Έρευνα έδειξε ότι οι ενοχές σε κάνουν να νιώθεις πιο βαρύς στην κυριολεξία!

weight

Νέα μελέτη που διεξήχθη από Αμερικανούς και Καναδούς ερευνητές έδειξε ότι η έκφραση "έχω ένα βάρος στη συνείδηση μου" δεν είναι απλά μεταφορική αλλά ισχύει και στην κυριολεξία. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι όταν  έχουμε ενοχές για κάτι ή ανακαλούμε ένα γεγονός που μας έκανε να αισθανόμαστε ένοχοι στον παρελθόν, νιώθουμε αυτομάτως βαρύτεροι και σωματικά!

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να θυμηθούν μια πράξη για την οποία ένιωθαν ένοιχοι είτε αυτή είχε να κάνει με κάποιο ψέμα, απιστία, απάτη, κλοπή κ.ο.κ. Στη συνέχεια  ερωτήθηκαν αν ένιωθαν το σώμα τους βαρύτερο, το ίδιο ή ελαφρύτερο από το φυσιολογικό και συνέκριναν τις απαντήσεις τους με αυτές των υπολοίπων συμμετεχόντων  οι οποίοι είχαν κληθεί να θυμηθούν μια ηθική πράξη, μια ανήθικη πράξη κάποιου τρίτου ή τίποτα.

Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι πράγματι αυτοί που ένιωθαν ενοχές ένιωθαν το σώμα τους βαρύτερο από αυτούς που είχαν τη συνείδησή τους καθαρή. Μάλιστα, την αίσθηση αυτή  προκαλούσαν μόνο οι ενοχές και κανένα άλλο αρνητικό συναίσθημα όπως για παράδειγμα η θλίψη ή η απέχθεια.

[via]
Loading