up_icon
Internet Security

Λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων: Ο «ψηφιακός πυρετός» του 2018

29 Νοεμβρίου 2018 Yannis Elpidis

Λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων: Ο «ψηφιακός πυρετός» του 2018

Ο αριθμός των λογισμικών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είδε τεράστια έκρηξη, καθώς αυξήθηκαν κατά 83%, ενώ πάνω από πέντε εκατομμύρια χρήστες δέχθηκαν επιθέσεις στις online περιηγήσεις τους στα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2017 δεν ξεπερνούσε τα 2,7 εκατομμύρια. Ο κύριος παράγοντας πίσω από τη ραγδαία αυτή αύξηση ήταν η εγκατάσταση και η χρήση μη εξουσιοδοτημένου λογισμικού και περιεχομένου, σύμφωνα με την Kaspersky Lab.

To 2018, η επιβλαβής εξόρυξη κρυπτονομισμάτων επικράτησε έναντι της κύριας απειλής των τελευταίων ετών, το ransomware. Ο αριθμός των διαδικτυακών χρηστών που δέχθηκαν επιθέσεις από επικίνδυνο λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε ραγδαία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με κορύφωση τον Μάρτιο όπου περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια χρήστες δέχθηκαν επίθεση.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab έχουν διερευνήσει το οικονομικό υπόβαθρο πίσω από την ξαφνική αύξηση αυτής της απειλής με σκοπό να ανακαλύψουν τι οδήγησε στην παγκόσμια εξάπλωσή της. Ανέλυσαν επίσης το ρυθμιστικό τοπίο, τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις 10 πρώτες χώρες που αποτέλεσαν στόχο λογισμικού εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και τους κυριότερους φορείς «μόλυνσης» από δημοφιλείς οικογένειες κακόβουλων προγραμμάτων.

Η ανάλυση δείχνει ότι ούτε η νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα ούτε το κόστος ηλεκτρισμού αποτελούν τροχοπέδη στην εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού εξόρυξης. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις οικογένειες κακόβουλου λογισμικού αποκαλύπτει ότι έχουν «μολυνθεί» κυρίως συσκευές των οποίων οι χρήστες ήταν απρόσεκτοι και εγκαθιστούσαν μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό και περιεχόμενο.

Όπως ανέφερε ο Evgeny Lopatin, ειδικός ασφαλείας της Kaspersky Lab.

"Η ανάλυση του οικονομικού υπόβαθρου επιβλαβών λογισμικών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και οι λόγοι εξάπλωσής τους σε συγκεκριμένους τομείς ή περιοχές έχουν μία ξεκάθαρη σύνδεση: Όσο πιο εύκολη είναι η διανομή μη εξουσιοδοτημένου λογισμικού, τόσο περισσότερα περιστατικά κακόβουλης δραστηριότητας εντοπίστηκαν. Εν συντομία, η λήψη και η εγκατάσταση αμφιβόλου προέλευσης λογισμικού (μια φαινομενικά ακίνδυνη δραστηριότητα) οδήγησε στην αναμφισβήτητα μεγαλύτερη ψηφιακή απειλή για το 2018 - την κακόβουλη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων"

Στα αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνονται και άλλα σημαντικά ευρήματα:

  • Ο συνολικός αριθμός χρηστών που αντιμετώπισαν προβλήματα mining αυξήθηκε κατά 83% από 2.726.491 το 2017 σε 5.001.414 το 2018.
  • Το μερίδιο των ανιχνευμένων miners, από το συνολικό αριθμό απειλών επίσης αυξήθηκε από το 5% το 2017 σε 8% το 2018.
  • Το ποσοστό των ανιχνευμένων miners, από τις συνολικές ανιχνεύσεις εργαλείων κινδύνου αυξήθηκε επίσης – από το 9% του 2017 σε 17% το 2018.
  • Ο συνολικός αριθμός χρηστών που αντιμετώπισαν miners αυξήθηκε περισσότερο από πέντε φορές αφού από 1.986 το 2017, καταμετρήθηκαν 10.242 το 2018.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης με miners, η Kaspersky Lab συμβουλεύει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις:

  1. Να ενημερώνετε πάντα το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε. Για να εμποδίσετε τα miners να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες, χρησιμοποιήστε εργαλεία που μπορούν να εντοπίσουν αυτόματα τρωτά σημεία και να πραγματοποιήσουν λήψη και εγκατάσταση ενημερωμένων εκδόσεων.
  2. Για προσωπικές συσκευές, χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση για την ασφάλεια των καταναλωτών και θυμηθείτε να διατηρείτε βασικές λειτουργίες - όπως το Watcher System - ενεργοποιημένες.
  3. Μην παραβλέπετε λιγότερο προφανείς στόχους, όπως τα τερματικά POS και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Όπως δείχνει το miner που βασίζεται στο EternalBlue exploit, αυτός ο εξοπλισμός μπορεί επίσης να παραβιαστεί για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
  4. Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο εφαρμογών για να παρακολουθείτε κακόβουλη δραστηριότητα σε νόμιμες εφαρμογές. Οι εξειδικευμένες συσκευές θα πρέπει να βρίσκονται στη λειτουργία Default Deny. Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένη λύση ασφάλειας, όπως το Kaspersky Endpoint Security for Business που περιλαμβάνει αυτές τις λειτουργίες.
  5. Για να προστατεύσετε το εταιρικό περιβάλλον, εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους και τις ομάδες πληροφορικής σας, διαχωρίστε τα ευαίσθητα δεδομένα και περιορίστε την πρόσβαση.

