Ποιος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή; Ένα video που πρέπει να δείτε

Μόλις βαρέσει το καμπανάκι (η ειδοποίηση ντε!) για νέο video στο κανάλι Kurzgesagt, δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να πατήσεις το play και να παρακολουθήσεις ακόμα μία εξαιρετική δουλειά από πλευράς έρευνας, περιγραφής και animation. Η τελευταία μας αναφορά στο κανάλι έγινε με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, όταν και περιέγραψαν με απόλυτα ξεκάθαρο και ευκολοκατανόητο τρόπο το τι ακριβώς συμβαίνει με τον ιό που μας ταλαιπωρεί εδώ και μήνες.

Αυτή τη φορά, η ομάδα καταπιάνεται με ένα ακόμη φλέγον ζήτημα που απασχολεί την Ανθρωπότητα εδώ και δεκαετίες: την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Το video αποτελεί μέρος μιας σειράς που αφορά την κλιματική αλλαγή, η οποία υποστηρίζεται από τη Breakthrough Energy, μια κοινοπραξία που ίδρυσε ο Bill Gates με σκοπό να αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας και να υποστηριχθούν καινοτομίες που θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Όπως πολύ σωστά σημειώνουν, η ευθύνη μετατοπίζεται ανάλογα από ποια σκοπιά κοιτάζει κανείς το πρόβλημα. Από τη μία οι μεγάλες πλούσιες χώρες (βλ. ΗΠΑ, Γερμανία) ιστορικά έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά, από την άλλη οι ανερχόμενες δυνάμεις (βλ. Κίνα, Ινδία) αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η αναλογία εκπομπών άνθρακα ανά πολίτη μπορεί να είναι δυσανάλογη των συνολικών εκπομπών μιας χώρας. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, διότι ο χρόνος κυλά εις βάρος μας.

Αξίζει να παρακολουθήσετε το 10λεπτο video και, γιατί όχι, να το δείξετε και να το εξηγήσετε σε μικρά παιδιά για να πάρουν μια εικόνα για την κατάσταση του πλανήτη μας.

Loading