Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan δημιούργησαν το μικρότερο υπολογιστή στον κόσμο. Οι πλευρές του έχουν μήκος 0.3mm, κάνοντας έναν κόκκο ρυζιού να μοιάζει τεράστιος.

Ο νέος αυτός υπολογιστής είναι μάλιστα 10 φορές μικρότερος από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ που κατείχε συσκευή της IBM. Η συσκευή θα είναι εξοπλισμένη με επεξεργαστή, μνήμη RAM, φωτοβολταϊκό σύστημα για την τροφοδοσία του, αλλά και ασύρματο πομπό και δέκτη που θα επικοινωνούν χρησιμοποιώντας παλμούς φωτός.

Παρόλα αυτά, ο υπολογιστής θα έχει και μια πολύ σημαντική χρήση, εκτός του παγκοσμίου ρεκόρ. Θα μπορεί να μετράει επιτυχώς θερμοκρασίες και μεταβολές στη θερμοκρασία σε κυτταρικό επίπεδο με ακρίβεια έως 0.1° C. Η μέθοδος με την οποία το κάνει αυτό είναι μετατρέποντας τις θερμοκρασίες σε χρονικά διαστήματα, τα οποία στη συνέχεια συγκρίνει με έναν παλμό σταθερής συχνότητας που του αποστέλλεται από τη βάση.

Ο υπολογιστής θα έχει αρκετές λειτουργίες, με βασικότερη τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων και την καταπολέμηση τους. Η λειτουργία αυτή βασίζεται στην υπόθεση πως τα καρκινικά κύτταρα είναι ελαφρώς θερμότερα των κανονικών κυττάρων, κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Έτσι, η μικροσυσκευή θα κληθεί να επαλθεύσει αυτήν τη θεωρία και σε περίπτωση που όντως ισχύει, θα προχωρήσει στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των διαφόρων μεθόδων θεραπείας.

Αυτή η συσκευή πάντως μπορεί να αποτελέσει ως το πρώτο βήμα μιας νέας διαδικασίας για τον εντοπισμό διαφόρων ασθενειών, εκτός του καρκίνου.

[via]

Advertisements