχου σε μία κεντρική συσκευή. Για παράδειγμα, μια παρέα θα μπορεί να έχει ένα smartphone και να συνδέσει επάνω του ταυτόχρονα πολλαπλά ζευγάρια ακουστικών για να ακούν όλοι τον ήχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Bluetooth LE Audio υποστηρίζεται ήδη από την τρέχουσα beta έκδοση του Android 13, άρα θα το δούμε σίγουρα σε όλα τα νέα smartphones με το επερχόμενο mobile λειτουργικό σύστημα της Google. Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, αν θα υποστηρίζεται από τις παλαιότερες συσκευές που θα λάβουν την αναβάθμιση στο Android 13.

[via]

Loading