El Hijo Review

Όταν κάποιος ακούει τον όρο “stealth game” ο νους πηγαίνει συνήθως σε τίτλους όπως τα Desperados και Shadow Tactics, παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο στυλ gameplay μπορεί να εφαρμοστεί πολύ όμορφα και σε πιο απλοϊκή μορφή. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του El Hijo των Honig Studios και QuantumFrog, ένα ανέλπιστα διασκεδαστικό παιχνίδι με όμορφα γραφικά και ενδιαφέρουσα υπόθεση.

el-hijo-techgear-review-17.jpg

Το El Hijo (ο γιος στα Ελληνικά) μας μεταφέρει στην Άγρια Δύση όπου αδίστακτες συμμορίες και διεφθαρμένες κάστες καταδυναστεύουν τους περίοικους, αρπάζοντας, ληστεύοντας και σκοτώνοντας κατά το δοκούν. Η εισαγωγή μας δίνει το βασικό story, όπου ένα μικρό αγόρι και η μητέρα του επισκέπτονται έναν τάφο (υποθέτουμε του πατέρα), αλλά πολύ σύντομα γίνεται νέα επιδρομή παρανόμων που οδηγούν τη μητέρα στη μεγάλη απόφαση: να προστατεύσει τον μικρό γιό της κλείνοντας τον σε ένα μοναστήρι. Το μικρό τσακαλάκι δεν την παλεύει ιδιαίτερα εκεί μέσα και είναι αποφασισμένο όχι μόνο να δραπετεύσει, αλλά ταυτόχρονα να δώσει λίγη χαρά (έμπνευση το βαφτίζουν οι δημιουργοί στον εξελληνισμό του παιχνιδιού) στα άλλα μικρά παιδιά που συναντά στην πορεία του. Φυσικά, ο απώτερος σκοπός του είναι να επανενωθεί με τη μητέρα του, η οποία παράλληλα τραβά τον δικό της δρόμο της αντίστασης κατά των παρανόμων.

el-hijo-techgear-review-28.jpg

Οι δημιουργοί έχουν κάνει πολύ όμορφη δουλειά στα γραφικά αποδίδοντας την Άγρια Δύση με μια προοπτική που θυμίζει τις περιπέτειες του Ζορό, επομένως, βλέπουμε χαμηλά σπίτια, μεγάλες εκκλησίες, έρημο, σαλούν και οτιδήποτε άλλο θυμάστε από τα spaghetti western. Όλη η γραφική απεικόνιση έχει γίνει στο χέρι με προσεγμένη επιλογή όχι πολύ έντονων χρωμάτων και μια τάση προς το καφέ για να μας δημιουργήσουν την αίσθηση της ζέστης και της σκόνης.

el-hijo-techgear-review-33.jpg

Σε ό,τι αφορά το gameplay, σε γενικές γραμμές ακολουθεί τη φιλοσοφία των stealth games. Ο El Hijo έχει συντροφιά του ένα περιστέρι που μπορείς να “ενεργοποιείς” όποτε το επιθυμείς για να καταλάβεις το μοτίβο κίνησης των φρουρών - αντιπάλων, αλλά και το οπτικό πεδίο τους. Σε αντίθεση με τα “πιο σοβαρά” games, ο σκοπός σου είναι να περάσεις απαρατήρητος ξεγελώντας τους εχθρούς και όχι να τους εξολοθρεύσεις, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα μια σφεντόνα και πέτρες ή κουρδιστά παιχνιδάκια που τους αποσπούν την προσοχή. Καθώς περνάς μέσα από τις πίστες, οι οποίες είναι γεμάτο λαβυρίνθους και γρίφους, θα χρειαστεί να σκεφτείς πως θα μετακινήσεις κάποια στοιχεία, πως θα φτάσεις στα παιδάκια που θέλουν έμπνευση και φυσικά να φτάσεις στο τέρμα κάθε πίστας. Από επίπεδο δυσκολίας θα το χαρακτηρίζαμε μέτριο, όχι επειδή είναι εύκολοι οι γρίφοι και οι διαδρομές, αλλά για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά autosave points που σε επιστρέφουν σε σχετικά κοντινό σημείο σε περίπτωση που γίνεις αντιληπτός. Μπορείς να κρύβεσαι σε σκιές, μέσα σε βάζα, να μετακινείσαι σκυφτός πίσω από τραπέζια και έπιπλα, γενικά σαν να παίζεις κρυφτό με τους φρουρούς.

el-hijo-techgear-review-38.jpg

Σε κάθε πίστα ο πραγματικός στόχος είναι να φτάσεις στο τέλος της και όχι απαραίτητα να δώσεις έμπνευση στα παιδάκια που συναντάς. Αν θέλεις, δηλαδή, μπορείς να περάσεις στο επόμενο επίπεδο χωρίς να ολοκληρώσεις τον στόχο (π.χ. δώσε έμπνευση σε 4 παιδιά σε αυτό το επίπεδο). Πιστέψτε με, όμως, το El Hijo σου κρατά το ενδιαφέρον και θα θέλεις να προσπαθείς ξανά και ξανά για να φτάσεις σε όλα τα παιδιά. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να ξαναπαίξεις πίστες για να ολοκληρώσεις πλήρως τις “αποστολές”. Κρατήστε, επίσης, ότι υπάρχουν και πίστες που παίρνεις τον ρόλο της μάνας, αλλά η φιλοσοφία είναι πάνω-κάτω η ίδια.

el-hijo-techgear-review-11.jpg

Να σημειωθεί ότι το El Hijo κέρδισε το βραβείο “Best Family Game” στα DCP 2021 τον περασμένο Απρίλιο. Είναι διαθέσιμο για Windows PC (Steam, GOG), Stadia, Nintendo Switch, Xbox One και PS4. Εμείς είχαμε στη διάθεση μας την έκδοση από την πλατφόρμα Steam και φυσικά παίξαμε στο πανίσχυρο Lenovo Legion!

El Hijo - [Steam Link]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Loading