Την πλήρη έκθεση της Kaspersky Lab για το 2018 μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερα για τις επερχόμενες εξελίξεις στα κρυπτονομίσματα το 2019 εδώ.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του ετήσιου Kaspersky Security Bulletin. Άλλα τμήματα του δελτίου περιλαμβάνουν τις προβλέψεις απειλών για το έτος 2019 που μπορείτε να βρείτε εδώ, καθώς και τις ετήσιες επισκοπήσεις και στατιστικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τον Δεκέμβριο.

Yannis Elpidis

Είμαι ένας λάτρης της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Γνώρισα τον πρώτο μου υπολογιστή στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ήταν "love at first sight" που λένε και στο χωριό μου. Θα με βρείτε καθημερινά στη "Darkpony Digital".

Αγαπημένο μότο:
 "There are 10 kinds of people, those who understand binary and those who don't."

ΣΧΟΛΙΑ
read more

myTEKA: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις εισφορές και την επικουρική σύνταξη

22 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης: 102.000 νέοι εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά τους τελευταίους 8 μήνες Κ. Πιερρακάκης: Κάνουμε ένα σημαντικό...

Προσοχή στις αγορές αναμνηστικών προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'

22 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της, έτσι δημιουργούνται πολλά projects τα οποία προσφέρουν στους ανθρώπους ευκαιρίες ...

YouTube: Ο αλγόριθμος αγνοεί τις επιλογές Dislike και Not Interested των χρηστών

22 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Το κουμπί Dislike στα videos του YouTube είναι διαθέσιμο εδώ και αρκετά χρόνια με σκοπό να δώσει στους θεατές την δυνατότητα να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για κάποιο video χωρίς να αφήσουν κάποιο σχόλιο. Θα...

Meta: Συνεργατικές διαφημίσεις για τις παραδόσεις στην περιοχή των καταναλωτών

21 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Ενημέρωση από τη Meta Οι άνθρωποι θέλουν προσωποποιημένες, εύκολες εμπειρίες αγορών που παρέχουν χρήσιμες συστάσεις για τα τοπικά τους παντοπωλεία. Στην πραγματικότητα, το 57% των αγοραστών ειδών παντοπωλείου ...

Έξι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σας κλέψουν τα passwords

20 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Οι διαρροές κωδικών πρόσβασης αποτελούν ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα της ψηφιακής εποχής. Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο: ποιος νοιάζεται αν κάποιος ανακαλύψει τον ...

Google Chrome: Προστασία των incognito tabs με δακτυλικό αποτύπωμα στις συσκευές Android

19 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Όλοι οι web browsers διαθέτουν incognito ή private mode περιήγησης στο Internet και ενημερώνουν ρητά τους χρήστες πως αυτό δεν σταματά τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και άλλους τρίτους να παρακολουθούν την ...

LastPass: Θύμα hacker και πάλι, αλλά δεν επηρεάστηκαν τα δεδομένα των χρηστών

17 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Τον προηγούμενο μήνα, η LastPass παραδέχτηκε ότι δέχτηκε επίθεση από hackers που κατάφεραν να βρουν πρόσβαση στα συστήματα της, μια είδηση που σαφέστατα θορύβησε πολύ κόσμο που χρησιμοποιεί τον ομώνυμο password...

Google Chrome: Έρχονται νέα Memory Saver και Battery Saver modes

16 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Ένα από τα κλασικά προβλήματα του Google Chrome είναι η υψηλή κατανάλωση των πόρων του συστήματος (μνήμη RAM, μπαταρία, CPU) και παρά τις αρκετές βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο ...

Snapchat for Web: Διαθέσιμη η web έκδοση για όλους τους χρήστες

16 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Δύο μήνες πέρασαν από το λανσάρισμα του Snapchat for Web, την πρώτη μη-mobile έκδοση της δημοφιλούς πλατφόρμας, η οποία μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμη μόνο τους συνδρομητές του πακέτου Snapchat Plus σε ορισμένες ...

Skroutz: Το πρόγραμμα «Δόσεις για όλους» εμπλουτίζεται με νέα υπηρεσία

15 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Η Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, εμπλουτίζει το πρόγραμμα “Δόσεις για όλους”, με στόχο να κάνει πιο εύκολη και γρήγορη τη διαδικασία αγορών για τους καταναλωτές. Μέσω της νέας συνεργασίας με την ...

Loader
techgear_icon