X και Facebook στο στόχαστρο της ΕΕ με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ

Οι τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην λωρίδα της Γάζας ήταν αναμενόμενο ότι θα είχαν την «τιμητική» τους στα κοινωνικά δίκτυα, γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση φρόντισε να υπενθυμίσει άμεσα στις μεγαλύτερες πλατφόρμες τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των χρηστών από τις ψευδείς ή/και παραπλανητικές αναρτήσεις που γίνονται σε αυτά.

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Thierry Bretton προειδοποίησε τον Elon Musk για τα όσα δημοσιεύονται στο X (πρώην Twitter) και μάλιστα τόνισε πως έχουν ήδη ενδείξεις πως η πλατφόρμα χρησιμοποιείται για την διανομή παράνομου και παραπλανητικού περιεχομένου. Αντίστοιχα, ενημέρωσε με επιστολή του τον Mark Zuckerberg πως σε περίπτωση που η Meta αποτύχει να αφαιρέσει περιεχόμενο που δημοσιεύει η Hamas στις πλατφόρμες της (π.χ. Facebook, Instagram), τότε θα υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο Digital Services Act που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Αύγουστο.

Μέχρι στιγμής ο Mark Zuckerberg δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, αλλά ο Elon Musk και η CEO του X, Linda Yaccarino, έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεση τους με τους ισχυρισμούς του Thierry Breton και της ΕΕ γενικότερα.


Συγκεκριμένα, ο Elon Musk ζητά από τον επίτροπο να του παραθέσει δημοσίως μια λίστα με συγκεκριμένες παραβιάσεις της πλατφόρμας, καθώς οι ενέργειες του X για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης γίνονται πάντοτε στα ανοικτά. Στο ίδιο ύφος, η Linda Yaccarino δημοσίευσε επίσημα μια επιστολή της προς τον Thierry Breton όπου αναφέρει χαρακτηριστικά πως το X έχει ήδη αφαιρέσει και επισημάνει δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις που αφορούν την Hamas και το Ισραήλ, ενώ τονίζει πως έχει στηθεί από την πρώτη στιγμή μια εξειδικευμένη ομάδα που ασχολείται επιμελώς με το θέμα για την αποφυγή διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες η ΕΕ είχε κατηγορήσει ανοικτά το X ως πλατφόρμα που υπό την ηγεσία του Elon Musk δεν λαμβάνει τα μέτρα της για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ενώ γενικότερα το X βρίσκεται στο επίκεντρο για διάφορες περίεργες πρακτικές που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως η αφαίρεση των τίτλων από τις προεπισκοπήσεις των άρθρων, η εμφάνιση διαφημίσεων που δεν μπορείς να αναφέρεις ή να αποφύγεις κ.ά.


Loading