Ο μικρότερος υπολογιστής του κόσμου είναι μικρότερος από έναν κόκκο ρυζιού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan δημιούργησαν το μικρότερο υπολογιστή στον κόσμο. Οι πλευρές του έχουν μήκος 0.3mm, κάνοντας έναν κόκκο ρυζιού να μοιάζει τεράστιος.

Ο νέος αυτός υπολογιστής είναι μάλιστα 10 φορές μικρότερος από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ που κατείχε συσκευή της IBM. Η συσκευή θα είναι εξοπλισμένη με επεξεργαστή, μνήμη RAM, φωτοβολταϊκό σύστημα για την τροφοδοσία του, αλλά και ασύρματο πομπό και δέκτη που θα επικοινωνούν χρησιμοποιώντας παλμούς φωτός.

Παρόλα αυτά, ο υπολογιστής θα έχει και μια πολύ σημαντική χρήση, εκτός του παγκοσμίου ρεκόρ. Θα μπορεί να μετράει επιτυχώς θερμοκρασίες και μεταβολές στη θερμοκρασία σε κυτταρικό επίπεδο με ακρίβεια έως 0.1° C. Η μέθοδος με την οποία το κάνει αυτό είναι μετατρέποντας τις θερμοκρασίες σε χρονικά διαστήματα, τα οποία στη συνέχεια συγκρίνει με έναν παλμό σταθερής συχνότητας που του αποστέλλεται από τη βάση.

Ο υπολογιστής θα έχει αρκετές λειτουργίες, με βασικότερη τον εντοπισμό καρκινικών κυττάρων και την καταπολέμηση τους. Η λειτουργία αυτή βασίζεται στην υπόθεση πως τα καρκινικά κύτταρα είναι ελαφρώς θερμότερα των κανονικών κυττάρων, κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Έτσι, η μικροσυσκευή θα κληθεί να επαλθεύσει αυτήν τη θεωρία και σε περίπτωση που όντως ισχύει, θα προχωρήσει στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των διαφόρων μεθόδων θεραπείας.

Αυτή η συσκευή πάντως μπορεί να αποτελέσει ως το πρώτο βήμα μιας νέας διαδικασίας για τον εντοπισμό διαφόρων ασθενειών, εκτός του καρκίνου.

[via]

Loading