Curiosity: Φωτογράφισε σύννεφα στον πλανήτη Άρη!

Η προσοχή είναι στραμμένη στα πιο πρόσφατα Perseverance και Zhurong, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Το Curiosity rover της NASA έστειλε πίσω στη Γη ορισμένες εντυπωσιακές εικόνες από τον πλανήτη Άρη έχοντας καταγράψει ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο: σύννεφα! Οι εικόνες συνοδεύονται από τη γλαφυρή περιγραφή “σύννεφα γεμάτα από παγωμένους κρυστάλλους που αντανακλούν το φως του Ήλιου και ορισμένα λαμπυρίζουν με χρώμα”.

Οι ερευνητές της NASA παρατήρησαν μόλις πέρυσι ότι τα σύννεφα συγκεντρώνονται στον ισημερινό του πλανήτη Άρη κατά την πιο ψυχρή περίοδο του έτους και γι’ αυτό φέτος ήταν προετοιμασμένοι για να πραγματοποιήσουν λήψεις, αν και εμφανίστηκαν λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πέραν της ομορφιάς, η παρατήρηση νεφών στον πλανήτη Άρη δίνει στους επιστήμονες νέα στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν στην αραιή ατμόσφαιρα του. Τα πρώιμα νέφη σχηματίζονται σε αρκετά μεγαλύτερο υψόμετρο από τα τυπικά νέφη στον πλανήτη που με τη σειρά τους αιωρούνται σε υψόμετρο περίπου 60km από την επιφάνεια. Πιστεύουν ότι τα πρώιμα νέφη αποτελούνται από παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τα σύννεφα στο χαμηλότερο υψόμετρο από παγωμένο νερό.

Ομολογουμένως, δεν είναι κάτι που το βλέπεις κάθε μέρα.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

mars-clouds.jpg


[NASA]

Loading