Δυσφορία Trump για την παραγωγή iPhone στην Ινδία, επιμένει σε επενδύσεις εντός ΗΠΑ

Ο Donald Trump εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη στρατηγική της Apple να μεταφέρει μέρος της παραγωγής των iPhone από την Κίνα στην Ινδία, αντί να την επαναπατρίσει στις ΗΠΑ. Μιλώντας δημόσια για το θέμα, δήλωσε ότι είναι «λίγο απογοητευμένος» από τη στάση του CEO της Apple, Tim Cook, υποστηρίζοντας ότι η Apple θα έπρεπε να επενδύει περισσότερο σε αμερικανικά εργοστάσια αντί να στραφεί προς αγορές όπως η Ινδία ή η Βραζιλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, ο Trump αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη επικοινωνία του με τον Tim Cook του είπε ξεκάθαρα πως δεν επιθυμεί να βλέπει τα iPhone να κατασκευάζονται στην Ινδία. Παρότι παραδέχτηκε ότι η Ινδία προσφέρει εξαιρετικά χαμηλούς δασμούς στις αμερικανικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι η προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας. «Η Ινδία μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την Apple να στραφεί προς εγχώρια παραγωγή.

Η Κίνα έχει παραδοσιακά αποτελέσει τη βασική χώρα παραγωγής για την Apple, φιλοξενώντας πάνω από το 90% της συναρμολόγησης των high-end συσκευών της εταιρείας. Ωστόσο, η εμπορική σύγκρουση που προκάλεσε ο Trump με την Κίνα, με την επιβολή δασμών και εμπορικών περιορισμών, ανάγκασε την Apple και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς να επανεξετάσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. Οι νέες επιλογές περιλαμβάνουν χώρες με χαμηλότερο εμπορικό κόστος, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και το Βιετνάμ.

«Είπα στον Tim: “Σε έχουμε αντιμετωπίσει πολύ καλά. Επενδύεις 500 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, αλλά τώρα ακούω ότι χτίζεις εργοστάσια παντού στην Ινδία. Δεν θέλω να χτίζεις στην Ινδία – θέλω να χτίζεις εδώ”», σημείωσε ο Trump, αφήνοντας να εννοηθεί πως η σχέση του με τον CEO της Apple έχει ενταθεί εξαιτίας της νέας παραγωγικής στρατηγικής της εταιρείας.

Παρά την κριτική του Trump, η Apple έχει ήδη ανακοινώσει μια τεράστια επένδυση ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ για την επόμενη τετραετία. Η επένδυση αυτή επικεντρώνεται κυρίως στην έρευνα και ανάπτυξη, την παραγωγή τσιπ και τη δημιουργία υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων data centers. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση για συναρμολόγηση iPhone εντός των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η Apple συνεργάζεται με την TSMC για την παραγωγή ορισμένων κρίσιμων εξαρτημάτων στις ΗΠΑ, κανένα iPhone δεν συναρμολογείται αυτή τη στιγμή στην αμερικανική επικράτεια. Η μεταφορά παραγωγής στην Ινδία, από πλευράς Apple, θεωρείται μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής διαφοροποίησης που μειώνει την εξάρτηση από την Κίνα και ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στο γεωπολιτικό ρίσκο και τα αυξανόμενα κόστη.

[via]

Loading