dlodlo_glass_h1_techgear_review

Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των VR headsets δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους Κινέζους κατασκευαστές και κατά καιρούς έχουμε δει διάφορες προτάσεις που κυρίως πλησιάζουν την φιλοσοφία του Google Cardboard, δηλαδή χαμηλό κόστος και ελαφρώς πιο στιβαρή κατασκευή. Αυτό δεν ισχύει, ωστόσο, στην περίπτωση της Dlodlo.

Πρόκειται για μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Li Gang, έναν από τους πλέον δραστήριους επιχειρηματίες στην Κίνα και με σοβαρές συνεργασίες με τον κολοσσό Alibaba, ο οποίος ήδη προς τα που θα κινηθεί η αγορά της εικονικής πραγματικότητας από το 2011, όταν και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με εξέχοντα στελέχη: διδάκτωρες από τα Stanford University, Macquarie University και USTC (University of Science and Technology of China), μια ομάδα σχεδιασμού hardware της Motorola και άλλα επιφανή στελέχη από τις Cisco, Huawei, Alibaba, CEC κλπ.

Αποκλειστικός στόχος της νεοσύστατης εταιρείας ήταν και παραμένει η έρευνα επάνω στην τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας και η δημιουργία προσιτών headsets για όλο τον κόσμο. Οι πρώτοι καρποί αυτής της δουλειάς έρχονται στην αγορά 5 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας και πρόκειται για τα Dlodlo Glass H1 και Dlodlo Glass V1. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πρώτο από τα δύο μοντέλα, το οποίο μας απέστειλε το κατάστημα Lightinthebox!

Ξεκινώντας, το Dlodlo Glass H1 δεν είναι αυτόνομο VR headset (όπως τα HTC Vive και Oculus Rift), δηλαδή απαιτείται η τοποθέτηση smartphone για να παρακολουθήσει κανείς VR περιεχόμενο. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή τύπου Samsung Gear VR, η οποία υποστηρίζει smartphones με μέγεθος από 5'' έως 6'' (Android και iOS).

Η κατασκευή του έχει γίνει από ανθεκτικό πλαστικό και έχουν τοποθετήσει αφρολέξ στην πλευρά του προσώπου για άνετη αίσθηση όταν το φοράς, με τα λουράκια να κρατούν σταθερά τη συσκευή στο κεφάλι του χρήστη. Οι διαστάσεις του είναι 193.5 x 93 x 91 mm και ζυγίζει 340gr, βάρος υποφερτό για συνεχόμενη χρήση αλλά αυτό είναι στην κρίση (και στον αυχένα του καθενός...).

Η Dlodlo έχει προνοήσει για να είναι εφικτή η τοποθέτηση και από άτομα που φορούν γυαλιά οράσεως, ωστόσο, υπάρχει και ειδική ροδέλα ρύθμισης της εικόνας για μύωπες. Στην επάνω δεξιά πλευρά έχει τοποθετηθεί το κουμπί για τις διάφορες ενέργειες μέσα στο VR περιβάλλον, το touchpad για διαχείριση του menu και στην κάτω δεξιά πλευρά τα volume controls.

Ο σχεδιασμός είναι αρκετά πιασάρικος, με την αποσπώμενη πρόσοψη να κρύβει από πίσω δύο οπές με τους φακούς και το καλώδιο microUSB για τη σύνδεση του smartphone, το οποίο "σφηνώνεις" ανάμεσα στις δύο δαγκάνες επάνω και κάτω από τα δύο μάτια. Φυσικά, έχουν προνοήσει για την τοποθέτηση μικρών πλαστικών λωρίδων έτσι ώστε το smartphone να μην έρχεται σε επαφή με το πλαστικό της συσκευής για την αποφυγή γρατζουνισμάτων. Να σημειώσουμε ότι δεν διαθέτει δική του μπαταρία και το καλώδιο microUSB βρίσκεται εκεί ουσιαστικά για να ενεργοποιηθεί το κουμπί διαχείρισης που προαναφέραμε.

Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, μάλλον επειδή πέρασε στα ψιλά από τη διεθνή ειδησεογραφία, το Dlodlo Glass H1 είναι το πρώτο VR headset στον κόσμο που διαθέτει αισθητήρα αναγνώρισης των κινήσεων του κεφαλιού 9 αξόνων (9-axis), το οποίο σε συνδυασμό με τον αλγόριθμο πρόβλεψης των κινήσεων του χρήστη προσφέρει υψηλότατο επίπεδο ακρίβειας στην ομαλή παρακολούθηση του περιεχομένου. Οι 9 άξονες χωρίζονται σε 3-άξονες για το γυροσκόπιο, 3-άξονες για το επιταχυνσιόμετρο και 3-άξονες για το μαγνητόμετρο, με τις πρώτες δύο τριάδες να συλλέγουν πληροφορίες για τις επιταχύνσεις του κεφαλιού στις τρεις κατευθύνσεις και τις περιστροφές γύρω από κάθε άξονα, ενώ η τρίτη τριάδα ενισχύει την ακρίβεια των πρώτων καταγράφοντας οποιαδήποτε μεταβολή στην κίνηση και τον προσανατολισμό. Παρόλα αυτά, η παρακολούθηση των κινήσεων του κεφαλιού είναι εφικτή μόνο όταν το κεφάλι είναι σταθερό και όχι όταν μετακινείσαι.

Σε ό,τι αφορά τη γωνία θέασης, το Dlodlo Glass H1 είναι ένα από τα λίγα VR headsets που προσφέρουν εύρος εικόνας 120° (τα περισσότερα κυμαίνονται στις 100°) και με ρυθμό ανανέωσης 120Hz (σχεδόν διπλάσιο από την πλειοψηφία). Αποτέλεσμα είναι μια ομαλή εμπειρία θέασης με μειωμένο το συνηθισμένο αίσθημα ζαλάδας που σου αφήνει ένα VR headset όταν κουνάς το κεφάλι, χωρίς προφανώς αυτό να σημαίνει ότι βιώνεις μια απόλυτα φυσική εμπειρία. Σε σύγκριση, όμως, με τα υπόλοιπα της κατηγορίας βρίσκεται άνετα μια κατηγορία πιο πάνω.

Να τονίσουμε, βέβαια, ότι η εμπειρία που βιώνει ο καθένας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το smartphone που χρησιμοποιεί, σε πόσο καλό επίπεδο έγινε η ρύθμιση της εικόνας και η ποιότητα του παιχνιδιού ή video που παρακολουθεί.

Συνοψίζοντας, το Dlodlo Glass H1 διεκδικεί τη θέση του σαν ανταγωνιστής συσκευών τύπου Gear VR και η τιμή του είναι ελαφρώς μικρότερη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που κοστολογείται στα €78.39.

Advertisements